Ostatní
Identifikace k účasti na schůzi SVJ
Náš předseda SVJ (nikoli tedy předseda výboru), firma Pražský správce vyžaduje identifikaci k účasti na schůzi (shromáždění) SVJ přes Občanský průkaz.
Na www.bezplatnapravniporadna.cz/…oznosti.html
Zveřejněno: 18. květen 2014
Jsem našel informace k předkládání OP. Nemá cenu zabývat se Zákonem o OP, Zákonem o Polici ČR nebo Zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád (předkládání OP poštovnímu doručovateli).
Ihned poté, kdy se v Pozvánce na shromáždění objevila zmínka o identifikaci OP bylo jasné, že by to muselo být zakotveno ve Stanovách, kdy na základě uvážení nejvyššího orgánu SVJ by bylo vhodné (nutné) prokazovat se OP v případě SVJ s (třeba) 100 členy (vč. SJM). To bych chápal. pokud ale ve stanovách nic takového není, tak nemůže předseda SVJ (Pražský správce) požadovat předkládání OP.
Dotaz na právníky
§ 142a OSŘ Zní:
Žalobce, který měl úspěch v řízení o splnění povinnosti, má právo na náhradu nákladů řízení proti žalovanému, jen jestliže žalovanému ve lhůtě nejméně 7 dnů před podáním návrhu na zahájení řízení zaslal na adresu pro doručování, případně na poslední známou adresu výzvu k plnění.
A teď má otázka: když se výzva pošle 28.9. a žaloba se podá 29.9. ale žalovaný stejně nesplní ani za 3 měsíce nebo více (než bude soud), tak podle dikce zákona na náhradu žalobce nemusí mít stejně nárok? Nebo jsou nějaké judikáty v této věci?
Schůze shromáždění
Dobrý den, na pozvánce ke schůzi shromáždění vlastníků je mimo jiné uvedeno, že schůze se bude konat od 19:00 do 20:00 hodin. Vzhledem k množství bodů uvedených v programu schůze je takto uvedený čas nedostatečný. Domníváme se, že tento časový údaj je výborem uveden účelově, aby se projednalo co nejméně bodů z navrženého programu, protože schůze je svolána na základě podnětu spoluvlastníků a bude zřejmě dost kritická směrem k výboru. Co můžeme udělat proto, aby schůze shromáždění probrala všechny navržené body a nebyla schůze takto časově omezená.
Jak přinutit SVJ jednat? - mokrá zeď
Dobrý den, už si bohužel nevíme sami rady, tak se zkusíme zeptat tady..
Již 2 měsíce řešíme zvětšující se flek na zdi, který začal u stropu a nyní se zvětšuje jak do šířky tak i stéká samozřejmě dolů (již cca 2 metry).
Pověřený vlastník SVJ a současně soused nad námi začal na vlastní pěst hledat příčinu. Před 14 dny oznámil že má vše opraveno a nechal si zaplatit z pojistky plnění (z účtu SVJ na svůj) včetně nákladů na hledání příčiny. Nicméně od té doby se nic nezměnilo a flek se nám pořád zvětšuje. A náš soused=pověřený vlastník SVJ pořád tvrdí, že u něj je vše v pořádku i přesto že víme, že má také mokré zdi.
Právník - může si žalobce libovolně měnit žalobu?
Může nějakým způsobem žalovaný se ubránit proti tomu, aby žalobce si měnil žalobu?
Anebo je to na libovůli soudce, zda změnu povolí a nebo nepovolí?
Právní logika § 1177-1178
§ 1177 stanoví vlastníkovi bytu povinnost oznamovat osobě odpovědné za správu domu své jméno a bydliště – je-li fyzickou osobou – a rovněž – je-li nájemce fyzickou osobou – jméno a bydliště nájemce. Žádné údaje o právnických osobách (vlastnících ani nájemcích) ani o fyzických osobách, které za tyto právnické osoby jednají, nejsou požadovány a vlastník je neoznamuje.
Prosím o vysvětlení právní logiky, kdy moudrý zákonodárce požaduje, aby vlastník hlásil údaje o sobě jenom někdy a rovněž o nájemci jenom někdy.
Z právních ustanovení se mi zpravidla daří vyčíst úmysl zákonodárce, ale ten mi v tomto případě uniká.
Kde najít stanovy SVJ?
Dobrý den, nevíte prosím kde by se dali sehnat stanovy SVJ? Dle doporučení z tohoto fóra jsem hledal na justice.cz ale bohužel tam nic není. A jelikož už je to více než 10 let nazpět, tak už nikdo z vlastníků jednotek tyto stanovy nemá.
Děkuji za pomoc
Pronájem bytové jednotky vlastníkem
Pěkný den, mám dotaz. Vlastník bytové jednotky byt pronajímá, jaká je jeho povinnost a zda vůbec nějaká je?
Je povinen nahlásit komu byt pronajímá na správu SVJ, popřípadě dát tuto skutečnost na vědomí výboru SVJ. Předem děkuji za rady. F
Jak vybrat správní firmu?
Naše SVJ hledá správní firmu. Jak poznat, zda správní firma správu vykonává řádně, v souladu s předpisy?
Když vybírám automobil, přečtu si nezávislá srovnání.
Jak vybrat správní firmu?
Plná moc bez datovaného data konání shromáždění
Dobrý den,
jsem nově členem výboru a předsedkyní našeho SVJ a mám následující dotaz: 2 byty jsou vlastněny stejnou rodinou (jeden byt otec a druhý byt syn), a nechávají se již dlouhou dobu zastupovat plnou mocí stejnou osobou (snachou/manželkou, která není vlastníkem jednotky). Plná moc nemá datovaný konec zastupování, není na ní ani uvedeno datum konání Shromáždění. Na tomto principu se prezentuje již asi 10 let stále stejnou Plnou mocí.
Je to takto v pořádku, nebo je potřeba, aby měla plnou moc pokaždé s uvedením data konání nového shromáždění? Ve stanovách máme všeobecné zastupování uvedené takto: „Každý člen je oprávněn dát se na zasedání shromáždění a při hlasování na shromáždění zastoupit fyzickou osobou, která nemusí být členem společenství. Plná moc musí být písemná a musí být předložena statutárnímu orgánu před zahájením zasedání.“

Poslední komentáře