Ostatní
Co můžeme, jako SVJ dělat, pokud jeden ze členů pronajímá nebytové prostory k bydlení dalším lidem?
Dobrý den,
máme malé SVJ, o pěti členech. Bohužel jeden z našich členů začal svůj nebytový prostor pronajímat k bydlení dalším osobám, které se, zjednodušeně řečeno odmítají přizpůsobit pravidlům domu (úklid odpadků, třídění odpadu, rušení nočního klidu). Máme šanci / nástroj, co s tím můžeme dělat?
Předem díky a pěkný den
Jak donutit SVJ, aby zasílalo vyúčtování?
Jsem už nějaký rok členem SVJ v Mostě. Což nějak fungovalo do té doby, než jsem si dovolil odstěhovat se do zahraničí v rámci EU. Zrušil jsem současně trvalý pobyt v ČR. Řádně jsem nahlásil novou adresu do zahraničí pro zasílání vyúčtování, jenže tím to skončilo. Vyúčtování řeší kdo jiný, než SBD Krušnohor.
Řádně jsem platil zálohy za rok 2018, ale vyúčtování za rok 2018 nikde. Začal jsem se po tom loni pídit, načež jsem zjistil, že SBD Krušnohor odmítá evidovat mou nahlášenou adresu v zahraničí, „protože ve stanovách je napsáno, že zasílací adresa musí být v ČR“. Co na tom, že zde máme rozpor se Smlouvou o fungování EU, která garantuje volný pohyb osob (viz čl. 10 Ústavy)? Namísto mé nahlášené adresy v zahraničí u mě SBD Krušnohor eviduje jako korespondenční „adresu prostoru“, tedy adresu předmětného bytu v Mostě. A tam mi patrně i vše zasílají. A možná vzhledem k bordelu s doručováním v ČR i nějak doručují, což ale netuším.
Vyúčtování faktury
Dobrý den, jsme vlastníkem půdní nástavby s vlastním zdrojem vytápění a ohřevu vody. Ostatní byty v domě jsou napojeny na centrální soustavu tepla a teplé vody. Společnost, která provádí odečty poměrových měřidel tepla a SUV, účtuje za naší bytovou jednotku náklad za odečet a rozúčtování SUV asi 80 Kč, podlahové plochy pro teplo a teplou vodu 0,00 Kč. Zpracovatel finálního vyúčtování, které zhotovuje pro SVJ, k naší bytové jednotce ovšem poté připočítává k této faktuře přibližně 600 Kč. Jako důvod uvádí, že shromáždění vlastníků rozhodlo, že faktura za odečty a rozúčtování topných nákladů bude ve vyúčtování rozúčtována poměrem plochy bytu, nikoliv uvedeným nákladem rozúčtovací společnosti a to z důvodu využívání společných prostor všemi vlastníky.
Zahrada a spoluvlastnictvi
Potřebuji znát názor jak je to se zahradou bez vody, kteří vlastní spoluvlastníci s určitým podílem.1 spoluvlastnik si dal 1 Hl nádrž a z okapu si bere dešťovou vodu.Jsem též spoluvlastnik a nemám jinou šanci získat vodu ,přitom nádrž neproběhla schůzi, jak se mohu bránit když platím do fondu oprav, není lepší se obrátit o právní pomoc. Děkuji za odpověď Jimu.
Datová schránka - ano, nebo ne?
Podle mojedatovaschranka.cz má zřízenou datovou schránku méně než desetina SVJ. Znamená to, že datová schránka je většinově pokládána za nepřínosnou.
Oprava vrat garáží
Dobrý den, v našem panelovém domě máme v suterénu samostatné garáže s vlastními vjezdy (vraty). Je v tomto případě SVJ povinno zajistit opravy těchto vrat z důvodu, že se jedná o vnější obálku domu nebo je to povinností vlastníků garáží stejně jako vchodových dveří u běžných bytových jednotek ? Děkuji za odpověď.
SVJ jako pronajimatel nebytové jednotky
Při vzniku SVJ převodem z BD byl nebytový prostor v domě převeden do podílového vlastnictví všech vlastníků bytových jednotek v témže domě. Tato samostatná nebytová jednotka (NJ) je pronajímána třetí osobě. Se souhlasem (spolu)vlastníků všech jednotek v domě je jako pronajimatel uvedeno SVJ v zastoupení spoluvlastníků NJ , nájemné je placeno na účet SVJ jako záloha na služby a na správu za NJ. SVJ dává spoluvlastníkům potvrzení pro FÚ o výši příjmů a výdajů z pronájmu pro přiznání k dani z příjmu fyz. osob a provádí vyúčtování a vypořádání záloh (mírný přeplatek).
Prodej společných prostor
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně prodeje části společných prostor (půdy, 60 m2 nad naším bytem).
Dostali jsme se k formě zaplacený za odkup. Jaké máme mažnosti? Zaplatit domluvenou částku přímo majitelům, kteří tento příjem musí zdanit (i důchodci?) nebo přes konkrétní opravu na domě?
Za odpověď předem děkuji.
Změna v rozúčtování nákladů?
Dobrý den, náš správce nám poslal následující sdělení, kterým odůvodňoval chyby ve vyúčtování: "Dobrý den, Obdrželi jste vyúčtování záloh na služby za rok 2019 k provedení reklamací. Zároveň jste Vás informovali, že podle právních předpisů musí nyní být ke skutečným nákladům na služby porovnávány skutečně zaplacené zálohy (dříve předepsané zálohy).
Protože se jedná o nový způsob zpracování vyúčtování, byli jsme si vědomi toho, že může dojít i k chybě. Tato se stala u vyčíslení stavu kont a byla způsobena lidským faktorem, kdy před vyčíslením těchto kont nebylo provedeno zpětně nové přiřazení došlých plateb ke skutečným nákladům.
zvýšení plateb do FO
Dobrý den,
může mi prosím někdo poradit jak si vyložit tentop paragraf z NOZ.
§ 1214
Rozhodnutí se přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů. Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.
Potřebujeme projednat a schválit zvýšení plateb do FO. A nemůžeme se shodnout nas tom jestli je nutné souhlas VŠECH VLASTNÍKŮ (viz pragaraf výše) nebo lze přijmout jiným poměrem.

Poslední komentáře