Ostatní
SVJ je povinno vykonávat spisovou službu?
Zákon 499/2004 Sb. říká, že:
§ 3
(1) Povinnost uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií mají
g) právnické osoby zřízené zákonem,
(dále jen „veřejnoprávní původci“).
A dále definuje způsoby uchovávání dokuementů, jejich evidenci a mnoho dalšího.
Je otázka, zda autoři zákona chtěli SVJ do této povinnosti zahrnout, ale SVJ vzniká ze zákona a tedy patrně pod písmeno g) spadá. To opět zvětšuje náklady na správu, protože vedení spisové evidence v takovém rozsahu něco stojí.
Mistopredseda vyboru?
mam dotaz,zda-li neni stretem zajmu, kdyz mistopredseda vyboru svj je zaroven poskytovatelem tepla a teple vody.
Nutnost mít plnou moc či stačí listina s podpisy vlastníků na zvolení výboru
Dobrý den,
mám prosbu, a doufám, že mi někdo zkušenější a znalejší poradí!!! Chtěli bychom změnit výbor vzhledem k tomu, že stávající naprosto ignoruje přání a úkoly zadané na schůzích. Plno lidí je otráveno a bohužel nemají už ani chuť se schůzí účastnit. Stačí obejít bytové jednotky, pokud ne, tak budou stačit plné moci těch, co se nezúčastní a bude jejich hlas platný pro volbu nového výboru? Podotýkám, že na schůzi bude notář. Máme správce, který nám vede účetnictví, prostě s ním máme mandátní smlouvu, a ten nám řekl, že notář neschválí listnu s podpisy, ale jen plné moci.
Zpráva o hospodaření společenství a správě domu
Jsme mově vzniklé SVJ bez stanov (platí pro nás vzorové). Připravujeme první letošní schůzi shromáždění, kde se bude podle článku VII, bodu 3e hlasovat o účetní závěrce a zprávě o hospodaření společenství a správě domu. S účetní závěrkou není problém, dodá nám ji naše účetní firma.
Co však zahrnuje termín „zpráva o hospodaření společenství a správě domu“? Účetní nám ji nepřipraví, jedná se tedy o zprávu vytvořenou výborem? Co všechno obsahuje (hospodářské výsledky SVJ, přehled reklamací a oprav…)?
Vymena zamku spolecnych prostor
Dobry den, jsem clen vyboru SVJ a prave v techto dnech pristupujeme z bezpecnostnich duvodu k vymene zamku vstupu z ulice a ke sklepum a distribuci novych klicu vsem vlastnikum. Proti tomuto se zcasti zvedla vlna nevole lidi, kteri tvrdi, ze vymena zamku je podstatnou zmenou (modernizaci), a ze je k tomu nutny souhlas vsech vlastniku na shromazdeni. Prijde nam to jako nepodstatne. Je prosim nekde definovano co je podstatne, nepodstatne pripadne modernizace. Vim,ze z ucetniho hlediska je modernizace vylepseni puvodnich vlastnosti, coz nevim jestli novy zamek splnuje. Mate-li s timto nekdo zkusenosti, pripadne kde najdu oporu v legislative, pak budu vdecny.
Definice služby
Zdravím. Má pojem služba nějakou definici? Nebo se se musí brát obvyklý význam slova (což je problém, protože to není nikde uvedeno), a nebo o tom, co je služba může rozhodnout shromáždění (jakým procentem hlasů z přítomných/všech) či vlastníci se na tom můžou dohodnout?
Problém vidím v tom, že ke stanovení způsobu rozúčtování cen služeb stačí 75% přítomných hlasů, ale k rozúčtování nákladů na správu je třeba dohoda všech. A tak je problém, co zařadit do které kategorie.
Děkuji předem za odpověď
Větrání
Dobrý den, v budově máme centrální nucené odvětrávání WC a koupelen.Toto odvětrávání je v chodu vždy několik minut po stisknutí tlačítka v některém z bytů.Někteří vlastníci si pro zlepšení větrání těchto místností instalovali ve svých bytech na rozvody centrálního odsávání místo mřížek vlastní ventilátorky. Při jejich spuštění vzniká v potrubí přetlak a pachy, případně cigaretový kouř jsou v době, kdy není centrální odsáváni v chodu vháněny do ostatních bytů.I když jsme nenalezli žádnou normu nebo předpis, který by takovou úpravu zakazoval, je však zřejmé, že touto úpravou dochází k porušení § 13 odst. 3 ZoVB. Nevíme si však rady jak provozovatele individuálních ventilátorků přinutit, aby je demontovali. Přivítáme každou radu.
ordinace v bytovém domě
V bytovém domě se dvěma nebytovými jednotkami si otevřela v jedné z nich gynekoložka ordinaci. Jen tak, načerno. V ordinaci není mimo jiné větrání a větrá se trvale do chodby otevřenými dveřmi. Zajímalo by mě, jaké musí lékařka splnit podmínky provozuschopnosti a zda musí jednat s ostatními vlastníky o vyjádření souhlasu. Zajímala by mě rovněž úprava záloh za energii, vodu, úklid a další, když provoz v ordinačních hodinách je jako na nádraží.
odkup bytu do osobního valstnictví
Dobrý den,nevím jestli je můj dotaz směřován správně,ale snad mi tady někdo odpoví a poradí. Před 4 lety jsme v rámci privatizace panelových domů odkoupili od města jako právnická osoba dům s 12 bytovými jednotkami.Všichni jsme podle velikosti bytu zpaltili členský vklad a podíl družstvu na byt.Nyní bych měla zájem odkoupit si byt do osobního vlastnictví.Jak mám postupovat?Bytové družstvo si v letošním roce vzalo hypotéku na regeneraci a dům je v zástavě.Bude i tak možný odkup? děkuji mockrát za jakoukoliv radu.
Volba člena výboru, který není členem SVJ
Dobrý den všem,
vím že už se to tady probíralo víckrát, ale nikdy jsem se nedočetl
skutečně jasné odpovědi.
DOTAZ PRVNÍ
Takže pokud změnou stanov v našem SVJ dosáhneme toho že členem výboru se
může stát manžel/ka člena SVJ který však nemá podíl na domě projde to
zápisem do obchodního rejstříku ??
Náš správce tvrdí že nikoliv protože jednou z příloh pro zápis člena
výboru je výpis z katastru nemovitostí. Nikde jsem se však nedočetl že
tato příloha je nutná či povinná, vycházím z toho co jsem zde na
několika diskusích vyčetl kdo co dáváte jako přílohu pro zápis