Ostatní

plastová okna

Vložil Anonymous, 10. Říjen 2007 - 11:16 ::

Dorý den. Jsem vlastníkem bytu v paneláku a SVJ se rozhodlo na výměně starých oken za plastová,s tím,že se to zaplatí z FO,který se nám navýší každému podle rozlohy bytu.Můj byt je v přízemí a rozlohově největší,ale oken mám stejný počet jako jiné byty tady,jen jsou menší.Přijde mi nespravedlivé,abych zaplatila za okna více,než jiné byty,jen kvůli tomu,že mám větší byt.

Zhodnocení peněz

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2007 - 10:34 ::

Jak asi každý ví, úroky na b.ú. v bance jsou mizivé. Napadlo mě, jestli by nešly peníze SVJ uložit na ING konto. Výhoda je značná bezpečnost – peníze lze „vybrat“ vždy jen převodem na původní b.ú. společentsví.

Nebylo by toto jednání protizákonné? Kolik lidí s tímto musí souhlasit? Ve stanovách o zřizování účtů podle mě nic nemáme..

P.L.

Platnost stanov : Sankce

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2007 - 8:03 ::

Dobrý den, 1 rok jsem pronajímal byt kuřákovi – kouřil pouze na balkoně. Soused bydlící nade mnou se s tím nesmířil (shodou okolností předseda Výboru) → V listopadu 2006 se přidal do dom. řádu bod a nepřiměřeném obtěžování kouřem, hlukem, prachem, atd.. → v dubnu 2007 si na schůzi cca 70% většina odsouhlasila možnost smluvní pokuty v případě, že některý z vlastníků neodstraní závadový stav. Následně měly být podle toho upraveny stanovy → následovaly 2 dopisy od výboru, abych problém odtsranil. V červnu 2007 jsem dostal pokutu 3000,– za neodstranění záv. stavu, přestože jsem informoval Výbor již na jaře, že s nájemníkem neprodloužím smouvu a do léta se vystěhuje.

Evidence v SVJ

Vložil Anonymous, 4. Říjen 2007 - 21:55 ::

Ve vzorových stanovách je velmi vágně popsáno co se má evidovat od evidence plateb až po seznam členů SVJ. Existuje nějaký podrobnější výčet ev. i forma ?

Souhlas s umístěním lešení pro sousední SVJ na našem dvorku

Vložil Daniel Fišer, 4. Říjen 2007 - 21:40 ::

Mám dotaz na zkušenější: obrátil se na nás výbor sousedního SVJ se žádostí o souhlas s dočasným umístěním lešení na našem dvorku. Budou opravovat fasádu a rádi by část lešení postavili na našem pozemku.

Může tento souhlas dát výbor nebo musí být souhlas schválen na schůzi shromáždění našeho SVJ a případně jakým procentem? Přece jenom jde o využití společných prostor a nejsem si jistý, jestli je rozhodnutí v pravomoci výboru.

Naše stanovy vycházejí ze vzorových s minimálními úpravami.

Děkuji za rady a odkazy na legislativu.

výbor SVJ ukončil činnost

Vložil Anonymous, 4. Říjen 2007 - 13:13 ::

Chci se zeptat, jak se pokračuje v případě, že se rozpadne výbor SVJ (členi odstoupí nebo jim skončí volební období) a nový výbor není zvolen, nikdo nemá zájem ve výboru pracovat. Všichni mají stejné spoluvlastnické podíly.

Prodej kotelny v domě

Vložil Anonymous, 3. Říjen 2007 - 19:54 ::

Dobrý večer! Obrácím se s prosbou o pomoc ve věci prodeje kotelny v domě.V roce 2006 nám město nabydlo byty, které mělo ve vlastníctví k odkoupení.V mě­síci zaří 2006, kdy už byli čtyři další vlastnící bytových jednotek po odkoupení, schvalilo zastupitelstvo města prodej domovní kotelny, umístěné v domě, třetí osobě.Chtěl bych se zeptat jestli tak mohlo učinit bez souhlasu vlastníků, který už měli spoluvlstnícký podíl na společných prostorech domu.V katastru nemovitostí byli zapsaní jako vlastnící.Děkuji za odpověď. Předseda společenství vlastníků jednotek Hegerova 984, Polička.

Účtování TUV

Vložil Anonymous, 1. Říjen 2007 - 9:27 ::

Máme dům se 70 bj, 69 v SVJ.

V našem domě máme v bytech vodoměry na SV i TUV, nemáme měřáky na topení. Tedy teplo naměřené pro celý dům se rozúčtuje v poměru ploch bytů. Potud doufám OK.

Ale i TUV nám účetní rozúčtovává v poměrech naměřených hodnot na vodoměrech teplé vody. Je to dobře? Nemá náhodou počítat netodou 70%+30% viz. vyhláška 372/2001sb?

Dík za rady.

P.L.

ekonomika společenství - žádost o konzultaci

Vložil Anonymous, 30. Září 2007 - 22:27 ::

Dobrý den, jsem členem společenství vlastníků BJ, které vzniklo po převodu družstevních bytů do vlastnictví členů družstva. Jedná se o poměrně malé společenství, které zajišťuje správu společného majetku necelých 40 vlastníků BJ, z toho jediný byt je ve vlastnictví původního bytového družstva. Stanovy, které byly přijaty vycházejí ze vzorových a nejsou v ničem mimořádné. Na počátku jsem se podílel na činnostech souvisejících se vznikem společenství, ale později jsem pro názorové rozdíly tuto aktivitu ukončil. Nejsem si jist, zda či jak bylo vedeno v počátečních letech účetnictví. Účet společenství byl zřízen poměrně dlouho po vzniku. Také s určitým odstupem bylo, jako jediný kandidát, navrženo a schváleno pro správu společného majetku bytové družstvo (ale nikoliv původní vlastník). Od té doby zde panují praktiky obvyklé v bytových družstvech. Na základě získaného dokladu se domnívám, že zálohové platby většiny vlastníků šly původně ze SIPa na účet BD, které pak jejich část přeposílalo na účet společenství.

Notařský zápis

Vložil Jana, 29. Září 2007 - 13:52 ::

Dobry den,meli jsme ustavujici shromazdeni,kde jsme jiz podle navrhu meli v programu schvaleni nazvu ..Spolecenstvi­.xxxx(nazev vchodu),ale u notare je napsano ..Spolecenstvi vlastniku..xxxx(na­zev vchodu.Chci se zeptat muze-li to tak zustat nebo je platny schvaleny nazev na shromazdeni????? Dekuji.

Syndikovat obsah