Ostatní
Dar do obč.sdružení
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda SVJ může ze svého fondu oprav poskytnout dar např. občanskému sdružení, pokud se činnost sdružení zabývá např. hájením zájmů SVJ? Děkuji za názory a případně odkazy.
Odvod sociálního pojištění z odměn statutárů SVJ
Dobrý den, prosím o informaci zda se má z odměny statutárního výboru SVJ srážet i sociální pojištění od 1.1.2009 ( zdravotní pojištění se sráží již od 1.1.2008). V případě, že ano, prosím o uvedení odkazu na patřičný právní předpis. Děkuji všem za odpověď.
Jana
Společenství vlasníků bytových jednotek
Jsme vlastníky bytových jednotek domu se 6 byty a chceme si z fondu oprav koupit motorovou sekačku na sekání trávy , květiny a stromky na pozemek před domem který je majetkem obecního úřadu je to možné a při jednání na shromáždění stačí nadpoloviční většina nebo souhlas všech , je to podle stanov možné. Předem děkuji ze vysvětlení
Zvýšení záloh na správu domu
Dobrý den, v domě máme 8 jednotek a jsme 4 vlastníci (jsme SVJ). Společně s jedním sousedem máme většinu hlasů a chceme spolu rozhodnout o zvýšení záloh na správu domu. Je to možné ve smyslu ust. § 15 odst. 2 zák. č. 72/2004. Děkuji Petr
platby za odvoz odpadků za osobu
V našem SVJ rozúčtováváme odvoz odpadků podle počtu osob v bytě. Syn je u mě stále hlášený, ale bydlí již u své manželky. Tam ,ač není hlášený, platí za odvoz odpadků/také to mají dle osob v bytě/. Zároveň já prý musím za něho platit odpadky, protože je tu prý hlášený trvale. Takže stále platíme za odvoz odpadků za jeho osobu 2×. Lze to nějak vyřešit, aniž by se musel ode mne odhlašovat ? Děkuji Veverková
Novela ZoVB
Od 3.2.2009 budou poslanci projednávat novelu ZoVB, která se ale bude týkat pouze převodu bytů ze starých družstev.
Za zmínku snad stojí, že tento návrh novely o několika řádcích byl předložen 31.7.2007 a v únoru 2009 je již ve druhém čtení! Rok a půl na jedno čtení!
Nový zákon stále v nedohlednu. A pokud ho snad bývalý šéf LRV někdy napíše (když stávající návrh dvakrát shodil), tak meziresortní připomínkové řízení, LRV, 3 čtení u poslanců, jedno u senátorů (pokud ho nevrátí) a hradní podpis (pokud ho nevrátí) vydá tak na dvě úplná volební období, při tempu našich zákonodárců. :-))
Protipožární vyhláška a ombudsman
Tak se JUDr. Motejl pochlapil a prokoukl, že se různé předpisy dělají na objednávku.
Přitom ty hasičáky se prý musí dovážet, v ČR se ani nedělají. Uvidíme co ÚS.
Hezký den!
Jednání s úřady obecně
Vím, že jednání s úřady není jednoduché, ale pomůže, pokud člověk ví, co přesně chce, jaká má práva a když si je vědom skutečnosti, že ty úředníky platí ze svých daní. :-))
Před jednáním na libovolném úřadu si zjistím základní informace o jeho činnosti např., že mám právo nahlížet do Prohlášení vlastníka na KN. Těch několik minut googlování Vás okamžitě informačně povýší nad běžného pracovníka na přepážce. A příslušnou stránku je vhodné si vytisknout, úředník rád vidí nějaký dokument.(Raději opakuji panem G.X. uvedený odkaz
Změna užívání krytu CO
Dobrý večer, zajímalo by mne, zda může městský úřad jako vlastník jedné jednotky (krytu CO) bez vědomí a souhlasu vlastníků ostatních jednotek (panelák se 40 byty) změnit užívání krytu CO na sklepní prostory a nabízet jej bez jakéhokoliv omezení k prodeji. Ve stanovách SVJ máme omezení, že změnu užívání stavby musí schálit všichni členové společenství. Jenže neznám terminus technicus „změna užívání stavby“,zda k němu došlo i v tomto případě, kdy se jedná jen o menší část stavby. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Milena Sp.
Výpočet spoluvlastnických podílů
Protože je výpočet spoluvlastnických podílů předmětem častých dotazů, vracím sem tímto diskusi, aby se s ní mohli seznámit další zájemci:
http://www.spolecenstvi.okinfo.cz/…use/jednotky
N. Klainová

Poslední komentáře