Ostatní
Zase balkóny
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výstavby nových balkónů. Vím, diskuzí na toto téma je nespočet…, kdyžtak mě prosím odkažte na nějakou vhodnou diskuzi. Bydlíme v bytovém domě o 6-ti bytových jednotkách (4× 3+1, 1× 4+1 a 1× 2+1) a momentálně společně jednáme o revitalizaci bytového domu financovaného pomocí úvěru SVJ. V rámci této revitalizace uvažujeme o přístavbě nových balkónů. Tento bytový dům nemá v současném stavu balkóny, jen balkónové dveře, chráněné z venkovní strany zábradlím. Navíc tyto balkónové dveře mají jen byt. jednotky 3+1 (po 1ks) a 4+1 má 2ks. Bytová jednotka 2+1 nemá žádné balkónové dveře. Chtěl bych se tedy zeptat, jakým způsobem rozfinancovat náklady na tyto balkóny? Ve společenství se bavíme o dvou variantách:
změna výboru SVJ a povinnosti s tím spojené
Dobrý den, jsem bývalou členkou výboru SVJ. Od 1.4.2021 se celý výbor (3 členové) vyměnil za nový. Dosud však nebyli přepsáni v rejstříku, návrh na vklad je už podán, v bance jsou už zapsaní, ale už realizují opravy v domě. Nyní probíhají úpravy na chodbách, celková výše bude přes 100.000 Kč! Navíc jeden z členů už dal výpověď, přičemž podle našich stanov musí výbor mít 3 členy. Co máme dělat, aby nedošlo k vysokým výdajům našich poctivě našetřených peněz? Splácíme úvěr a nemůžeme a ani nesmíme dopustit, aby tito členové utratili většinu peněz. Budeme určitě trvat na schůzi, kde si vše musíme vyříkat. Nicméně my, jako původní výbor máme obavu, aby tyto „BOTY“, které dělají, nešly za námi, když jsme stále vedeni v rejstříku. Budu všem moc vděčná za konkrétní rady.
Jak uspořádat aukci na nájem nemovitosti
Ráda bych hledala dalšího nájemce své nemovitosti tentokrát formou aukce. Je na pořádání takovýchto aukcí nějaký specializovaný portál?
Běžně se dají najít aukce na prodej nemovitostí, mělo by to být možné i na nájem.
(A raději napíšu, že aukce nerovná se dražba, aby se diskuse nenesla nezamýšleným směrem.)
zákaz nakládání s nemovitostí a problém se zápisem do katastru nemovitostí
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste se tu už setkali s případem, kdy v bytovém domě (SVJ) je jeden spoluvlastník, který má zakázáno jakkoliv nakládat s nemovitostí – bytem (vedou se tam soudní spory ohledně zkrachovalé bakny u které majitel měl hypo/úvěr) a tím znemožnil ostatním spoluvlastníkům zápis změn (rekonstrukce, spojení byt. jednotek, rozdělení nebyt. jednotek, apod.) do katastru nemovitostí? Také se na dům udělalo nové zaměření a nové prohlášení vlastníka, které nezle díky tomuto spolumajiteli zapsat, protože se mění celkový poměr společných prostor u každého, tedy vč.
Úvěr - Per rollam
Dobrý den,
Výbor SVJ chce formou Per rollam požádat členy SVJ o schválení úvěru na 20 mil. pro různé akce SVJ.
Jsem jeden z mála, který o tomto záměru Výboru ví a považuji mnohé aktivity za absolutně zbytné. Nemám ovšem možnost před ostatními členy svoje pochybnosti sdělit. Emaily na členy SVJ nemám a nedostanu.
Podle mě je takto velký úvěr nutné schvalovat na shromáždění SVJ, což brzo i půjde. Nicméně Výbor velmi spěchá. Nevím proč ?
Kuki
Profesionální předseda
Poslední dobou se stále častěji setkávám s nabídkami na výkon funkce „profesionální předseda SV“. Má někdo zkušenosti s výkonem této funkce, kterou většinou nabízejí firmy (a.s.). Náš současný výbor se chová dost direktivně, rozhoduje svévolně,nenaslouchá, nepřipouští členy SV nahlížet do dokladů apod. Část členů uvažuje o odvolámí současného výboru a nahradit ho výše zmíněném „profesionálním předsedou“.
Výměna kalorimetrů - cena
Dobrý den, aktuálně nám nastala povinnost vyměnit kalorimetry. Bohužel nevím, jestli to finančně zvládneme z FO uhradit. Je možné si odhlasovat například odložení té výměny? A to vlastně ještě příští rok by nás čekala výměna vodoměrů. Děkuji Hájek
Kácení modřínu na sousedově pozemku
Dobrý den. Bydlíme v řadovém domě a u našeho plotu před několika lety cca 25–30ti možná i víc, sousedka vysadila modřín, který je obrovský a máme strach, aby nám nespadl při velkém větru na střechu, kde má syn pokoj. Se spusedama není domluva, protože jsme chtěli ne jen mi, ale i okolní sousedi, aby modřín odstranili, ale dotyčná mi řekla, že strom je její a kácet nic nehodlá. Má u našeho plotu i jabloň a smrky o které se vůbec nestará. Takže z naší strany vše odklízíme, ale nejvíc nám vadí modřín, který stíní, dělá binec, ale nejhorší je, že se opravdu bojíme, aby se nestalo něco horšího. Kdyby strom spadl poškodil by tři sousední zahrady včetně naší střechy. Kam zajít, aby jsme sousedy přinutili modřín odstranit.
"Penalizujete" vlastníky co pronajímají byt?
S jednotkami vlastníků, kteří v domě nebydlí a byt jen pronajímají je více práce. Vlastníci se obvykle o dům nezajímají, nechodí na shromáždění. Po shromáždění, na kterém nebyli ještě volají a ptají se na nejasné věci atd. Pokud mají nového nájemníka tak ho nenahlasí, tedy je potřeba je kontaktovat. Nový nájemník má obvykle nějaký problém a první dotaz směřuje na výbor. Pokud je s nájemníkem nějaký trabl, tak se to opět řeší déle a komplikovaněji. Když se nájemníci střídají tak se to ještě násobí. Mnoho těchto vlastníků má také mylný pocit že výbor se jim výbor postará i o byt – jakože našemu nájemníkovi kape voda – můžete to zkontrolovat když tam bydlíte? No znáte to. Možná se to dá v domě, kde je nájemních bytů málo, ale u nás polovina.
Shormáždění vlastníků a usnesení
Pěkný den, je právně možné: na Shromáždění vlastníků schválit usnesení, a příští Shromáždění toto přijaté usnesení zrušit?
Děkuji za rady. F

Poslední komentáře