Ostatní

Odkup části pozemku SVJ

Vložil Martina Krejčí, 23. Duben 2021 - 12:22 ::

Dobrý den, Prosím o radu jak postupovat.Jsem členem společenství vlastníků jednotek(SVJ) bytového domu o 7 bytových jednotkách.Pozemek pod bytovým domem (zastavěná plocha a nádvoří pod LV 3062, parc.číslo 874) je uveden v katastru s vlastnickým právem všech 7 bytových jednotek.Zvlášť potom SVJ koupilo od města pozemek kolem domu a ten je veden jako ostatní plocha LV 3198 parc.číslo 876/1 Vlastnické právo Podíl Společenství vlastníků jednotek domu ve Vítkově, Nová 420, Nová 420, 74901 Vítkov. Cena pozemku, za kterou SVJ před lety od města odkoupilo byla 65Kč/m2. Já jsem si před 2 lety na části tohoto pozemku s písemným souhlasem všech členů bytových jednotek a oficiálním povolením územního plánování města postavila pergolu.Nyní bych si chtěla pozemek pod touto pergolou koupit.Investovala jsem zde už poměrně dost peněz a nerada bych,aby se o toto místo s perogolu za pár let, kdy se třeba i změní vlastníci byt.jednotek musela dělit.Kromě toho se starám o přilehlý travnatý porost a okolí udržuji v podstatě jenom já.Sekám trávu,…

hlasování per rollam

Vložil Olous35, 22. Duben 2021 - 15:45 ::

Budeme hlasovat per rollam. Máme to ve stanovách.Nikdy jsme to nerealizovali. Jaké máte zkušenosti ?Jaká jsou úskalí?

Pudorys bytu

Vložil Sklenářová Theodora (bez ověření), 22. Duben 2021 - 7:19 ::

Dobrý den kupuji novy byt od developera puvodni pudorys bytu byl 70.5 m čtv. Tento tyden mi zaslal developer nove přemĕření bytu 74 m čtverečním. Pudorys mi poslal celkove za byt Chtĕla jsem pudorys jednotlivych místnosti odmita mi jej poslat Mám nárok na pudorys jednotlivých místností Dĕkuji Sklenářová

Náklady na údržbu pozemku zálohou / zpětně / kolik let zpětně

Vložil Tomol (bez ověření), 21. Duben 2021 - 13:22 ::

Pozemek okolo domu máme ve spoluvlastnictví cca 80 osob z domu. Náklady cca 35tis/ročně jako sečení trávy si dělíme poměrově a problém s tím 13 let nebyl. Několik vlastníků se v průběhu času odstěhovalo ač si podíl na pozemku nesmyslně ponechali a náklady za ně nyní platí noví vlastníci, protože o nepřevedeném pozemku nevěděli. Zvlášť když teď budeme opravovat chodník za 300tis to začíná být zajímavé. Po tomto zjištění se několik starých a nových vlastníků dohodlo a pozemky dodatečně předvedli na nové vlastníky bytů. Zůstali tři a ti jak přes kopírák zatvrzele odmítají cokoli řešit – „prý už to prodali s bytem“ a že je to nezajímá, údržbu platit nebudou, ať si to vyřešíme s realitkou atd. Nutit je do převodu nemůžeme a ani není důvod, ale logicky jim budeme účtovat náklady na údržbu. Z pozemku neplyne žádný zisk – je to trávník a stromy.

Dvur okolo domu

Vložil Blacky (bez ověření), 21. Duben 2021 - 8:35 ::

Dobrý den, chtela bych se zeptat, jak je to s pozemky okolo bytovych domu, ktere jsou v SVJ. Resime ted spor ohledne zahonu, ktery tady ma sousedka asi 20 let a hlina naleha primo na fasadu bytovky. Chceme dosahnout toho aby si sousedka zahon upravila tak aby nenalehal tesne na fasadu a nenicil ji. Pozemek okolo domu je mesta a proto to resime s mestskym uradem. Jelikoz sousedka je kamaradkou pani, se kterou resime tento problem, tak dochazi ke stretu zajmu a reseni dopadlo ve prospech sousedky. Ve stanovisku se ohaneji tim, ze:

1. nejsme vlastniky bytu (vlastnikem je tchan) a nemame pravo toto resit

zvýšení ceny za správu SVJ

Vložil Jana (bez ověření), 20. Duben 2021 - 15:30 ::

dobrý den, může správcovská firma navýšit dle vlastního rozhodnutí správu SVJ – nyní je sepsána dohoda o správě mezi firmou a SVJ, kde je daná cena za byt. Jelikož je cena nyní nízká a je potřeba ji zvednout, stačí jen vystavit dodatek se zvýšenou cenou? Nebo musí projít odsouhlasením výboru či všemi vlastníky? Děkuji, J..

Nežádoucí podnájemní a nečinnost předsedy SVJ

Vložil Katka S. (bez ověření), 20. Duben 2021 - 0:29 ::

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, na koho se obrátit, když máme v SVJ nežádoucí nájemníky a předseda SVJ dělá , že to nevidí. Pro upřesnění : první byt, který s velikou pravděpodobností koupila realitní kancelář z cizího města, funguje jako ubytovna pro pracovníky cizí národnosti, kteří absolutně nedodržují jak domovní řád, tak celkově nějaké společné soužití v jednom vchodě, neustálý hluk a bordel ve společných prostorách .. byt č.2 bude něco podobného, co se týče majitele, ten zase pronajímá byt „nepřizpůsobivým“ a ty nehledě, že dělají bordel, opravují motory v bytě, na balkoně mají motorku, propanbutanovou lahev .. , ale také se díky nim rozmnožili „rusové“ švábovitý hmyz, který samozřejmě leze i do ostatních bytových jednotek. Náš předseda, už je pán v letech, ale jedinou funkci, kterou vykonává je, že jednou za rok rozdá vyúčtování . Prosím o radu, jak postupovat, aby začal sjednávat nějakou nápravu , nebo aby se celkově dalo dělat něco s tímto problémem . Děkuji mnohokrát

cena za nájemní smlouvu na umístění reklamy

Vložil Vallenka03, 19. Duben 2021 - 13:06 ::

Dobrý den, právě u nás probíhá revitalizace bytového domu, na kterém máme štítové plochy pronajaté na reklamu reklamní firmě (ta je následně prodává dál a umisťuje plachty s reklamou). Firma, která revitalizaci zajišťuje, nám doporučila, ať po ukončení revitalizace zvýšíme cenu nájmu. Jsme přímo u hlavní silnice, dům bude velice dobře vidět a díky tomu i právě reklamní plochy s umístěnou reklamou. Z tohoto důvodu bych si chtěla udělat průzkum trhu, za jakou cenu u vás pronajímáte reklamní plochy na domě. Nyní máme každou štítovou stranu za 1250Kč/měsíc. Jsme příhraniční město s 20 tis.obyvateli.

Lháři u soudu

Vložil Anonymous, 18. Duben 2021 - 21:45 ::

U soudu lhali: účastník, právní zástupce, znalec, soudkyně.

Jak je mohu usměrnit?

Trubka od kotle přes byt sousedů

Vložil KM (bez ověření), 18. Duben 2021 - 18:30 ::

Dobrý den, mám dotaz, dokážete mi poradit? V osobním vlastnictví máme koupený byt v bytovce o 4 nájemnících, máme plynové topení s vlastním kotlem ve vlastním sklepě,jedna trubka od topení(vede jen vodu z kotle) vedoucí do naší kuchyně, vede přes kuchyň sousedů (jsme ve 2.patre a oni pod náma), už jsme to takhle koupili. Sousedi se najednou usmysleli, že jim tam ta trubka vadí a chtějí ji ze své kuchyně odstranit, s tím že by ta trubka s vodou k topení k nám do bytu vedla venkem, nebo jinudy. Teď ten dotaz, můžou tu trubku od nich z bytu jen tak uříznout, nebo musí na své náklady nám zajistit jiné řešení přívodu vody z kotle do radiátoru do našeho bytu? Nebo pokud tu trubku oni ve svém bytě odříznou, musíme si my na své náklady udělat jiné řešení přívodu? Děkuji moc za odpovědi.

Syndikovat obsah