Ostatní
vyuctování za předchozí rok
Dobrý den, prvně se omlouvám za chyby a překlepy či autokorekci. Dotaz za mě pokládá dcera z mobilního telefonu.
K problému v domě – máme pouze SVJ, nad nimi není nikdo. Před cca 4 roky si odhlasovali, že nebudeme spadat pod Družbu, ale vše bude řešit SVJ. Od té doby panuje samovláda. SVJ podepisuje smlouvy bez vědomí vlastníků, odmítá sdělovat informace i po dotazech, nereaguje na problémy v bytech ani reklamace. Probíhalo zateplení a bylo u evidentně mnoho pochybení, místo nápravy se podepisovaly nevýhodné dodatky a odmítali sdělit co v nich je. Neohlášeně se Vám bez důvodu zvou do bytu, když s něčím nesouhlasí, vyhrožují, zastraší, obtěžují vás telefonáty, arogantními e-maily, zvoní v nočních hodinách (naposledy tento týden v 23:29) .
Provozovatel v nájmu města nedodržuje limity stanovené kolaudačním souhlasem
Dobrý den,
v rámci našeho bytového domu se v 1.PP a 1.NP nachází prostor v majetku města. Ten byl v minulosti změněn z nebytového prostoru, skladu, na nebytový prostor k pořádání kulturních představení, a to kolaudačním souhlasem stavebního úřadu.
Tento kolaudační souhlas stanoví limity hluku uvnitř provozovny a zároveň limity počtu přítomných osob. Existence těchto limitů nám v SVJ nebyla známa, ale po jejich objevení je jasné, že provozovatel kulturních akcí v nájmu města limity dlouhodobě porušuje. Mám tři dotazy.
1. Které orgány jsou povinny zajistit kontrolu a dodržování limitů? Domnívám se, že pro hladinu hluku je to místní hygienická stanice, nicméně ta na svém webu uvádí, že regulace veřejné produkce hudby přešla tak, jak je tomu v ostatních evropských zemích, plně do kompetence obcí. Na limity účastníků by měl dohlížet daný stavební úřad, je to tak?
kontrola bezpečnosti zábradlí
Dobrý den, bezpečnost zábradlí lodžií či balkonů má hlídat ( najme si odborníka, např. ) vlastník bytové jednotky ( v prohlášení vlastníka domu je lodžie či balkon přiřazeny k bytu ), a pak žádat SVJ o opravu zábradlí, aby vyhovělo bezpečnosti, anebo má např. statik z pověření SVJ výboru např jednou ročně zábradlí kontrolovat , a pak zajiš´tovat opravu ?
Hloupá Hlava
Policista udusil člověka
Video
https://www.expres.cz/…x-zpravy_vlt
ukazuje, jak policista udusil člověka.
Kde se tyto praktiky vyučují? Na Policejní akademii?
Spoustu čumilů, nikdo nezavolala 155, což byla jejich povinnost v případě ohrožení života.
Spoluvlastnické podíly.
Dobrý den, bydlím v domě SVJ s 18 b.j. Protože je nade mnou nevyužívaná půda, chtěl bych rozšířit svůj byt o cca 50 m2 půdy. Z vlastníky se dohodnu a zaplatím dohodnutou částku. Může mně někdo poradit prosím jak se změní podíly v katastru? Současný výpis: 3. pok.byt – 699/11565; 1/2 3 pok. – 233/7710; 2.pok.byt – 586/11565; 1/2 2 pok. – 293/11565; Jak se změní podíly při převodu 50 m2 půdy na mě? Předem děkuje Tonda.
Dlouhodobé zálohy
Nevyčerpané prostředy na správu domu se každoročně účetně převádí do tzv. dlouhodobých záloh. Kdy a na co je možné čerpat tyto peníze. Kdo o tom rozhoduje, stat. orgán nebo schromáždění, když ve stanovách o tom nic není. Je možné použít je na nákladnější havarijní opravu?
družstvo nereaguje na rozsudek soudu
Dobrý den, prosím o radu. Domky ve vlastnictví bytového družstva byly postaveny a předány v roce 2012. Od začátku byly evidovány nedostatky, které družstvo odmítalo nárokovat u zhotovitele – v roce 2016 si toto nenárokování odhlasovali členové na schůzi – prý by žaloba nebyla účinná. Protože se situace zhoršovala, donutila jsem družstvo dát vypracovat odborný posudek, který vyzněl v náš prospěch, ale ani tak družstvo nekonalo, byl vyhotoven na naše náklady další, opět družstvo odmítalo konat, takže záležitost skončila u soudu v listopadu 2019. Spor jsme vyhráli, družstvo se na soud nedostavilo a ani nyní nijak, přes výzvy právníka, nereaguje.
Nabijeni elektroauta ve spolecne garazi na mem koupenem miste
Dobry den, mam problem se spolecentvim vlastniku a nabijenim elektromobilu v mé garáži, na základě mailu z roku 2019 jsem si pred 2 mesici ( protoze jsem splnil jejich podminky ) udelal klasickou zasuvku ve spolecne garazi , parkovaci misto je mé, v mailu jasne znelo, pokud splnite tyto 3 pozadavky pak s tim za vybor souhlasime, tyto podminky jsem splnil a zacal si nabijet. Od te doby me vybor uhani abych to odinstaloval, ze se za ten cas vse změnilo nebo abych udelal dalsi kroky , ktere se mi podarilo splnit. Dal jsem do toho dalsich 20000 Kč a vybor nyni odhlasoval ze nabijet nemam a mam vse odinstalovat.
Půdní vestavba
Dobrý den, bydlím v domě SVJ s 18 vlastníky v 2 poschodí a nade mnou je půda. Chtěl bych si tedy byt rozšířit o půdu nade mnou. Již vím, že souhlas s touto úpravou musejí dát všichni vlastníci. Zabranou část společné prostory bych jednotlivým vlastníkům nahradil. Můžete mně prosím říci kolik přibližně může stát m2 v Olomouci? Je nutno na to dělat znalecký posudek? Pokud máte nějaké zkušenosti z půdní vestavbou budu vděčen za vaše zkušenosti. Tonda
Sudety
Pane Bilaku,
dotaz týkající se Sudet byl v souladu s pravidly. Prosím o jeho vrácení. Děkuji.

Poslední komentáře