Ostatní
Odměny členům, kteří přispěli v předchozích letech k úspěchu půdní vestavby
Dobrý den, v našem SVJ se cca 7 členů mimořádně angažovalo k uzavření smluv o půdní vestavbě. Nyní po kolaudaci a celkové spokojenosti s výsledkem odsouhlasila schůze SVJ pro tyto členy sumární odměnu ve výši např. 48000,–. Vznikl ovšem problém, jak tyto peníze vyplatit. Uzavření smluv na práci před 3 lety asi nelze. Vyplatit nezdaněné peníze zřejmě také ne. Jak by bylo možné reálně postupovat?
SB7
Datová schránka od 1.7.2009
Na opakované dotazy k tomu, zda hrozí datové schránky od 1.7.2009 i pro SVJ, odpovídám:
Zatím ne. Podle § 5/1 zákona č. 300/2008 se zřídí datové schránky mj. právnickým osobám zapsaným v obchodním rejstříku, kam se SVJ nezapisuje.
Ale podle důvodové zprávy je možné tušit, že si to úředníci časem prosadí na všechny právnické osoby. Mimo to, že každá musí mít výpočetní techniku a připojení na internet, tak kdejaký přípis od libovolného úředníka bude považován za doručený desátým dnem po doručení do schránky. Bez ohledu, zda se někdo do schránky podíval nebo mohl podívat.
legislativa
Dobrý den,
chci se zeptat jaké mám povinnosti. Vlastním byt v domě, kde je 25 bytových jednotek. Anténu nemáme, ale mně jde televize výborně, internet mám mobilní. Nicméně SVJ se dohodlo, že nainstalujeme společnou TV anténu, zesilovače a datový kabel, skoro všichni s tím prý souhlasili. Momentálně na to ale prostě nemám finance a tudíž se chci zeptat, jestli s tím musím souhlasit a zaplatit to, ikdyž s tím nesouhlasím a nepotřebuji to. Děkuji
Pronajem bytu v SVJ
Dobry den, jsme SVJ a jeden z vlastniku pronajima byt. Zajima me jestli ostatnim vlastnikum nalezi cast z tohoto pronajmu, jelikoz nejspis pronajima byt i se spolecnymi prostory. Dekuji
Smlouva
Zajímalo by mě,jak napsat pro vlastníky smlouvu na placení bytu.Když jsou vlastníci bude správně (Nájemní smlouva),nebo se píše něco jiného, např.(Smlouva o měsíční zálohové platbě).Poraďte. Botková
archivace kupních smluv
Prosím máte někdo zkušenost s tím, že by výbor po členech SVJ požadoval (nařídil dodání kopií pod pohrůžkou, že jinak je pořídí na náklady vlastníka opisem z katastru nemovitosí)kopie jejich kupních a převodních smluv k jednotkám a tyto archivoval?
Děkuji Jana Ch.
pozemky u domů,
Od roku 1967, kdy byli postaveny naše dva domy je mezi nimi příjezdová komunikace,je zakreslená v dokumentaci domu, po roce 1989, se část pozemků restituovala, část patří ,pozemkovému fondu, v katastru nemovitostí je tato komunikace zapsana ,jako zemědělský půdní fond, bohužel kdosi v minulosti něco zanedbal, a my dnes nevíme jak,to napravit. máte někdo nějakou zkušenost? díky.
Osobní a družstevní vlastnictví
Dobrý den. Snažila jsem to najít v odkazech, ale nepodařilo se mi to. Bratr bydlí v družstevním bytě ( je jich tam 85 bytů). Někdo to má od družstva odkoupené, někdo ne., takže tak je dvojí vlastnictví, družstevní a osobní. Tvrdila jsem mu, že pokud je jich víc jak 3, tak musí založit SVJ a mít i svůj účet. Prosím, jak to chodí v domech, kde je takto dvojí vlastnctví? Díky Kamila
Náhrada škody způsobené správcem
Dobrý den, potřeboval bych poradit s následující situací: Správce domu měl podle smlouvy se společenstvím vlastníků povinnost zajišťovat revize a odstraňovat při nich zjištěné závady. Při jedné revizi elektroinstalace bylo zjištěno, že v jednom patře vyhořela část elektroinstalace. Správce proto zajistil elektrikáře, který to však (zřejmě… to nevíme určitě) opravil špatně, elektroměr vlastníka jedné jednotky proto neměřil dodávanou elektřinu a tomuto vlastníkovi vznikla v důsledku toho povinnost zaplatit dodavateli elektřiny náhradu škody za neoprávněný odběr (která je samozřejmě vyšší než cena za předpokládaný faktický odběr).
Náhrada škody způsobené správce
Dobrý den, potřeboval bych poradit s následující situací: Správce domu měl podle smlouvy se společenstvím vlastníků povinnost zajišťovat revize a odstraňovat při nich zjištěné závady. Při jedné revizi elektroinstalace bylo zjištěno, že v jednom patře vyhořela část elektroinstalace. Správce proto zajistil elektrikáře, který to však (zřejmě… to nevíme určitě) opravil špatně, elektroměr vlastníka jedné jednotky proto neměřil dodávanou elektřinu a tomuto vlastníkovi vznikla v důsledku toho povinnost zaplatit dodavateli elektřiny náhradu škody za neoprávněný odběr (která je samozřejmě vyšší než cena za předpokládaný faktický odběr).

Poslední komentáře