Ostatní
Rozúčtování nákladů
V bytovém domě jsou garážová stání a sklepy. Musí spoluvlastník, který nevlastní ani jedno z nich platit veškeré náklady spojené s užíváním tohoto prostoru, tj. elektřina, úklid těchto prostor, malování apod.?
Garáž zasahuje do společných prostorů
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu co mám dělat. Soused má svůj pozemek o výměře 8 M2 na které má garáž.Daná garáž mu zasahuje dalšími min. 8 M2 do pozemků které patří více vlastníkům.Vedle garáže ze strany která patří více vlastníkům si udělal parkovací místo.Kdyz jsem zaparkoval vedle jeho garáže ,na kterém si udělal parkovací místo tak mě s tama vyhnal,a byl rozzuřený .První slovo které vyšlo z jeho úst byla KURVA. Predseda s tím nic nedělá, a připadá mi že se tady na vše kašle. Schůze byla naposledy v květnu minulého roku po dvou letech.
Zrušení a uzavření nové smlouvy předsedou SVJ bez vědomí členů SVJ
Dobrý den,
prosím o radu. Jsme členy SVJ. Před cca třemi lety jsme si na schůzi SVJ odhlasovali smlouvu o údržbě domu, něco přes 500,– měsíčně per jednotka. Aktuálně jsme zjistili, že předseda SVJ smlouvu bez vědomí ostatních vypověděl a uzavřel smlouvu novou s jedním obyvatelem domu. Všimli jsme si toho po čase tak, že byla údržba nekvalitní.
Předseda nám sdělil, že smlouvu vypověděl a uzavřel novou. Vše bez vědomí členů SVJ. Na dotaz, jak je to možné, že jsme o tom nehlasovali a ani nebyli alespoň informováni mi bylo sděleno, že cena zůstává stejná, mění se rozsah prací a bude to dělat někdo jiný. (Předchozí firma byla pojištěna proti škodám – teď pojištění není, v ceně bylo DPH atd.)
problémoví vlastníci
Dobrý den, prosím poraďte. Máme v SVJ staršího pána, který trpí utkvělou představou, že ho starší manželský pár nad jeho bytem neustále sleduje a usiluje mu o život. Proto spí přes den a v noci občas spí na židli na chodbě, protože se v bytě bojí. I když je mimo byt, všude ho pronásledují jejich hlasy ( říká).Neustále si na vlastníky nad ním stěžuje, jak jsou v noci hluční a jak mu stále dělají naschváli. Není to však pravda. Prověřila jsem to, ale nikdo jiný si nestěžuje, naopak si všichni okolo stěžují na pána, že někdy v průběhu noci buší na topení, hlasitě nadává a lidé nemohou spát.
Prodej střechy 1-2 vlastníkům u bytovky s 16 byty
Dobrý den,
koupil jsem byt v nové bytovce, SVJ se teprve zakládá… Postupně se nám předávají byty a provádíme kolaudace v bytových jednotkách. Bytovka má 3 nadzemní patra s podzemním parkováním. Celkem je nás 16 bytových jednotek. Věc se má tak, že zástupce za firmu co nám ji předává, přišel s tím, že nabízí střechu jako lodžii k prodeji jednomu ,či dvěma vlastníkům na půl za určité peníze k výlučnému užívání a chci se zeptat zda se to může. V prohlášení vlastníka o střeše není ani zmíňka, tak pokud bude do střechy za pár let zatékat, tak nejsem povinen s fondu oprav cokoliv hradit a přispívat ne? Když nemám možnost tu střechu využívat. Já ji neopotřebovávám, nemám k ní přístup. Budou si to opravovat ti co tu plochu vlastní? Střecha je rovná, kolem zábradlí, je to pěkné, ale na druhou stranu všude bývá střecha společným prostorem ne?
Termín do kdy musí SVJ provést odečty měřičů
Dobrý den všem,
nevíte jestli je někde stanoven termín, do kdy je nutné provést odečty měřidel? (nemyslím tím nyní povinnost vlastníka zpřístupnit byt ve stanovených termínech či provést samoodečet, ale povinnost SVJ provést odečty v nějakém období ke konci roku).
Předem děkuji všem za odpověď.
Justitianus cenzor
Justitianus začal mazat jemu nepohodlné příspěvky. To mně někoko silně připomíná.
Že by jeho učeň? Či on sám, jen přispívající pod novým jménem uživatele "Justitianus?
Platnost nového výboru a původního výboru
Nový výbor byl zvolen v dubnu, ale v rejstříku je až od 30.6.Původní výbor je v rejstříku do 30.6.V květnu bylo nutno podepsat smlouvu o dílo na velikou akci za více než Kč 1,3 milionu. Který výbor ji měl správně podepsat? Děkuji za odpověď.
práva menšiny
Hezký den přeji.
Moc bych chtěla poprosit o radu.
Na malé vesnici ve Středočeském kraji, v bytovce o 8 jednotkách, jsem dělala předsedu cca 8 měsíců. Nikdo to nechtěl dělat, tak jsem to já z neznalosti (nově přistěhovavší se) vzala. Vydržela jsem to 8 měsíců a pak jsem složila funkci. Nadávky, vysmívání, pomluvy za zády, lži. Ach… nikdy v životě jsem se s ničím takovým nesetkala. Nikdy. Moc jsem se snažila, držela se stanov a domovního řádu, aby vše bylo dle regulí a spravedlivé, a aby si neprosazovali někteří sousedé své osobní zájmy na úkor zbytku. Se všemi jsem VŽDY jednala slušně, na tom si velmi zakládám. Bohužel přístup některých sousedů byl opravdu otřesný. Mám z toho doteď nervy a sousedům se vyhýbám. Ach jo :(
Podíl na pozemku před bytovým domem
Dobrý den, rád bych se zde obrátil na Vás s následujícím dotazem: Koupil jsem bytovou jednotku včetně podílu pozemku pod nemovitostí. Realitní kancelář zamlčela podíl na pozemku u bytového domu (paneláku). Tento podíl vlastní stále bývalý majitel, který má na tomto podílu nařízenou exekuci. V současné době jsem byl osloven SVJ s tím, že mám v nadcházející dražbě odkoupit zmíněný podíl. Podíly na pozemku nejsou stejné pro všechny členy SVJ. Cena podílu byla exekučně stanovena na cca 76.000,–Kč. Výpočtem směrné hodnoty tohoto konkrétního podílu jsem zjistil, že cena orientační je 41.870,–Kč.

Poslední komentáře