Ostatní

Škoda na domě způsobená vlastníkem bytu

Vložil Petr, 10. Listopad 2008 - 13:15 ::

Škoda způsobená vlastníkem bytu: 1/ Vlastník bytu způsobil škodu tím, že se v jeho bytě rozmnožili štěnice, a dům musel být desinsektován postřikem. Ohnisko v jeho bytě přiznal tím, že zažaloval své nájemníky. Na internetu jsem hledal vzory žalob, ale vhodný jsem nenašel. Je to obdobný případ jako škoda vytopením. Na škodu se vztahuje Občanský zákoník § 415 a 420. Promlčecí doba § 106 2/ Dále mne zajímá, zda společenství musí zastupovat advokát nebo zda může žalobu podat statutární orgán.

Děkuji

Společná televizní anténa umožňující příjem digi signálu v jednotlivých bytech

Vložil Anonymous, 10. Listopad 2008 - 10:45 ::

Je SVJ, jako majitel domu, povinno zajistit příjem digi signálu v jednotlivých bytech za situace, že většina bytů je vybavena kabelovou TV?

předseda SVJ

Reklama na fasádě

Vložil Jana Chmelařová, 7. Listopad 2008 - 22:15 ::

Dobrý den, chtěla bych poradit ve věci reklamy na fasádě. Jsme celkem mladé SVJ, máme vzorové stanovy a v našem domě jsou i nebytové prostory. Tyto nebytové prostory mají na fasádě umístěnu reklamu ke svým prodejnám a restaurace také markízu. Došlo zde k pochybení ze strany majitele oněch prostor neboť SVJ nepožádal o souhlas s umístěním reklamy a dalšími věcmi s tím spojenými, nicméně chce tuto situaci napravit.

1. dotaz – Je v kompetenci výboru SVJ, aby požadoval finanční kompenzaci za umístění reklamy bez vědomí ostatních členů SVJ? Může výbor uzavřít smlouvu o pronájmu oněch ploch bez pověření shromážděním anebo souhlas s umístěním reklam a vybíráním nájemného je pouze v kompetenci shromáždění SVJ? (mám osobně dojem, že se již nejedná o smlouvy týkající se běžného provozu SVJ, zejména musí-li vlastníci onen příjem danit)

Jste potencionálním "hejlem" ve Vašem SVJ?

Vložil Anonymous, 7. Listopad 2008 - 18:49 ::

Posuďte, zda jste potencionálním „hejlem“ ve Vašem SVJ:

• nedostal(-a) jste vyúčtování dlouhodobé zálohy (fondu oprav)- dále (DZ-FO)
  • nemáte přehled za co se peníze DZ-FO vydávají
  • neschvalují se výše částek pro jednotlivé zakázky
  • neschvalují se záměry – plánovaný výdaje z DZ-FO
  • jste přesvěsčen(-a), že „tomu“ stejně nerozumíte a proto se o „to“ nestaráte
  • realizují se havarijní opravy společných částí v prostorách, nebo v bezprostřední blízkosti prostor, které užívají osoby, které za SVJ zadávají zakázky
  • zadávané zakázky převyšují ostatní srovnatelné nabídkové ceny o více jak 10%, nebo existuje pouze jedna nabídka

Rozdělení bytu a dvě bytové jednotky

Vložil demved, 7. Listopad 2008 - 16:51 ::

Jsem vlastníkem bytu v OV v bytovém domě s 10-ti byty a chci ho stavebně rozdělit na dvě samostatné bytové jednotky. K bytu náleží spoluvlastnický podíl k pozemku pod budovou. Jak postupovat, tak aby byly nové bytové jednotky zkolaudovány a zapsány v katastru nemovitostí.? Ke změně spoluvlastnických podílu na pozemku nedojde.

Problémový spoluvlastník

Vložil Majka, 6. Listopad 2008 - 6:44 ::

Prosím o radu: zakládáme SVJ a jsme jeden panelák o dvou vchodech. Náš vchod při prodávání bytů souhlasil s tím,že si odkoupíme kolárnu a po vzniku SVJ prořežeme dveře do našeho bytu, ty do chodby spol.prostor zazdíme a vznikne nám z 3+1, byt 4+1.Stavební úřad po mě požadoval stavební povolení, byť zeď není nosná – což není podstatné. Problém je v tom že v bytě ve vedlejším vchodě mi podepsal souhlas s naší rekonstrukcí pouze manžel a jeho žena odmítá-prý co se jednou postavilo se nebude bourat apod.Bohužel je spolumajitelka bytu. Jelikož se jedná o převod z nebytového na bytový, potřebuji její souhlas.

Sociální pojištění od 2009

Vložil Pavel, 4. Listopad 2008 - 14:51 ::

Opakovaně se tu publikuje, že od 2009 se mimo zdravotní bude platit i sociální z odměn výboru a KK. Záměr byl, to vím, ale neprošel a proto se domnívám, že to není pravda. Nebo mi něco uteklo.

Může někdo uvést konkrétní ustanovení zákona nebo je to jen blábol?

Hezký den!

Pavel

Právní výklad hlasování na shromáždění

Vložil Gustav, 2. Listopad 2008 - 21:17 ::

Při čtení různých diskusí a při nahlížení do některých zápisů ze shromáždění (myslím jiných shromáždění) mi připadá rozdílný názor na hlasování. Možná jsem už sám z toho zmaten. Převážně se k této problematice jen seznamuji s citováním přesných vět ze zákona nebo stanov. Ale ne výklad jak to je přesně myšleno. Když už jsem si myslel, že jsem to pochopil přesně, tak jsem najednou opět na pochybách.

Jedná se o pojem přítomných hlasů (samozřejmě váha hlasu je podle podílu):

A/ Ke zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech členů společenství.

odměna správci

Vložil south, 2. Listopad 2008 - 21:11 ::

Chtěl bych se zeptat, jestli býbalý správce (BP) má nárok na odměnu za správcovství, když jako SVJ jsme s ním žádnou smlouvu neuzavírali, ale přesto si BP dělá nárok na odměnu podle „nějaké smlouvy“ město-BP, o které nebyl nikdo z nás informován. Děkuji za pomoc.

daň z odměny pověřeného vlastníka

Vložil vafiser, 1. Listopad 2008 - 14:14 ::

Prosím měl bych jeden dotazm neboť v našem SVJ není zcela jistě vše v pořádku, po odstoupení výboru byl zvolen jeden pověřený člen |SVJ ohledně komunikace s real. kanceláří, která je již od počátku vzniku našejo SVJ což je cca 5 let a správy domu. Chci se zeptat, je legální aby si pověřený vlastník, který spravuje celý účet, sám si vyplácel odměnu jednou za 3 měsíce a platil zárověň ze spol účtu i svojí daň z odměny??Případně se můžete mrknout ,zde přikládám odkaz na transparentní účet.Myslí, si, že by si daň měl platit sám v daňovém přiznání za následující rok a ze svého a ze svého účtu.

Syndikovat obsah