Ostatní

Ceny nemovitostí rostou, navyšujete pojištění domu?

Vložil Tomol (bez ověření), 20. Leden 2021 - 19:12 ::

Za posledních 13let vzrostly ceny nemovitostí dost výrazně – třeba 2–3×. Asi nejsme jediní kdo má 13let starou smlouvu na pojištění domu. Kdyby dnes dům lehl popelem, tak nám pojistka pokryje možná třetinu. Jak to máte? Měníte pojištění s každým rokem? O kolik roste pojistka s růstem ceny nemovitosti – hádám přímo úměrně?

Počet osob v bytě a vliv na placení služeb

Vložil jm58, 20. Leden 2021 - 9:51 ::

Počet osob v mém bytě se změnil ze dvou na jednoho. Když jsem to oznámil správci bytových jednotek, tak mi paní vytiskla přehled placení, kde byla jediná změna a to v počtu osob. Bohužel jsem na to přišel až doma. Změna počtu osob nemá vliv např. na odpad, elektřinu ve společných prostorech, atd. ? Děkuji za odpověď

Potíže s odstoupením člena výboru z funkce a výmazem v obchodním rejstříku

Vložil Jan Žák (bez ověření), 19. Leden 2021 - 15:38 ::

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu, jak mám postupovat v případě, kdy jsem výboru SVJ doručil svou výpověď z funkce člena výboru – vlastnoručně podepsanou s ověřeným podpisem. Stalo se tak na konci ledna 2020, kdy jsem tuto výpověď osobně předal dalšímu členovi výboru a na kopii výpovědi jsem si od něj nechal podepsat převzetí této výpovědi. Pokud se nepletu, tak uplynutím 2 měsíců od doručení výpovědi výboru bych měl přestat být členem výboru. Ve výpovědi jsem současně požádal o vymazání mé osoby ze záznamů SVJ v obchodním rejstříku. Tím jsem považoval celou věc za vyřízenou. Následně jsem kontroloval průběžně obchodní rejstřík a zde jsem i nadále figuroval. Obrátil jsem se tedy v srpnu 2020 na člena výboru, kterému jsem svou výpověď odevzdal, s dotazem, zda mou výpověď předal dále k vyřízení. Na základě toho ji dohledal u sebe založenou a předal na podzim naší správcovské firmě k vyřízení. A od té doby se opět nic neděje, v obchodním rejstříku stále figuruji. Zavolal jsem tedy správci, který má naše SVJ na starosti a ten mi vysvětloval, že prakticky nemám na odstoupení nárok, protože se není možné kvůli současné situaci ohledně pandemie sejít – nicméně toto by přeci mělo být řešitelné distančním způsobem – a že za sebe musím mít nejdříve náhradu. Což je zcela mimo realitu, člen výboru přeci má nárok odstoupit a výbor musí následně konat a zvolit za odstupujícího člena náhradu (což mohlo proběhnout již v roce 2020 v době, kdy byla uvolněna epidemiologická opatření)…

náhled na činnost našeho SVJ

Vložil Roman Lukáš (bez ověření), 18. Leden 2021 - 9:11 ::

Naše SVJ vzniklo v roce 2000 na základě zákona 72/1994 Sb.,Zákonem 89 bylo stanoveno,že SVJ musí upravit stanovy.To naše SVJ provedlo v roce 2016.Ve stanovách máme uvedeno mj,že usnesení se přijimá většinou hlasů,pokud stanovy dále neurčují jinak.Máme staveno,že na zakázky nad 50 000 kč /kromě havarií/ musí výbor ustanovit komisi,která vybere dodavatele ve výběrovém řízení,poté výsledky předloží schromáždění,které toto bude schvalovat .V roce 2020 výbor předložil,shro­máždění schválilo u provozu domu akce 1.za 60 000.2 za 100 000,3 za 150 000 kč.Ve stanovách máme dále uvedeno,že shora uvedené akce musí schválit nejméně 75 %

význam formulace ve větě

Vložil Lýdie (bez ověření), 17. Leden 2021 - 16:24 ::

Dobrý den, prosím mohl by mi někdo polopaticky vysvětlit význam formulace
v návrhu smlouvy o zajištování správy domu, se ve větě mimo jiné objevila formulace....... opravy v rozsahu podle požadavku většiny podílových spoluvlastníků ............

a další výraz… odměna, která je určena na základě vůle většinových vlastníků ve výši......

1. většina podílových spoluvlastníků
  2. vůle většinových vlastníků

děkuji

Dynamicko - chemické čištění otopné soustavy

Vložil rancupka, 17. Leden 2021 - 12:15 ::

Dobrý den. Máte někdo zkušenost s dynamicko – chemickým čištěním otopné soustavy? Pokud ano, jaká firma Vám to dělala? Budu ráda za každou zkušenost a radu.

Hluční sousedi

Vložil Linda (bez ověření), 17. Leden 2021 - 12:00 ::

Dobrý den, máme takový asi ne neobvyklý problém. Soused v domě, který má byt vedle mě se odstěhoval a byt pronajal svému bratrovi a jeho dvěma kamarádům. Jsou to týpci kolem čtyřicítky. Bohužel všichni jsou násoskové. Nebudu se rozepisovat. Prostě chlastají a dělají bugr. Odpoledne, večer, v noci. Ne každý den, ale často. Domluvy nepomáhají, s majitelem jsme mluvili několikrát, sice na ně zahartusil a byl chvilku klid, ale nikdy ne dlouho. Naposled asi ve dvě ráno napadli slovně sousedku, která má dvě malé děti a bydlí nad nimi a šla jim říct, aby se ztišili.

Velké SVJ a výbor

Vložil Petr Hájek (bez ověření), 15. Leden 2021 - 22:54 ::

Dobrý den, koupil jsem byt v novostavbě a bylo nám nabídnuto místo ve výboru. Jedná se o SVJ s 240-ti byty. Ptal jsem se developera, který je aktuálně se správcovskou firmou ve výboru. Podle nich se u tak velkých SVJ ani nepořádá každoroční osobní schůze, vše se řeší přes webové stránky a elektronicky např. hlasování. Prý by se tam lidi pozabíjeli. Upřímně jsem ani nevěděl, že je tohle možné, aby nebyly klasické schůze. Ale k dotazu, má někdo zkušenosti s tak velkým SVj a jakou práci to obnáší? Vzali byste to, případně za jakou částk

Nová pojistka na bytový dům

Vložil Petr Albrecht (bez ověření), 14. Leden 2021 - 22:34 ::

Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat, budeme uzavírat novou pojistku na dům a chtěl bych to i oznámit vlastníkům. Můj dotaz tedy zní, pouze o tom informovat nebo i rovnou všem vlastníkům poslat i tu novou pojistku? Díky za radu

Počet členů výboru musí být určitý?

Vložil Wendy (bez ověření), 14. Leden 2021 - 16:36 ::

Psalo se zde, že počet členů výboru musí být určitý.

U IČO 71242520 se uvádí „Počet členů: minimálně 2“

Syndikovat obsah