Ostatní
Oprava společných prostor SVJ
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak postupovat při řešení problému s vlhkou zdí. Zeď je podle všeho společný majetek SVJ (je to obvodová zeď). Jak oficiálně požádat SVJ aby se o to začala zajímat. Dále co vše je k tomu potřeba(vzor oficiální žádosti). A pokud to nebudou chtít řešit, mám nějaké jiné možnosti(např. to uhradit sám a pak to po SVJ vymáhat soudně).
Jde taky o to, že bejvalá majitelka bytu to již nějak v minulosti řešila. Ale celé to nějak nedopadlo, vlhne to dál. Takže SVJ o tomto problému již ví. ale rád bych to jednou pro vždy vyřešil.
Vymáhání extra výdajů po nedokončené rekonstrukci WC
Na našem domě probíhaly rekonstrukce stoupaček. Kvůli tomu bylo nutné rozmlátit záchody a tak bylo ve smlouvě součástí prací znovu-uvedení místnosti se záchodem do stavu odpovídajícího před rekonstrukcí nebo lepšího (za příplatek).
Dle ústní komunikace s předsedou jsme měli být první na řadě u koho se začne s rekonstrukcí stoupaček (spodní byt) a tak jsme se odstěhovali, jelikož jsme v tu dobu zrovna měli doma novorozence.
Přestože se však začalo bourat prvně u nás, dokončení samotného záchodu bylo bez mého vědomí, pravděpodobně proto, že jsme u toho nebyli, odsunuto až na konec, nejspíše ve snaze dohnat termíny dokončení stoupaček. Všechny práce se však celkově protáhly, až se nakonec zastavily a záchod u nás nebyl nikdy dokončen.
Předseda uráží a vyhrožuje pokutou za nadužívání sušárny
Zdravím vás, rád bych vás požádal o radu ohledně aktuální situace. Email od předsedy je v příloze. Dle mého laického názoru mám za to, že takto vyhrožovat doměřením poplatku nemůže. Jeho urážka vzhledem k rozdílu věku se mě dotýká a byl bych rád, aby s tím přestal (a případně se i formálně omluvil), jelikož to není poprvé, co s námi tímto způsobem komunikuje a takto nás dehonestuje.
Předseda s námi nikdy na téma sušárny nemluvil a nikdy nás neupozornil, že se mu nelíbí, jak ji používáme a tak ani nerozumím co a jak si „několikrát potrvrdil“.
Jímka
Dobrý den, do fondu oprav platíme za vývoz jímky paušálně za osobu. Kde v naší rodině dvě malé děti platí stejně jako jinde dvě dospělé osoby. Což mi nepřijde v pořádku. Existuje nějaký zákon či pravidlo jak toto rozúčtovat spravedlivě dle odebrané vody?
odpovědnost za účetnictví
Dobrý den, mám dotaz ohledně stanov zodpovědnosti za účetnictví SVJ. Dle oz § 1190 osobou odpovědnou za správu domu je odpovědno společenství vlastníků. Ve stanovách máme opsáno mnoho § z oz, ale tento ne. Naopak máme uvedeno, že výbor odpovídá za účetnictví a sestavování účetní závěrky. Otázka zní, kdo teda odpovídá za chybně provedené účtování, kdy se do správy domu účtují i jiné náklady než souvisejí se správou domu?
Druhý dotaz: změnil se správce domu, ale v prohlášení k domu je stále uveden ten bývalý. Změna nebyla provedena.
výměna měřičů neproběhla všude
Dobrý den všem,
prosím o váš názor jak postupovat při rozúčtování vody v případě, že proběhla výměna měřičů vodoměrů, ale 2 byty mají stále starý nevyměněný.
Použití naměřených hodnot by mělo být přípustné pouze v případě, že mají všichni stejné měřiče? Jak tedy postupovat – použít naměřené hodnoty a u 2 bytů se starým měřičem použít sankční výpočet přesto, že byl umožněn odečet starého měřiče?
Předem děkuji a zdravím
Zodpovědnost externího předsedy - firmy
Dobrý den, vážení členové, Chci se zeptat na vaše zkušenosti a poprosit o radu v následující věci. V našem domě dlouhodobě řešíme nefunkční spolupráci s externím předsedou společenství (firmou), který neplní ani základní povinnosti (např. svolání shromáždění) a reálně figuruje pouze jako osoba zapsaná v OR. Jen o málo lepší zkušenost jsme měli i s předchozím externím předsedou. Mezi vlastníky jsme dospěli ke shodě alespoň v tom, že externí předseda není pro nás správná cesta a funkci by měl vykonávat někdo kdo v domě bydlí a vidí jeho každodenní problémy a potřeby. Máme momentálně i dva potenciální zájemce, kteří ovšem mají obavu z plné zodpovědnosti (i vlastním osobním majetkem).
Kouření na balkoně
Dobrý den,
pročítal jsem na tuto tématiku různé weby, ovšem nikde jsem nenalezl jasnou odpověď. Pokud ve vlastním bytě s balkonem bydlí kuřák, může mu být prostřednictvím stanov SVJ zakázáno kouření na balkoně? (Nepochopil jsem, jak se v zákoně přesně vykládá, zda je to součástí společných prostor.)
Pokud je to možné na základě výše zmíněných společných prostor domu zakázat, pak by to logicky znamenalo, že mi musí jakýkoliv nájemník bytu s balkonem zároveň umožnit přístup na jeho balkon, je-li to skutečně společný prostor?
Katastr nemovitostí
Nevíte proč nefunguje portál Nahlížení do katastru nemovitostí ?
SVJ i správce komunikuje pouze přes nástěnku
Dobrý den,
SVJ i správce vyvěšují informace k provozu domu i další důležité informace (info o konání shromáždění, info o revizi plynu, spalinových cest, navýšení záloh, atd). Problém je, že někteří vlastníci (mezi ně patřím i já), svoje byty v domě pronajímají a nájemci nám novinky často nepředávají.
S předsedou není diskuse, je to zasloužilý důchodce, který to dopisem nebo mailem prostě posílat nebude, správcovská firma se s majiteli bavit vůbec nehodlá, pro ni je partner pouze předseda.
Na shromáždění se nám změna komunikace výboru nepovedlo prohlasovat – nás pronajímajících je prostě málo.

Poslední komentáře