Ostatní

Jak budete řešit shromáždění v době pandemie

Vložil alishka, 18. Duben 2021 - 15:35 ::

Zajímá mě, jak letos řešíte shromáždění vlastníků? Dle zákona by mělo proběhnout jednou ročně, pokud si dobře vybavuji. My se vždy scházeli ve vstupní chodbě v suterénu bytu, kde je ale fakt málo místa a v této době se nám nechce být hlava na hlavě a riskovat nakažení covidem.

Uvažovali jsme nad videokonferencí, ale opět – ne všichni vlastníci mají internet a počítač (máme tu hodně důchodců, kteří třeba počítač mají, ale moc s ním neumí). Napadlo nás sepsat hlášení o hospodaření, novinkách a rozpočtu na příští rok, rozposlat to emaily a do schránek a dát čas na připomínkování a pak hlasovat per rollam.

Testování zaměstnanců SARS-CoV-2 - další povinnosti pro správce a SVJ?

Vložil roztomily, 16. Duben 2021 - 19:45 ::

Na stránkách svjaktualne.cz vyšel článek "Testování zaměstnanců SARS-CoV-2 – další povinnosti pro správce a SVJ?!

Titulek snese vše, ale i tak jsem se jal hledati, zda nemáme povinnost testovat našeho zaměstnance na dohodu o povedení práce, případně členy výboru (kteří ale mají homeoffice).

Uvažuji správně že povinnost se SVJ netýká protože SVJ nejsou podnikatelé?

cituji MZDR 47828/2020–22/MIN/KAN: „Všichni zaměstnavatelé na území České republiky, kteří jsou podnikatelem nebo státním nebo národním podnikem a zaměstnávají …“

Pokud tedy SVJ nesmí podnikat nemůže být považováno za podnikatele. Chci se jen ujistit že uvažuji správně. Článek jsem celý nečetl (není volně k dispozici) ale ten úvodník je takový zavádějící.

Kamery v domě vs. pojistné plnění

Vložil J.Dvorak, 16. Duben 2021 - 12:49 ::

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, jak je to s plněním pojišťovnou při třeba krádeži v domě (např. v kolárně), pokud jsou ve společných prostorech nainstalovány kamery. Slyšel jsem, že se pak pojišťovny cukají vyplácet plnění a SV si to má vymáhat po pachateli.

Díky, JD

Skutečná majitelka - jak ověřit?

Vložil Anonymous, 15. Duben 2021 - 19:08 ::

Podle všeho jsem skutečná majitelka SVJ. Jak mohu ověřit zápis v příslušném rejstříku?

(Předmětem dotazu není nesmyslné označení „skutečná majitelka SVJ“ ani smysl příslušných ustanovení. Ptám se pouze, jak ověřit údaje týkající se mé osoby. Ověřováním zápisů o své osobě v různých rejstřících jsem už našla řadu zajímavých údajů, např. že jsem zemřela ad.)

Parkovací místa z nádvoří bytového domu

Vložil Dados, 15. Duben 2021 - 18:34 ::

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Součástí našeho bytového domu je nádvoří. Spoluvlastnický podíl pozemku na němž se nachází bytový dům včetně tohoto nádvoří je dán velikostí bytových jednotek. Toto nádvoří slouží především k pakrování aut a ke vstupu do bytového domu. Parkování aut funguje pouze na vzájemné dohodě. Chtěl bych se zeptat, je možné na tomto nádvoří vytvořit oficiální parkovací místa, které by sloužily obyvatelům bytových jednotek? Vytvořit jakési rezervační místa? Pokud ano, máte s tímto někdo zkušenosti? Např. velikosti pruhů, apod.?

§ 1180 občanského zákoníku - kogentní, nebo dispositivní?

Vložil Anonymous, 15. Duben 2021 - 18:18 ::

Na

https://klaiex.webnode.cz/…vani/sprava/

je zmíněn výklad JUDr. Čápa o § 1180. Kde se dá najít?

Tam uvedený odkaz

https://klaiex.webnode.cz/…-a-judr-cap/

je nefunkční.

Nevýhodný pronájem nebytových prostor

Vložil Lukana (bez ověření), 15. Duben 2021 - 12:28 ::

Dobrý den, prosím o radu. Před několika lety jsme na podpisové listině schválili pronájem nebytových prostor. Smlouva je na dobu neurčitou a je pro nás ve finále nevýhodná, začala jsem se v tom teď dost šťourat. Můžeme ji vypovědět, ale nikdo to nechce řešit, protože je to tak trochu „malá domů“ pro předsedu a jeho pobočníky. Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu zpětně svůj souhlas písemně odvolat, aby nebyl 100% souhlas a začalo se konečně něco dít? Nejsme SVJ, jsme vlastníci a družstevníci (já jsem vlastník). Děkuji za každou radu.

Rozdeleni pozemku

Vložil Petr (bez ověření), 15. Duben 2021 - 12:13 ::

Dobry den. Prosim o radu. Resime odprodej casti pozemku sousedum, nicmene jsme u katastru narazili na tento problem – zmineny pozemek je totiz uvedeny v Prohlaseni vlastnika v odstavci „Urceni spolecnych casti nemovite veci“. Katastr po nas pozaduje jakysi dodatek k prohlaseni, ve kterem bude tento pozemek vyjmut ze spolecnych casti nemovite veci. Samozřejmě jsme oslovili nektere RK, ktere si s tim umi poradti, cena za tento ukon se ale pohybuje od 5000,– coz nasobne prevysuje hodnotu samotne casti pozemku, urcene k prodeji a to nemluvim o dalsi castce za kolky. Otazka zni, zda se da nekde sehnat „sablona“, podle ktere bychom byli schopni podobny dodatek sepsat sami. Jeste dodam, ze zminena parcela pouze sousedi s parcelou, na ktere nam stoji RD. Dekuji za jakékoliv rady.

Ukončení členství v SVJ

Vložil Šprengr (bez ověření), 15. Duben 2021 - 11:43 ::

Zajímalo by mě, zda po ukončení členství v SVJ má bývalý člen, který každý měsíc platil pravidelně do fondu oprav, služeb atd., právo na vrácení části z peněz, které ke dni ukončení jsou vedeny na účtu SVJ.

kamerový sytém

Vložil JanaP, 14. Duben 2021 - 9:46 ::

Dobrý den, v rámci domu máme kamerový systém, nyní byl pořízen nový, který ještě nemá v platnosti svoji směrnici. Předseda výboru při přebírání systému před svědky tvrdil, že systém se zapne až v momentě, kdy bude upravena směrnice na stávající systém ne dříve. Nyní jsme zjistili, že systém již minimálně dva měsíce běží, ale směrnice stále není platná, což i předseda v mailu potvrdil. Dotaz zní, může sytém být v provozu bez platné směrnice, porušuje tím něco? Děkuji za odpověď. Pešková

Syndikovat obsah