Ostatní

Subjektivni, objektivni lhuta pro napadeni nezakonneho prevodu podilu na SČD (r. 2018-2020)

Vložil Lexan (bez ověření), 1. Září 2021 - 13:22 ::

Dobry den,

meli bychom dotaz (pokud jsou zde advokati, soudci,..) na poskytnuti recentni judikatury, odborne vyklady k problematice poruseni predkupniho prava velikost podilu na spolecnych castech domu v suterenu domu hlavne k objektivni lhute.

Sutereny domu jsou rozdelene dle prohlaseni vlastnika z r. 2004 na vetsi spolecne mistnosti-ucel uzivani jako sklady (napr. 35m2) nebytove mistnosti oznaceny cisly mistnosti. V kupnich smlouvach bytovych jednotek je v ramci prevodu bytu uveden podil na konstrukcich domu, pozemku a uvedena vymera SKLEPU (soucast prislusenstvi bytu) napr. 5m2, 6m2, 8m2.Tyto sklepy uvedené v kupnich smlouvach b.j. ale NEbyly v case prodejů jednotek puvodne postaveny. Stavely se postupne az po cca roce 2010.

Jednotka zahrnuje společné části domu

Vložil Anonymous, 31. Srpen 2021 - 16:59 ::

Podle § 1159 občanského zákoníku jednotka zahrnuje i podíl na společných částech domu.

Na tom nic nemění opačné tvrzení pana Justitiana.

Exekutor se mi vloupal do bytu a byt vykradl

Vložil Anonymous, 29. Srpen 2021 - 10:12 ::

Exekutor se mi vloupal do bytu a byt vykradl. Nebyla jsem účastníkem řízení (ani povinnou, ani oprávněnou, ani svědkem nebo pod.). Okamžitě jsem volala policii, sice přijeli, ale nic neudělali, nic nesepsali, a zase odjeli. Exekutora jsem požádala, ať uloupené věci vrátí a nahradí způsobenou škodu. Sdělil, že se se mnou nebude bavit, protože nejsem účastnicí řízení. Pak jsem chtěla, aby aspoň sdělil, kde se uloupené věci nachází a aby je přesně označil (označil je pouze obecně, přestože šlo o jedinečné nezaměnitelné kusy) a aby uhradil zámečníka, kterého jsem musela uhradit, abych se dostala do bytu po té, co do bytu vnikl násilím.

Exekuce proti dlužníku - na co si dát pozor?

Vložil Káďa (bez ověření), 27. Srpen 2021 - 23:07 ::

Vymáhali jste někdo dluhy?

Exekuce proti dlužníku – na co si dát pozor? Aby pak exekutor nechtěl něco po mě – věřiteli?

Balkony pro Justina naposledy

Vložil Není to tak (bez ověření), 26. Srpen 2021 - 3:57 ::

Nenechte se mýlit Justinem, že pokud vlastníte balkon nebo lodžii, vlastníte jen xx m3 vzduchu. Justin když napíše blábol, tak je schopný ho hájit všemi možnými hloupostmi a všichni soudci, kteří rozhodují dle zákonů jsou hlupáci a blbci. Justin nepochopil dvě podstatná slova v § 2 v ZVB „určené pro společné užíván“ a nepochopil § 4, že vlastník určí prohlášením čí jsou okna, balkony, lodžie. Vše najdete v rozhodnutí NS 22 Cdo 1511/2019 a v rozhodnutí NSS 1As 2/2004 z 21/12.2005: Viz.: Argumentuje-li krajský soud s odkazem na § 42 vyhlášky č. 137/1998 Sb., o obecných požadavcích na výstavbu, že balkón je stavební konstrukcí, součástí vnějšího opláštění domu a z hlediska stavebně technického je společnou částí domu, je tato argumentace nepřípadná. Citovaná vyhláška v části třetí oddílu prvním vymezuje pouze stavebně technické požadavky na stavební konstrukce jako takové, aniž by jakkoli regulovala otázky vztahující se k vymezení stavebních konstrukcí ve vztahu k bytům (a jeho příslušenství) a společným částem budovy, jichž vlastnictví se spor týká.

Zasklení balkónu bez schválení SVJ

Vložil J.Dvorak, 25. Srpen 2021 - 8:50 ::

Dobrý den, jak jste řešili situaci, kdy majitel BJ nedodal žádný ze zaslaných podkladů pro zasklení balkónu a prostě si ho nechal bez schválení SVJ i stav. úřadu zasklít? Děkuju, JD

platnost smluvy

Vložil JanaE (bez ověření), 23. Srpen 2021 - 12:33 ::

Klient uzavřel smlouvu o provedení práce s SVJ, teď mu tvrdí, že je smlouva neplatná a práci mu nechtějí zaplatit. Při podpisu smlouvy byl v rejstříku uveden předseda, který smlouvu také podepsal, ale nedlouho potom byl z rejstříku vymazán a zpětně byl zapsán jiný předseda s datem počátku funkce dřív, než byla ta smlouva podepsaná. Opravdu klient přijde o peníze? Děkuji. JanaE

Předběžné opatření vs. dočasný zákaz

Vložil nirvas (bez ověření), 21. Srpen 2021 - 22:27 ::

Shromáždění vlastníků přijalo usnesení, které bude do 3 měsíců napadeno žalobou na vyslovení neplatnosti.

Lze podat v téže věci návrh na vydání předběžného opatření, aby se SVJ zdrželo výkonu přijatého usnesení? Nebo to nelze s ohledem na specialitu v § 1209 OZ, která říká

§ 1209 (1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky navrhnout soudu, aby o záležitosti týkající se správy domu a pozemku rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.

Příspěvky na správu ve stanovách

Vložil Mlada (bez ověření), 21. Srpen 2021 - 12:17 ::

Prosím o váš názor. Ve stanovách máme k příspěvkům na správu uvedeno:

"Pro účely financování nákladů na správu domu a pozemku platí členové příspěvky formou měsíčních záloh, a to

a)stejnou částkou za jednotku – na náklady vlastní správní činnosti společenství (§ 1180 odst. 2 občanského zákoníku),

b)ve výši odpovídající spoluvlastnickému podílu na společných částech domu – na ostatní náklady.

Nedohodnou-li se vlastníci na jiném podílu na úhradě nákladů na správu domu a pozemku."

Je nutné svolat Shromáždění-nesejdeme se

Vložil J.Dvorak, 21. Srpen 2021 - 7:08 ::

Dobrý den, každý rok se svolává Shromáždění našeho domu, ve kterém ale podstatnou část vlastní firma, která na Shromáždění nechodí (max. hlasuje v per rollam). Takže se tam sejdeme, je nás tak 40–45% a jdeme za 20 minut domů. Stojí to jen peníze za pronájem. Otázka zní: Je pak nutné se vůbec svolávat? Díky, JD

Syndikovat obsah