Ostatní
Jak je to s výborem a jeho rozhodováním?
V našem SVJ je 4 členný výbor, předseda výboru má 51 % podlahové plochy a k němu jsou tři další členové. Jsem jedním z nich. Dle stanov navenek SVJ zastupují bud předseda + jeden člen nebo dva členové pokud předseda není přítomen.
Teď k čemu došlo, na Shromáždění společenství byl zvolen výbor a odhlasovalo se, že bude vypracován energetický audit, aby se prověřila možnost získat dotace na zatepleni, nic více. Dané shromáždění se bralo i jako schůze výboru na kterém členové výboru zvolili předsedu výboru, o čemž existuje zápis. Od té doby se výbor nesešel a ani nebyl učiněn pokus o jeho svolání.
diskriminace v rozhodování
Jsme bytový dům, se 4 jednotkami a bez vzniku společenství.Koupila jsem si v tomto domě bytovou jednotku. Já a můj soused vlastníme byty s menším podílem na společných prostorách, jako jsou ostatní 2 byty a máme veliký problém . Ty 2 byty s větším podílem si dělají , co chtějí. Žádné roční vyúčtování služeb, žádná schůze vlastníků, nikdo se nás na nic neptá, chtějí po nás stejnou částku příspěvků jako mají oni, no prostě hrůza. My dva se sousedem jsme se dohodli a přestali jsme posílat zálohy s tím, že nebudeme platit do té doby dokud nebudeme mít předpis záloh podle podílů na spol. prostorách a navrhli jsme jim, že bychom mohli dát správcovstí družstvu, s tím že bychom chtěli, aby ve věcech důležitých jako je zateplování,větší opravy atd. rozhodovala dvoutřetinová většina vlastníků . Vlastníci těch dvou většinových podílů se nám vysmáli, že oni jsou většina a my máme smůlu. A my se sousedem, nevíme co dále. Mají pravdu? Bojím se , že ano. Prosím, co vy na to?
užívání dvora - SVJ
Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem BJ s podílem na společných částech domu, kterými je i dvůr. Předsedkyně výboru užívá část tohoto dvora ke svým soukromým účelům, jedná se o záhonky. Ráda bych si v jednom nehostinném rohu pořídila také jeden vyvýšený záhon 1×1 m (předsedkyně využívá 1/5 dvora, až máme stejný podíl na společných částech domu), požádala jsem výbor SVJ o souhlas k užívání, a bylo mi zamítnuto (bez vysvětlení). Dá se v tomto případě zaručit jakási rovnost práv? Tzn. pokud je paní schváleno, mělo by být v zájmu dobrých mravů schváleno i mne?
Převod bytu na nebytový prostor
Převod bytu na nebytový prostor (kanceláře) v bytovém domě. Co je k tomu zapotřebí a jestli je nutný souhlas všech vlastníků společenství vlstníků.
Komín
Náš pokoj protíná komín který je již léta nefunkční (zůstatek po
společné kotelně domu) . Jak jsem zjistil podle kupní smlouvy tak metry
které komín zabírá máme započítány v podlahové ploše
. Chceme proto požádat společenství vlastníků jednotek o jeho
odstranění . Jednak zabírá asi dva metry čtvereční a počítá se do
podlahové plochy pro vytápění. Děkuji za radu Bohouš.
KK dlouhodobě nepracovala
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně možnosti nárokovat po členech KK vrácení peněz, které jim byly vyplaceny, nicméně nikdo z KK za celou dobu nevykonal ani prd! Teď změnou Výboru došlo na skládání účtů. Nerad bych tady viděl komentáře typu „jsou placeni za fuknci“. Podle mě jsou hlavně placeni za výkon! Měli by tedy celému Společenství předložit svou práci, která ale neexistuje, tudíž se chceme bavit o vrácení části vyplacených odměn. Lze na ně nějak zatlačit?
Děkuji, JD
Profesionální předseda
V našem SVJ jsme si zvolili do výboru FIRMU – s tím že se stane profesionálním předsedou výboru. Další dva členové výboru se znenadání (dva roky předtím absolutní nezájem o práci ve výboru) našli a tak máme výbor a předsedou výboru FIRMU. Je z Mostu (není to Krušnohor i když se od něj asi učí), stojí za ní významný akcionář (dle jejího vyjádření: Silné a bezpečné zázemí nám zajišťuje vlastník naší společnosti kterým je energetická společnost United Energy, a.s).
Bohužel, nebylo to dobré rozhodnutí. Takové řešení je jen krokem ke ztrátě peněz – o tom možná někdy jindy.
Vstup do bytu po zemřelém
V našem domě zemřel někde v domově důchodců jeden vlastník. Oficiální zprávu nemáme ani z domova důchodců, ani od případných dědiců. Máme teď problém se dostat do bytu, abychom odečetli spotřebu vody a údaje na IRTN. Jak takovou situaci řešíte, pokud jste se do ní dostali? Přes matriku, záchranku, policii, notářskou komoru, ÚZSVM, …?
A.
Vlastníci - pro ty kdo včera neviděl
Posílám odkaz na včerejší film Vlastníci vysílaný na ČT1. Smutná realita mnohých SVJ. https://www.ceskatelevize.cz/…21851212029/
K filmu je diskuse – jeden diskutující napsal (a 100% vystihl) :
Skoro by si tam každý mohl téměř dosazovat za každou postavou konkrétní lidi ze svého baráku. Průřezově tyhle typy jsou asi všude. Od nadšených snaživců, kteří chtějí něco dělat a neustále vymýšlejí (někdy až i moc), co by se dalo udělat nebo vylepšit.
Justitianovy perly
Průběžně se zde vyskytují perly z pera pana Justitiana. Bylo by škoda, aby zapadly. Např.:
- Vlastník je povinen podávat námitky proti vyúčtování.
- Vlastník je povinen přebírat (neobjednané) zásilky na dobírku.
- SVJ je povinno založit prohlášení vlastníka do veřejného rejstříku.
- Donáška pizzy je běžný způsob odměňování za výkon funkce.
Prosím další přispěvatele, aby seznam rozšířily. Připomeňme některé dřívější perly pana Laka:
- Chov opic je součástí správy domu.
- SVJ je povinno osadit indikátory IRTN na všechny rozvodné trubky.

Poslední komentáře