Ostatní

SVJ je povinno vykonávat spisovou službu?

Vložil Anonymous, 14. Červenec 2007 - 13:32 ::

Zákon 499/2004 Sb. říká, že:

§ 3

(1) Povinnost uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií mají
g) právnické osoby zřízené zákonem,
(dále jen „veřejnoprávní původci“).

A dále definuje způsoby uchovávání dokuementů, jejich evidenci a mnoho dalšího.

Je otázka, zda autoři zákona chtěli SVJ do této povinnosti zahrnout, ale SVJ vzniká ze zákona a tedy patrně pod písmeno g) spadá. To opět zvětšuje náklady na správu, protože vedení spisové evidence v takovém rozsahu něco stojí.

Mistopredseda vyboru?

Vložil Anonymous, 10. Červenec 2007 - 17:35 ::

mam dotaz,zda-li neni stretem zajmu, kdyz mistopredseda vyboru svj je zaroven poskytovatelem tepla a teple vody.

Nutnost mít plnou moc či stačí listina s podpisy vlastníků na zvolení výboru

Vložil Anonymous, 4. Červenec 2007 - 15:41 ::

Dobrý den,

mám prosbu, a doufám, že mi někdo zkušenější a znalejší poradí!!! Chtěli bychom změnit výbor vzhledem k tomu, že stávající naprosto ignoruje přání a úkoly zadané na schůzích. Plno lidí je otráveno a bohužel nemají už ani chuť se schůzí účastnit. Stačí obejít bytové jednotky, pokud ne, tak budou stačit plné moci těch, co se nezúčastní a bude jejich hlas platný pro volbu nového výboru? Podotýkám, že na schůzi bude notář. Máme správce, který nám vede účetnictví, prostě s ním máme mandátní smlouvu, a ten nám řekl, že notář neschválí listnu s podpisy, ale jen plné moci.

Zpráva o hospodaření společenství a správě domu

Vložil Anonymous, 4. Červenec 2007 - 10:39 ::

Jsme mově vzniklé SVJ bez stanov (platí pro nás vzorové). Připravujeme první letošní schůzi shromáždění, kde se bude podle článku VII, bodu 3e hlasovat o účetní závěrce a zprávě o hospodaření společenství a správě domu. S účetní závěrkou není problém, dodá nám ji naše účetní firma.

Co však zahrnuje termín „zpráva o hospodaření společenství a správě domu“? Účetní nám ji nepřipraví, jedná se tedy o zprávu vytvořenou výborem? Co všechno obsahuje (hospodářské výsledky SVJ, přehled reklamací a oprav…)?

Vymena zamku spolecnych prostor

Vložil Anonymous, 2. Červenec 2007 - 19:44 ::

Dobry den, jsem clen vyboru SVJ a prave v techto dnech pristupujeme z bezpecnostnich duvodu k vymene zamku vstupu z ulice a ke sklepum a distribuci novych klicu vsem vlastnikum. Proti tomuto se zcasti zvedla vlna nevole lidi, kteri tvrdi, ze vymena zamku je podstatnou zmenou (modernizaci), a ze je k tomu nutny souhlas vsech vlastniku na shromazdeni. Prijde nam to jako nepodstatne. Je prosim nekde definovano co je podstatne, nepodstatne pripadne modernizace. Vim,ze z ucetniho hlediska je modernizace vylepseni puvodnich vlastnosti, coz nevim jestli novy zamek splnuje. Mate-li s timto nekdo zkusenosti, pripadne kde najdu oporu v legislative, pak budu vdecny.

Definice služby

Vložil Anonymous, 28. Červen 2007 - 13:12 ::

Zdravím. Má pojem služba nějakou definici? Nebo se se musí brát obvyklý význam slova (což je problém, protože to není nikde uvedeno), a nebo o tom, co je služba může rozhodnout shromáždění (jakým procentem hlasů z přítomných/všech) či vlastníci se na tom můžou dohodnout?

Problém vidím v tom, že ke stanovení způsobu rozúčtování cen služeb stačí 75% přítomných hlasů, ale k rozúčtování nákladů na správu je třeba dohoda všech. A tak je problém, co zařadit do které kategorie.

Děkuji předem za odpověď

Větrání

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 17:41 ::

Dobrý den, v budově máme centrální nucené odvětrávání WC a koupelen.Toto odvětrávání je v chodu vždy několik minut po stisknutí tlačítka v některém z bytů.Někteří vlastníci si pro zlepšení větrání těchto místností instalovali ve svých bytech na rozvody centrálního odsávání místo mřížek vlastní ventilátorky. Při jejich spuštění vzniká v potrubí přetlak a pachy, případně cigaretový kouř jsou v době, kdy není centrální odsáváni v chodu vháněny do ostatních bytů.I když jsme nenalezli žádnou normu nebo předpis, který by takovou úpravu zakazoval, je však zřejmé, že touto úpravou dochází k porušení § 13 odst. 3 ZoVB. Nevíme si však rady jak provozovatele individuálních ventilátorků přinutit, aby je demontovali. Přivítáme každou radu.

ordinace v bytovém domě

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 9:05 ::

V bytovém domě se dvěma nebytovými jednotkami si otevřela v jedné z nich gynekoložka ordinaci. Jen tak, načerno. V ordinaci není mimo jiné větrání a větrá se trvale do chodby otevřenými dveřmi. Zajímalo by mě, jaké musí lékařka splnit podmínky provozuschopnosti a zda musí jednat s ostatními vlastníky o vyjádření souhlasu. Zajímala by mě rovněž úprava záloh za energii, vodu, úklid a další, když provoz v ordinačních hodinách je jako na nádraží.

odkup bytu do osobního valstnictví

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 8:26 ::

Dobrý den,nevím jestli je můj dotaz směřován správně,ale snad mi tady někdo odpoví a poradí. Před 4 lety jsme v rámci privatizace panelových domů odkoupili od města jako právnická osoba dům s 12 bytovými jednotkami.Všichni jsme podle velikosti bytu zpaltili členský vklad a podíl družstvu na byt.Nyní bych měla zájem odkoupit si byt do osobního vlastnictví.Jak mám postupovat?Bytové družstvo si v letošním roce vzalo hypotéku na regeneraci a dům je v zástavě.Bude i tak možný odkup? děkuji mockrát za jakoukoliv radu.

Volba člena výboru, který není členem SVJ

Vložil Fiebinger, 26. Červen 2007 - 17:24 ::

Dobrý den všem,
vím že už se to tady probíralo víckrát, ale nikdy jsem se nedočetl skutečně jasné odpovědi.

DOTAZ PRVNÍ
Takže pokud změnou stanov v našem SVJ dosáhneme toho že členem výboru se může stát manžel/ka člena SVJ který však nemá podíl na domě projde to zápisem do obchodního rejstříku ??

Náš správce tvrdí že nikoliv protože jednou z příloh pro zápis člena výboru je výpis z katastru nemovitostí. Nikde jsem se však nedočetl že tato příloha je nutná či povinná, vycházím z toho co jsem zde na několika diskusích vyčetl kdo co dáváte jako přílohu pro zápis do OR.

Syndikovat obsah