Ostatní

Vibrace v bytě

Vložil Karel (bez ověření), 18. Srpen 2021 - 20:34 ::

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat. Koupil jsem byt vedle továrny. Dělá trošku hluk ale to mi nevadí. Ale teď nám začal vibrovat celý byt.Nevím jestli tam nedali náký nový stroj. Je to opravdu nepříjemné.Teď nevím jak to mám řešit.Děkuji za rady:)

nečlen společenství členem výboru

Vložil Jana (bez ověření), 18. Srpen 2021 - 8:50 ::

Zvolený člen výboru SVJ, který v domě nevlastní bytovou jednotku, ale trvale bydlí v bytě svého rodinného příslušníka se svým zvolením automaticky stává členem SVJ? Aniž by byt vlastnil? Děkuji za odpověď

Okupace bytu po skončení nájmu: 6 Tdo 1161/2020

Vložil Justitianus, 16. Srpen 2021 - 6:42 ::

Konečně!

Nejvyšší soud konečně formuloval závěr, že nájemce se dopouští trestného činu, jestliže okupuje byt neoprávněně v době po skončení nájmu.

Nájemce má povinnost byt vyklidit v případech výslovně uvedených v zákoně č. 89/2012 Sb., proto není nezbytné, aby se pronajímatel domáhal uvolnění bytu občanskoprávní žalobou na vyklizení bytu. Postačuje, pokud nájemce vyzve, aby byt opustil. Bývalý nájemce se tedy dopouští přečinu podle § 208 trestního zákoníku, jestliže po skončení doby nájmu na dobu určitou (nebo po uplynutí výpovědní lhůty) okupuje cizí byt bez právního důvodu a proti vůli vlastníka. Cituji z usnesení Nejvyššího soudu 6 Tdo 1161/2020 ze dne 19.11.2020 (text je krácen).

Rozsudkem Okresního soudu v Klatovech ze dne 28. 1. 2020, č. j. 1 T 182/2018–176, byla obviněná J. S. (dále „obviněná“, příp. „dovolatelka“) uznána vinnou přečinem neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru podle § 208 odst. 1 tr. zákoníku, jehož se podle jeho skutkových zjištění dopustila tím, že nejméně v době od 1. 7. 2018 do 1. 2. 2019 užívala neoprávněně bytovou jednotku č. XY v bytovém domě č. XY v obci XY, ačkoliv jí byla nájemní smlouva, uzavřená dne 8. 12. 2017 s Městem Měčín, vypovězena dne 28. 5. 2018, a to z důvodů neplnění jejích nájemních závazků, výpověď jí byla prokazatelně doručena dne 4. 6. 2018 prostřednictvím České pošty s tím, že užívaný byt musí vyklidit nejpozději do 30. 6. 2018, a uhradit dlužné nájemné, což neučinila.

Závaznost rozhodnutí shromáždění vlastníků

Vložil Anonymous, 8. Srpen 2021 - 20:25 ::

Pan Justitianus postavil zajímavou tezi, že rozhodnutí shromáždění vlastníků nejsou závazná.

Chtěla bych se zeptat jednak, zda s tímto názorem panuje všeobecná shoda, a pokud ano, proč se tedy shromáždění vlastníků konají a proč přijímají rozhodnutí, když podle shora citované Justitianovy teze jde o pouze nezávazný hospodský pokec.

Děkuji za názory.

Poslani penez na ucet SVJ

Vložil Petr (bez ověření), 7. Srpen 2021 - 13:20 ::

Dobry den – jsem vlastnik bytove jednotky v SVJ (je 16 bytovych jednotek a mame SVJ)

Mam mesicni spotrebu za 4000 mesicne (poslednich 14 let) a chci na ucet SVJ poslat 350 000 .- aby se to platilo na nejakych 7 let . – stejne bych to na to mel schovane.

Chci se zeptat – dela nam ucetnictvi SBD mame s nima smlouvu – jak je to osetrene aby ty penize nikdo nevzal? jsou penize v bezpeci ?

Schválení rozpočtu SVJ - jak na varianty?

Vložil BásníkAmpleforth, 5. Srpen 2021 - 21:46 ::

SVJ musí mít rozpočet schválen shromážděním vlastníků. Rozpočet, který se bude schvalovat musí být zaslán předem jako součást pozvánky na schůzi shromáždění vlastníků. Jasné. Ale náš výbor by rád nechal vlastníky hlasovat o tom, jestli se bude dělat rekonstrukce A a také jestli se bude dělat rekonstrukce B. A také bychom rádi navrhli zvýšení fondu oprav.

To máme 3 různé věci, které ovlivní rozpočet – každá z nich může být zcela nezávisle vlastníky schválena nebo odmítnuta. To dává 8 různých variant rozpočtu. Musíme vyhotovit 8 kompletních návrhů rozpočtu a dát je jako přílohu pozvánky? Nebo je možné aby v tom rozpočtu bylo některé náklady uvedeny podmíněně (dle výsledků hlasování) a v položce příjmy fondu oprav bylo např. 500 000 až 700 000 (dle výsledku hlasování)?

Zrušení členství v družstvu a vyplacení základního členského vkladu

Vložil Monika, (bez ověření), 5. Srpen 2021 - 10:32 ::

Jsem už dlouho vlastníkem bytu v domě, kde bydlí kromě vlastníků i nájemníci družstva. Donedávna jsem byla jako vlastník stále členem družstva. Před několika měsíci jsem zrušila členství v družstvu a dostala od družstva podle stanov vyplacený základní členský vklad 300 Kč. Stanovy družstva hovoří o vyplacení základního členského vkladu.

Nyní jsem si ale vzpomněla, že v době kdy jsem se stala členem družstva (r. 1998) činil základní členský vklad družstva 3 000 Kč. Teprve od r. 2001 činí základní členský vklad družstva 300 Kč.

Neměla jsem dostat při zrušení členství v družstvu obdržet od družstva 3000 Kč namísto vyplacených 300 Kč? Stanovy hovoří o vyplacení základního členského vkladu.

Je § 25 odst. 2 zákona č. 304/2013 Sb. použitelný pro SVJ?

Vložil Anonymous, 3. Srpen 2021 - 21:54 ::

§ 25 odst. 2 zákona č. 304/2013 Sb. umožňuje skrýt/znepřístupnit některé údaje ve veřejném rejstříku. Je toto ustanovení použitelné pro SVJ?

Přepis

Vložil Kajka (bez ověření), 3. Srpen 2021 - 7:53 ::

Dobrý den, potřebovala bych poradit co vse musím zařídit, když na mě byl přepsán byt? Tedy spíše, že se mám nahlásit na SVJ. Vubec netusim, kde mam dohledavat nebo kde se hlásit. Predem dekuji za odpovědi

Balkony pro Justina

Vložil Není to tak (bez ověření), 1. Srpen 2021 - 9:03 ::

Justin = Lake dělá, že příspěvek o balkonech neviděl. To dělá, když zjistí, že se naprosto mýlil a uváděl nesmysly. Málo kdo je tak sprostý jako on, pokud se domnívá, že někdo má jiný názor viz:

Byt x společné části domu 1
Vložil Justitianus, 18. Leden 2021 – 12:06
Pane Anonymous, budu stručný: Jste blb.

Tedy ve stručnosti, Justin je naprostý SRAB, když nedovede přijmout zodpovědnost a vyjádřit se k příspěvkům o jeho zavádějících informacích, že vlastník balkonu vlastní pouze vzduch, že má kouknout do prohlášení jak to je se zdmi, zábradlím oplechováním…

Syndikovat obsah