Ostatní
Hluk a vibrace
Dobrý den, mám také problém s hlukem a vibracemi z plynoveho kotle,majitelky bytu vedle mě.SVJ to řešit nechce a KHS mi sice hluk změří,vibrace prý neměří,to je drahé a málokdy se naměří.Pokud přesáhne hluk limit hledá se prý zdroj hluku a ten se prý málokdy najde.Ja svůj zdroj znám,ale je mi to k ničemu, protože KHS nemá oprávnění vstupovat někomu do bytu.Takze v závěru nemám v tomto státě žádnou šanci, někdo může všechno a druhý musí trpět a čekat až se ty primitivní sousedce kotel rozbije vymění za jiný.
SVJ, prodej a pronájem bytu, souhlas VJ
Dobrý den, mám dotaz k našemu SVJ. Zajímá mě, zda je možno zanést do stanov SVJ a aby to mělo i právní váhu, to, že pokud bude chtít nějaký VJ pronajmout byt musí mít souhlas VJ a musí mít i případný konkrétní nájemník, který bude v pronájmu, souhlas VJ a to samé, když bude chtít byt nějaký VJ prodat svůj byt, aby i kupující bytu byl odsouhlasen VJ, aby si být nemohl koupit jen tak někdo, kdo by mohl např. způsobit nepokoje v SVJ kvůli nevhodnému chování a neplacení fondu oprav či ničení majetku SVJ. Prostě zda se dá takovému jednání zabránit už jen tím, že na pronájem konkrétním osobám či kupujícím při prodeji bytu musí být souhlas podpisů VJ kdy by toto mohlo být už ve stanovách SVJ zda to možné je.
Poškození společné věci
Jako spoluvlastnice jsem oznámila úmyslné poškození společné věci jiným spoluvlastníkem. Policie mi sdělila, že to nebude řešit, neboť poškozená věc je ve spoluvlastnictví (jde o společnou část domu). Je sdělení policie v pořádku?
Změna vzhledu - zástěna na balkon
Dobrý den,
chtěli bychom uvázat ratanovou zástěnu k zábradlí na balkoně z důvodu většího soukromí. Chtěl bych se zeptat, zda nám to SVJ může zakázat, když v prohlášení vlastníka je uvedeno „vzhled balkonu z vnějšího pohledu musí zůstat jednotný“. Balkonové zábradlí je v současné chvíli vyplněno deskami, avšak mezi jednotlivými deskami jsou větší mezery, takže je na balkon vidět. Také balkonové zábradlí je řešeno vodorovnými tyčemi, takže hrozí, že malé dítě bude schopnou přelézt zábradlí. Proto bychom to chtěli řešit tak, že bychom z vnitřní strany zábradlí uvázali ratanovou zástěnu, která by prosvítala pouze těmi mezerami mezi původními výplněmi.
Vyplacení jen dílčí odměny za správu a nedodání vyúčtování služeb...
Zdravím,
máme externího předsedu, má zajistit vyhotovení a doručení vyúčtování služeb vlastníkům za rok 2020. Všechny potřebné doklady (faktury apod.) od dodavatelů má k dispozici už od počátku února, ale zatím vyúčtování nedoručil, přesto, že o něj byl několika vlastníky písemně žádán. Dle zákona může doručit do konce dubna 2021. Za rok 2020 si vyplatil zatím polovinu odměny za správu. Dle dohody si má vyplácet čtvrtletně jednu čtvrtinu roční odměny za správu, tedy mohl si již za rok 2020 vyplatit celou odměnu.
Prostor před domem
Dobrý den,
jsme malé SVJ 6 bytových jednotek, prostor před domem je obecní (pozemek). Vlastníkem jedné byt. jednotky je žena, která pronajala svůj byt matce s partnerem, celá její rodina s širokým příbuzenstvem se nyní schází buď v bytě 2–3× týdně (v zimě nebo při nepřízní počasí) nebo „okupují“ 3 lavičky před domem. Jedna je přímo u vchodu, 2 další 4–5m dále. V letních měsících se jich vč. hlučných dětí sejde třeba 15, občas i více a stráví před domem celé odpoledne (zavíráme okna, utíkáme z bytů, neboť si při otevřeném okně v bytě nelze ani číst).
Účinnost stanov
Stanovy jsou platné od data schválení, ale účinné až od zveřejnění v Rejstříku SVJ, takže do té doby stále platí stanovy staré. Je to tak ??
Schůze SVJ i přes pandemická opatření
Dobrý den,
dnes se měla (a také uskutečnila) v našem domě uskutečnit schůze členů SVJ. Schůze byla den před pořádáním přesunuta na venkovní prostory před kočárkárnu. Schůze začala a i přes mé upozornění že schůze porušuje platná protiepidemická nařízení (začalo pršet, tak se zhruba 12 – 14 osob přemístilo do kočárkárny, rozestupy žádné) a že na veřejných prostorách se schůze pořádat také nemůže, bylo ve schůzi pokračováno. Před svým odchodem jsem výslovně zažádal, aby bylo v zápise uvedeno, že danou schůzi nepovažuji za platnou právě z důvodů porušení platných zákonů.
Právní profesionálové o SVJ
Osobní vlastnictví bytu a sčítání bytů 2021
Dotazník sčítání bytů 2021 se mě ptá, zda bydlím v bytě v osobním vlastnictví. Takovým bytem zjevně není byt v domě se SVJ. Jaká je správná odpověď?

Poslední komentáře