Ostatní

Platba z "fondu oprav" na vec mimo vlastnictvi SVJ

Vložil Dasa (bez ověření), 25. Květen 2021 - 11:40 ::

Dobry den, rada bych u nas v dome rozsekla nasledujici situaci. Jsme SVJ o sesti bytovych jednotkach a SVJ vlastni a spravuje pouze dum a pozemek primo pod nim. V lonskem roce cast majitelu bytovych jednotek odkoupila pozemek kolem domu, avsak ten neni soucasti SVJ (bohuzel jsme se nedohodli na schuzi). Na schuzi SVJ jsme se dohodli, ze sekacku poridi hotove ta cast lidi, ktera spoluvlastni pozemek kolem domu. Ted predseda uhnul, ze se bude hradit z „fondu oprav“ (tedy ze zaloh SVJ – snad to popisuju srozumitelne). Je to v poradku? Jednak jsme na schuzi odsouhlasili, ze to z fondu nepujde a za dalsi prece nemuze pouzit penize z fondu na nakup sekacky, kdyz SVJ pozemek kolem domu nevlastime.

Lodžie - oprava

Vložil Kulda21 (bez ověření), 24. Květen 2021 - 21:12 ::

Dobrý den.

balkony jsou zpravidla zapsány v Prohlášení vlastníka jako společné prostory SVJ, tudíž na opravy balkonů se podílí všichni členové SVJ bez ohledu na to, zda balkon mají, či nemají.

Jak je to u lodžií ? Domníváme se, že je vždy součástí bytu. Pokud ano, jak je to s opravou zábradlí ? Platí si vlastník příslušného bytu, anebo je zábradlí bráno jako součást obvodových zdí, a tudíž platí všichni?

Kulda

Koupě nové sekačky na společné i soukromé pozemky vlastníků SVJ

Vložil PavlaB (bez ověření), 24. Květen 2021 - 14:46 ::

Dobrý den , ( pokud je situace taková , ze se 80% vlastníků ÚSTNĚ DOHODLO na spěšné koupi nové sekačky na společné i zčásti soukromé pozemky okoli bytovky), ve fondu je nyni cca 100 tis. , nicméně náš předseda , který tu momentálně byt jen pronajímá (podotýkám , že i jeho nájemníci sekačku chtějí), v koupi nové sekačky da se říct brání , se slovy , že oprava stare stačí , jenže nestačí trva a zase se to bude opakovat , řekl že máme svolat schůzy SVJ ,

Můj dotaz zní : Můžou si majitelé bytů sekačku koupit a nárokovat si proplacení částky společenstvím ? za předpokladu , že se to neodhlasuje a neproběhne schůze SVJ?

K jakému soudu - krajský vs. okresní

Vložil člen SVJ (bez ověření), 23. Květen 2021 - 14:08 ::

Zdravím,

určitě je tu spousta lidí z orgánů SVJ i mnoho členů SVJ, kteří řešili něco se soudy. Proto se rovnou zeptám,

A/ jak poznám, k jakému soudu, krajskému anebo okresnímu, podávat žaloby na:

• neumožnění nahlížení dle o.z.
  • nedoložení podkladů vyúčtování (nahlížením nebo jinak) po písemné výzvě
  • bránění v přístupu ke společným částem (nevydání klíče)

resp. které věci se podávají k okresnímu a které k vyššímu krajskému, popř. proč (nebavím se o odvolávání, ale o prvotním podání)?

B/ když už se žaloba podá ke špatnému z nich, předají si to soudy mezi sebou a bude lhůta zachována (anebo pojede vše znova, žalobce přijde o poplatek, případná promlčecí lhůta se nezastaví)?

Délka soudního řízení

Vložil Anonymous, 21. Květen 2021 - 14:53 ::

Podle článku tady

https://www.idnes.cz/…_domaci_ihal

se jeví, že soudní moc v ČR rozhoduje rychle, v řádu dní.

Sama čekám na soudní rozhodnutí přes 15 let.

Je možné nějak soud urychlit?

Uváděné průměrné doby řízení nejsou vypovídající, neboť tyto průměrné doby jsou snižovány dékou řízení, v nichž nedošlo k řádnému projednání věci (rozsudky pro uznání, rozsudky pro zmeškání, důsledek doručování fikcí, jednání v nepřítomnosti účastníků ad.), a neo

Může se sankce dle §13 vymáhat takto...?

Vložil Karel14 (bez ověření), 19. Květen 2021 - 18:15 ::

Dobrý den,

pro sankci z §13 zákona není uvedeno, jak a do kdy se má/musí sankce vymáhat, takže mám za to, že ji lze započítat i v libovolném následujícím zúčtovacím období …? Má/může se započítat

• vůči nedoplatkům (§7/3) anebo
  • vůči měsíčním zálohám (§4/1)

Mohu tedy sankci-2020 i sankci-2019 započítat v r. 2021 nebo i v r. 2022 dle §13/1 anebo rovnou v r. 2021 započítávat vůči zálohám-2021 (§4/1) – poté co projde marně termín po mé výzvě k SVJ k jejímu uhrazení?

Někde jsem četl, že k započtení lze dát jen částky „dospělé“ resp. vymahatelné u soudu. Zápočet mi SVJ běžně provede, když má z čeho a vůbec o tom nediskutuje.

Může být vyúčtování služeb dle zákona o službách dělené?

Vložil Karel14 (bez ověření), 19. Květen 2021 - 17:36 ::

Dobrý den,

1.4.2021 mi přišlo „vyúčtování služeb za rok 2020“ bez vyúčtování nákladů na úklid. Na „vyúčtování služeb za rok 2020 z 1.4.2021“ jsem podal 5.4.2021 reklamaci na nevyúčtování záloh a nákladů na úklid. 18.5.2021 mi přišlo ve stejném optickém vzezření ale bez dalšího vysvětlení další vyúčtování: „vyúčtování pouze úklidu-2020“.

Dle §2/f je však vyúčtováním „vyčíslení skutečné výše nákladů na služby a záloh za jednotlivé služby v daném zúčtovacím období“. Proto se mně jeví, že „vyúčtování dle §2/f“ musí obsahovat (1) náklady na VŠECHNY služby dle §1/3 a (2) VŠECHNY uhrazené zálohy, které na nálady služeb jsou od příjemce služeb určeny

Pronájem předzahrádky

Vložil Úředník (bez ověření), 18. Květen 2021 - 7:51 ::

Pokud si chce SVJ pronajmout nebo vypůjčit pozemek u vchodu jako předzahrádku, musí tento záměr odsouhlasit většina SVJ nebo stačí podpis člena výboru SVJ? Děkuji za odpověď.

spoluvlastnictví zahrady - nájemník

Vložil Anonymous, 15. Květen 2021 - 15:48 ::

Dobrý den, dům o 3 bytových jednotkách a spoluvlastnictví společných částí – zahrada, půda. Vlastník jedné bytové jednotky tuto jednotku pronajímá. Má nájemník právo užívat rovněž zahradu a půdu nebo pouze části domu přímo náležící k bytu – chodby, sklep apod.? Mohou ostatní spoluvlastníci s užíváním zahrady nájemníkem nesouhlasit? Pokud ano, lze tento nesouhlas většinou přehlasovat? Můj podíl je třetinový, čili by přehlasovat šel. Děkuji. Pavel

NS 26 Cdo 2998/2020: SVJ je povinno zaplatit pokutu dle § 13 zák. o službách při neřádném vyúčtování

Vložil anon_1234 (bez ověření), 14. Květen 2021 - 18:03 ::

Stává se konstantní judikaturou NS, že nárok na pokutu dle § 13 zákona o službách vzniká z vyúčtování, které není řádné – viz rozsudek 26 Cdo 2998/2020:

26 Cdo 2998/2020–107 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

Nejvyšší soud České republiky rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Pavlíny Brzobohaté a soudců JUDr. Jitky Dýškové a JUDr. Miroslava Feráka v právní věci žalobce R. S., narozeného XY, bytem XY, zastoupeného Mgr. Milanem Vaňkátem, advokátem se sídlem v Praze 5, Plaská 623/5, proti žalovanému Společenství vlastníků jednotek domu XY, se sídlem XY, IČO XY, zastoupenému Mgr. Janem Švarcem, advokátem se sídlem v Praze 1, Vodičkova 695/24, o zaplacení 106.950 Kč s příslušenstvím, vedené u Obvodního soudu pro Prahu 9 pod sp. zn. 14 C 179/2019, o dovolání žalobce proti rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 19. května 2020, č. j. 35 Co 72/2020–83, t a k t o :

Syndikovat obsah