Ostatní

Změna stanov a kontrolní orgán

Vložil Anonymous, 27. Listopad 2008 - 23:13 ::

Dobrý den, prosím, potřebovala bych znát Váš názor. Jsem předsedou SVJ. Máme v domě dva tzv. „rejpaly“, co neustále o něčem mluví a nemají to podložené a nakonec se vždy ukázalo, že lhali. No nicméně, tito pánové vyřkli názor, že chtějí, aby se zřídil kontrolní orgán. Proti tomu nic nemáme, naopak, účetnictví máme čisté. Nicméně tito pánové navrhli do kontrolního orgánu pouze jednoho člověka, což není možné. Ve svých stanovách toto nemáme ošetřené, odstavec s kontrolním orgánem se vyřadil ještě za starého výboru. Paradox je, že právě tito pánové jsou ze starého výboru.....:o) No nicméně máme uvedeno ve stanovách, že pokud není něco v našich řešeno, budeme postupovat podle vzorových.

Hlasování SVJ

Vložil Anonymous, 26. Listopad 2008 - 12:42 ::

Dobrý den, prosím o radu: máme 7 bytových jednotek,4 garáže a 4 garážová stání. Jaký hlas budou mít majitelé garáží a garážových stání, pokud jsou z jiných bytových domů při hlasování na schůzi vlastníků? Jeden nebo půl hlasu…vůbec si s tím nevím rady. Moc díky Magda

Hlasování o zvýšení platby peněz do fondu oprav

Vložil Anonymous, 26. Listopad 2008 - 11:43 ::

Dobrý den, v našem domě vyvstala skutečnost opravit výtah. Jelikož se peníze z fondu oprav nesmyslně využily na zateplení jížní strany domu, není ve fondu dostatečná suma peněz. Jediným východiskem pak bylo zjednání úvěru. Proto se na schůzi hlasovalo o zvýšení platby do FO o 5 Kč/1 metr čtvereční podlahové plochy jednotek.Výbor dal hlasovat o zvýšení peněz formou „nadpoloviční většiny hlasů přítomných vlastníků“. Ve schválených stanovách je ovšem hovořeno i o „tříčtvrtinovém hlasování“ kterého je zapotřebí k přijetí usnesení o „d)způsobu rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky“.

Hlasování

Vložil Anonymous, 25. Listopad 2008 - 12:34 ::

Dobrý den. Protože jsem neměla moc jasno v otázkách SVBJ, koupila jsem si od T.Dvořáka Vlastnictví bytů a nebyt.prostor. A teď jsem hledala odpověď ohledně hlasování. Tento týden budeme volit výbor nebo pověř. vlastníka a hlasujeme tak, že musí být nadpoloviční většina přítomných vlastníků. A tady jsem se dočetla, že se vyžaduje nadpoloviční většina VŠECH vlastníků. Jenže tolik lidí na schůzi nedostanu. Tak jak z toho ven? Výbor končí 30.11.2008 a víme kdo to bude dělat, ale teď mě zarazilo to hlasování. Co s tím? Díky. Alena

SJM

Vložil Anonymous, 25. Listopad 2008 - 12:34 ::

Potřebuji převést svůj byt do SJM. Prosím o zaslání vzoru, není prý nutné smlouvu sepisovat u notáře, stačí ověřené podpisy. Bude manžel nebo já paltit daň z převodu?
Děkuji, Ing. Fleissigová, e­vafleissigova@sez­nam.cz

Sankce

Vložil StepankaV, 25. Listopad 2008 - 10:15 ::

Dobrý den, hledala jsem otázky a odpovědi týkající se sankcí, ale bohužel jsem nic vhodného nenašla. Pokud jste na toto téma již hovořili dříve a nevšimla jsem si ho, tak se velmi omlouvám. Procházela jsem si zákon č. 103/2000 a vzorové stanovy, ale nikde jsem nenašla sankce za nedodržování daných pravidel. Do domovního řádu a stanov nově vznikajícího SVJ bychom chtěli uvést, jaké sankce a pokuty hrozí nájemníkům a vlastníkům při nedodržování odsouhlasených pravidel. Já jako většinový vlastník (ze 17 byt. jednotek jich vlastním 12) nyní připravuji hrubý návrh stanov a nevím, na co bychom měli právo a na co ne.

Sousedé věší prádlo přes naše okna, máme tmu

Vložil Anonymous, 24. Listopad 2008 - 9:54 ::

Dobrý den, mám dotaz, který předpokládám zaujme více lidí, neboť se s tímto problémem určitě nepotýkáme pouze my. Sousedé v bytě nad námi si věší na věšák, který si přidělali na balkon směrem ven (není na balkoně, je ven z balkonu)prádlo a to zejména dlouhé kusy (prostěradla, povlečení) způsobem, že toto jejich prádlo visí přes naše okna a v pokoji máme téměř tmu. Situace trvá 12 let, po žádostech, aby takto nedělali nám sousedka dělá schválnosti a prádlo tam je skoro pořád, i suché, jen abychom měli tmu. Představenstvo bytového družstva se sousedkou „nehne“, dělá si co chce, je to sice mladá žena, ale není s ní domluva.

Změna předsedy výboru

Vložil Monika Chramostová, 22. Listopad 2008 - 11:50 ::

Společenství vlastníků jednotek bylo založeno 30.října 2002, zajímalo by mě jakým způsobem je možné provést změnu předsedy výboru. Jestli je nutné sepsání u notáře? Díky za informaci.

fond oprav

Vložil Anonymous, 21. Listopad 2008 - 17:14 ::

Založilo se nové společenství vlastníků. Jestli jsem dobře pochopila ze zákonů, příspěvky do fondu oprav se musí rozpočítávat dle spoluvlastnických podílů, pokud se všichni nedohodnou jinak. Nevím zda se to týká i měsíčních záloh na fond oprav nebo ty mohou platit všichni ve stejné výši?Dále se chci zeptat zda fond oprav zahrnuje i odměny výboru, protože ty mám na předpisu vyčísleny zvlášť další částkou, která je u všech bytů stejná. Děkuji Hamplová Jan

Jak funguje $11, odst. 3 ZOVB?

Vložil Anonymous, 20. Listopad 2008 - 8:51 ::

V našem SVJ bylo provedeno hlasování, ovšem nebylo dosaženo 50% kladných hlasů z přítomných (velká část se zdržela), takže usnesení nebylo přijato. S výsledkem (tj. zamítnutím usnesení) nesouhlasím a uvažuji o využití soudu.

Co rozhoduje soud – o hlasování (potvrdí či zruší výsledek hlasování) nebo ověci samé (nahradí rozhodnutí SVJ svým rozhodnutím v dané věci)?

Jak se pozná „důležitá záležitost“ a jak se s ní zachází jinak než s běžnou záležitostí?

Jak se koncipuje žaloba – proti SVJ, proti hlasování …?

Děkuji

RP

Syndikovat obsah