Ostatní
Subjektivni, objektivni lhuta pro napadeni nezakonneho prevodu podilu na SČD (r. 2018-2020)
Dobry den,
meli bychom dotaz (pokud jsou zde advokati, soudci,..) na poskytnuti recentni judikatury, odborne vyklady k problematice poruseni predkupniho prava velikost podilu na spolecnych castech domu v suterenu domu hlavne k objektivni lhute.
Sutereny domu jsou rozdelene dle prohlaseni vlastnika z r. 2004 na vetsi spolecne mistnosti-ucel uzivani jako sklady (napr. 35m2) nebytove mistnosti oznaceny cisly mistnosti. V kupnich smlouvach bytovych jednotek je v ramci prevodu bytu uveden podil na konstrukcich domu, pozemku a uvedena vymera SKLEPU (soucast prislusenstvi bytu) napr. 5m2, 6m2, 8m2.Tyto sklepy uvedené v kupnich smlouvach b.j. ale NEbyly v case prodejů jednotek puvodne postaveny. Stavely se postupne az po cca roce 2010.
Jednotka zahrnuje společné části domu
Podle § 1159 občanského zákoníku jednotka zahrnuje i podíl na společných částech domu.
Na tom nic nemění opačné tvrzení pana Justitiana.
Exekutor se mi vloupal do bytu a byt vykradl
Exekutor se mi vloupal do bytu a byt vykradl. Nebyla jsem účastníkem řízení (ani povinnou, ani oprávněnou, ani svědkem nebo pod.). Okamžitě jsem volala policii, sice přijeli, ale nic neudělali, nic nesepsali, a zase odjeli. Exekutora jsem požádala, ať uloupené věci vrátí a nahradí způsobenou škodu. Sdělil, že se se mnou nebude bavit, protože nejsem účastnicí řízení. Pak jsem chtěla, aby aspoň sdělil, kde se uloupené věci nachází a aby je přesně označil (označil je pouze obecně, přestože šlo o jedinečné nezaměnitelné kusy) a aby uhradil zámečníka, kterého jsem musela uhradit, abych se dostala do bytu po té, co do bytu vnikl násilím.
Exekuce proti dlužníku - na co si dát pozor?
Vymáhali jste někdo dluhy?
Exekuce proti dlužníku – na co si dát pozor? Aby pak exekutor nechtěl něco po mě – věřiteli?
Balkony pro Justina naposledy
Nenechte se mýlit Justinem, že pokud vlastníte balkon nebo lodžii, vlastníte jen xx m3 vzduchu. Justin když napíše blábol, tak je schopný ho hájit všemi možnými hloupostmi a všichni soudci, kteří rozhodují dle zákonů jsou hlupáci a blbci. Justin nepochopil dvě podstatná slova v § 2 v ZVB „určené pro společné užíván“ a nepochopil § 4, že vlastník určí prohlášením čí jsou okna, balkony, lodžie. Vše najdete v rozhodnutí NS 22 Cdo 1511/2019 a v rozhodnutí NSS 1As 2/2004 z 21/12.2005: Viz.: Argumentuje-li krajský soud s odkazem na § 42 vyhlášky č. 137/1998 Sb., o obecných požadavcích na výstavbu, že balkón je stavební konstrukcí, součástí vnějšího opláštění domu a z hlediska stavebně technického je společnou částí domu, je tato argumentace nepřípadná. Citovaná vyhláška v části třetí oddílu prvním vymezuje pouze stavebně technické požadavky na stavební konstrukce jako takové, aniž by jakkoli regulovala otázky vztahující se k vymezení stavebních konstrukcí ve vztahu k bytům (a jeho příslušenství) a společným částem budovy, jichž vlastnictví se spor týká.
Zasklení balkónu bez schválení SVJ
Dobrý den, jak jste řešili situaci, kdy majitel BJ nedodal žádný ze zaslaných podkladů pro zasklení balkónu a prostě si ho nechal bez schválení SVJ i stav. úřadu zasklít? Děkuju, JD
platnost smluvy
Klient uzavřel smlouvu o provedení práce s SVJ, teď mu tvrdí, že je smlouva neplatná a práci mu nechtějí zaplatit. Při podpisu smlouvy byl v rejstříku uveden předseda, který smlouvu také podepsal, ale nedlouho potom byl z rejstříku vymazán a zpětně byl zapsán jiný předseda s datem počátku funkce dřív, než byla ta smlouva podepsaná. Opravdu klient přijde o peníze? Děkuji. JanaE
Předběžné opatření vs. dočasný zákaz
Shromáždění vlastníků přijalo usnesení, které bude do 3 měsíců napadeno žalobou na vyslovení neplatnosti.
Lze podat v téže věci návrh na vydání předběžného opatření, aby se SVJ zdrželo výkonu přijatého usnesení? Nebo to nelze s ohledem na specialitu v § 1209 OZ, která říká
§ 1209 (1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky navrhnout soudu, aby o záležitosti týkající se správy domu a pozemku rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.
Příspěvky na správu ve stanovách
Prosím o váš názor. Ve stanovách máme k příspěvkům na správu uvedeno:
"Pro účely financování nákladů na správu domu a pozemku platí členové příspěvky formou měsíčních záloh, a to
a)stejnou částkou za jednotku – na náklady vlastní správní činnosti společenství (§ 1180 odst. 2 občanského zákoníku),
b)ve výši odpovídající spoluvlastnickému podílu na společných částech domu – na ostatní náklady.
Nedohodnou-li se vlastníci na jiném podílu na úhradě nákladů na správu domu a pozemku."
Je nutné svolat Shromáždění-nesejdeme se
Dobrý den, každý rok se svolává Shromáždění našeho domu, ve kterém ale podstatnou část vlastní firma, která na Shromáždění nechodí (max. hlasuje v per rollam). Takže se tam sejdeme, je nás tak 40–45% a jdeme za 20 minut domů. Stojí to jen peníze za pronájem. Otázka zní: Je pak nutné se vůbec svolávat? Díky, JD

Poslední komentáře