Ostatní
COVID/SVJ Mandát/Vypršel
Zdravím. Mám dotaz. V důsledku pondemie Covid nebylo možné realizovat shromáždění SVJ za účelem volby výboru kterému vyprší mandát 31.3.2020 teda už vypršel. SVJ upozorňuje ze není možné předat agendu a proto bude pokracovat jako doposud s výjimkou investic. Nejsem s vedením SVJ spokojený nic se během 5 let nezlepsilo a nic nedělají a nedokážu si představit že dalších 5 let to bude pokračovat všichni predsdedove jsou 60 + i 70+ a žádný efekt zlepšení nelze očekávat. Já bych měl o tuto pozici zájem je možné dle OZ nějak jejich působení v SVJ n
Odkoupení vícero pozemků
Dobrý den, jsme relativně velké SVJ a někteří vlastníci chtějí odkoupit menší pozemek od města. Investice je to v řádech statísíců, ale po rozpočtení podle podílů to nevychází na velkou částku pro každého. Můj dotaz ale zní, stačí na tohle nadpoloviční část souhlasů? Jde mi o to, aby ti co to nebudou chtít, tak by taky museli platit a aby z toho nebyly nějaké problémy. Hezký večer. Případně zda se neobrátit na právníky. Janeček
Moratorium na splácení úvěrů se má týkat i SVJ
Moratorium na splácení úvěrů se má týkat i SVJ, kdo o odklad zájem nemá , využije vyvázání (opt-outu).
Podrobnosti, až zveřejní návrh zákona, patrně ve středu.
Odkup pozemku od SVJ
Dobrý den, chtěla bych odkoupit pozemek od našeho SVJ. Reálným vlastníkem pozemku samozřejmě není SVJ, ale každý jeden vlastník bytové jednotky v domě (už o tom předběžně mluvím s majiteli bytů, takže vím, že je snad velká šance, že mi to každý jeden z nich nakonec prodá). Teoreticky už i vím, jaký je postup – podpis dohody s každým vlastníkem o prodeji – geodet
- žádost o nové parcelační číslo – všema podepsaná změna prohlášení vlastníka budovy.
Nicméně trochu jsem narazila, že prostě nemůžu nikde najít právníka (právnickou firmu), která by mi s tím trochu pomohla. Ideálně v Praze.
Zápis ze shromáždění Per Rollam
Dobrý den, minule mi zde bylo dobře poraděno, tak se zde opět obracím. Budeme vše poprvé řešit Per Rollam a zajímalo by mě ještě pár věcí. Při zápisu ze shromáždění máme také poslat excelovskou tabulku s tím, jak kdo hlasoval? Tedy jen ti, kteří „souhlasili“ s daným usnesením. Zároveň bych ještě měl dotaz, od kdy běží lhůta na vyjádření se pomocí hlasovacích lístků. Ve stanovách máme uvedeno min 15 dní, ale od kdy tahle lhůta běží? Od doby, kdy jim to poslu do emailu, případně jim to hodím do schránky? Díky moc za rady.
Zánik členství předsedy SVJ vs aktuální situace
Dobrý den, pročetl jsem si příspěvky v dalších vláknech a poprosil bych vás o radu/potvrzení nebo vyvrácení mé domněnky, jak postupovat jako předseda jemuž zanikne členství v SVJ k 31.5.2020 (prodávám byt a dle stanov již nadále členem SVJ být nemohu). Plánoval jsem shromáždění na polovinu dubna, aby bylo dost času zajistit za sebe náhradu. Výbor je pouze dvoučlenný …já předseda a místopředseda v důchodu starající se pouze technické náležitosti (drobné opravy). Není a nebylo mým cílem nechat SVJ bez výboru a odstoupit do 2 měsíců od oznámení, ale jak dále postupovat? Dle vláken co jsem pročetl je pravděpodobně jediným řešením svolat shromáždění, tak aby nebylo usnášeníschopné a v druhém hlasovat Per Rollam dle stanov za předpokladu, že se najde náhradník.
Nefunčkní SVJ, propadlé revize atd
Prosím o radu či typ pokud máte někdo stejnou zkušenost. V srpnu jsme se s mužem přestěhovali do nového bytu, dům je cihlový o 7mi bytových jednotkách-tedy velmi malý a na malé obci. Hned po pristěhovani jsme začali vnímat, že tady nikdo nic moc neřesi- úklid atd.
Začala jsem se zajímat jak je to s ostatními záležitostmi- fond oprav, kolik je naspořeno (samozřejmě to jsme chtěli vědět už při koupi, ale na koupi jsme spěchali a makléř nevěděl), co se udělalo za opravy a jak to zde funguje. Když mi místní obyvatelé nebyli schopni říct kolik mají naspořeno, zdali má dům pojištění atd zpozorněla jsem a dotázala se externího správce a když mi neodpověděl ani on, začala jsem pátrat víc.
Můžou se v dnešní době konat schůze SVJ
Můžou se v dnešní době konat schůze SVJ
Andrea Bereckeiová
Zdravím místní poradce. Nikdy předtím jsme nerozhodovali mimo zasedání shromáždění.Trochu ale s dalšími šleny výboru tápeme, jestli tohle hlasování pomocí hlasovacích lístků bráno jako řádná schůze. Případně zdali po nějaké době svolat klasickou schůzi, kde bychom byli všichni fyzicky přítomni. Místopřeseda říká, že je to bráno jako klasická schůze, ale druhý člen výboru říká, že ne. Je prý potřeba potom svolat klasickou schůzi a od té klasické zase za rok další schůzi. Můžete nám poradit? Andrea Bereckeiová
Rozhodnuti mimo zasedani
Dobry den, prosim dotaz. Ve stanovach mame, ze muzeme pouzit rozhodnuti mimo zasedani, v pripade, ze se na shromazdeni nesejde potrebny pocet clenum aby byl usnasenischopny. Vybor SVJ nyni chce udelat rozhodnuti mimo zasedani, protoze se sejit neni mozne, vzhledem k situaci. Je toto mozne? Kdyz by radne shromazdeni mohlo byt treba na podzim? Nikde neni psano, ze shromazdeni musi byt ted. Oduvodnuje to, prave proto, ze se nemuzeme sejit.
diky za nazor

Poslední komentáře