Ostatní
Doložení: členství ve výboru vzniklé jinak než volbou, stavba součástí pozemku, prohlášení ve veřeném rejstříku
Pane Justitiane,
šíříte zde zatím nepodložené názory, o jejichž podložení Vás žádám:
- Na podporu Vašeho tvrzení, že funkce člena statutárního orgánu SVJ může vzniknout jinak než volbou, označte, prosím, alespoň jedny stanovy SVJ, kde funkce člena statutárního orgánu vzniká jmenováním nebo jiným způsobem než volbou. Děkuji.
- Na podporu Vašeho tvrzení, že každá stavba rozdělená na jednotky je součástí pozemku stejného vlasníka, označte, prosím, alespoň jednu stavbu rozdělenou na jednotky, která je součástí pozemku stejného vlastníka. Děkuji.
NS: Vyúčtování není řádné, neobsahuje-li výši zaplacených záloh. Soud zkoumá jeho řádnost, i když nebyly podány námitky.
Nejvyšší soud České republiky rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Jitky Dýškové a soudců JUDr. Miroslava Feráka a Mgr. Lucie Jackwerthové v právní věci žalobce Společenství vlastníků XY, se sídlem XY, IČO XY, zastoupeného JUDr. Bedřichem Hájkem, advokátem se sídlem v Kadani, Jana Švermy 1696, proti žalovanému I. Z., narozenému XY, bytem XY, zastoupenému Mgr. Lucií Houdkovou, advokátkou se sídlem v Praze 10, Korunní 2569/108, o zaplacení částky 114 582,82 Kč s příslušenstvím, vedené u Okresního soudu v Praze – západ pod sp. zn. 6 C 50/2017, o dovolání žalobce proti rozsudku Krajského soudu v Praze ze dne 20. března 2019, č. j. 26 Co 14/2019–132, t a k t o :
Hlasování per rollam + lhůty + forma doručení a prokázání
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak počítáte lhůty při hlasování mimo zasedání v písemné formě (per rollam). Naše stanovy říkají: „Lhůta k vyjádření vlastníka jednotky činí třicet dní od doručení návrhu členu společenství.“
Situace: Předpokládejme, že 1.12. zašlu e-mailem + vyvěsím v domě podklady pro schůzi mimo zasedání v písemné formě (per rollam). Otázky:
- Od kdy do kdy začíná běžet 30-ti denní lhůta?
- Do kdy může člen SVJ hlasovat. Jinak řečeno od kdy je možné považovat souhlas návrhem usnesení od člena SVJ jako neplatný protože nedoručil své vyjádření ve lhůtě 30 dnů.
Jak stanovit výši příspěvku na správu
Podle sociální a finanční situace nejslabšího člena společenství, aby výše příspěvku na správu nebyla pro něho likvidační, nebo
podle největšího křiklouna na zasedání shromáždění, na kterém se bude rozhodovat o výši příspěvku na správu, který všechny ostatní vlastníky překřičí, nebo
podle toho, jak se předseda výboru společenství zrovna ten den vyspí a tudíž jakou výši příspěvku zrovna ten den na zasedání shromáždění navrhne a ovce to odhlasují, nebo
podle pravidla: ženský v konzumu říkali, že to bude stačit,
a nebo tohle je také dobrý: Máňa říkala, že takový peníze jsou směroplatný.
Odpočet vodoměrů a úklid
Dobrý den,
prosím o info , v těchto dnech probíhal v paneláku odpočet vody. Členka výboru- mimochodem seniorka = 75 + obcházela nájemníky a sepisovala odpočty. V době nouzového stavu – bez roušky, bez rukavic, v ruce držela seznam a tou samou tužkou , kterou vám podala chtěla aby jste ji podepsali že souhlasíte se stavem vodoměrů. Neříkajíc o tom že jsi na každém patře otevírala a zamykala klíčem dveře .Odpočet jsme se sousedkou napsali a nalepili na dveře. Na druhý den paní přišla zas- sousedka ji podepsala odpočet ale já jsem to odmítla podepsat – znovu neměla rouško, ani rukavice, strkala mi do ruky tužku a ten seznam nájemníků- mimochodem v paneláku je 72 bytů – tak 71 nájemců ten seznam mělo v ruce a podepsalo jí to . Tak se paní na mně osočila.
Společné části domu - pozemek s odlišným vlastnickým režimem od samotného domu
Vážení, jak se díváte na situaci, kdy se hodlají vymezit jednotky v domě, který vlastní 3 fyzické osoby a pozemek pod domem 2 z těchto fyzických osob. Já jsem toho názoru, že vzhledem k totožnosti těch 2 fyzických osob je nezbytné, aby v dohodě o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví s vymezením jednotek došlo k předchozímu sjednocení vlastnictví pozemku a domu (úplatně či bezúplatně, to je jedno) a pak je možno vymezit jednotky a učinit pozemek společnou částí domu. Pokud by se pozemek úplně opomenul s odkazem na odlišný vlastnický režim od domu, katastrální úřad by mohl zamítnout vklad práv do katastru.
Sousedi nedaji pokoj
Bydlíme v domě kde je více bytů a je slyšet okolní dění.Sousedka se proti mně spolčila se sousedkou dole.Snažîme se být potichu a oni si vždycky něco vymyslí.Slyším od nich taky rany a na nikoho si nestěžuji.Jsou to strasne zavistiví lidé a nedaji pokoj.Sousedka vyjizdela autem at deti uhnou a dala jim takových sprostych jmen.Jsou hystericke a řeší vše křikem a vadi jim i to,že já se narozdíl od nich chovám slušně.Koukají na mě jak vrazi a vůbec nevím proč.Mám miminko a to jim taky vadí.Chápu,že ta paní dole má postiženou holčičku a syna co tak
tomu říkám karma. čuně, co klepe bordel z okna, aby z toho ti, co větrají, taky něco měli … https://www.blesk.cz/…ly-pryc.html
Změna v užívání – ateliér na byt
Dobrý den, rádi bychom změnili účel užívání z nebytovky (ateliér, nedostatečné oslunění, jinak vše OK) na byt. Momentálně máme vyřízeny podklady (hygiena, hasiči atd.) a budeme podávat žádost na stavební úřad. Diskuze jsem prošla, snažila jsem se v nich zorientovat. Pochopila jsem, že názory jsou na fóru občas dost rozdílné, ale vzala jsem si z toho, že pro stavební úřad nepotřebuji souhlas ostatních vlastníků a stačí mi souhlas výboru SVJ (což by i odpovídalo požadavku přímo ze stavebního úřadu, že chtějí podpis výboru na výkresu jednotky). A teď k mým dotazům:
Povinnost SVJ provadet deratizaci
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli ma povinnost SVJ provadet deratizaci v bytovem dome a jak casto? Protoze se nam vyskytli krysy, tak jsme zjistovali jak to v nasem dome vlastne vypada s deratizaci a dozvedeli jsme se, ze ji vubec nedelaji, co nas primo sokovalo. Na dotaz mi predseda SVJ nereaguje a nezveda telefon.Poradite mi prosim nekdo? Dekuji.

Poslední komentáře