Ostatní
Smlouva s právnickou osobou
Prosím íng. Kleinovou o sdělení co by nemělo chybět ve smlouvě s právnickou osobou o vedení a zodpovědnosti za správnost účetnictví. Děkuji.
Krtek
Zveřejnění ZoVB spolu s důvodovou zprávou
Vážení účastníci „okinfa“
na popud p.Pavla (zde), jsem napsal 4.2.09 na MMR – ing.Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky, proč by bylo vhodné vyvěsit současně k novému ZoVB i důvodovou zprávu k němu a tím umožnit i veřejnosti širší pohled „do ZoVB“. Dnes 5.2. přišla od pana ředitele ing.Rakouše nadějná informace, v níž sděluje, že zjišťuje na uvedenou záležitost názor nového vedení a jak se zdá, má k tomu pozitivní signály a proto se domnívá, že by se to mohlo podařit. Pokud byste někdo v uvedené záležitosti ještě „apeloval“ na MMR, přímo na něj, berte již prosím při formulování na zřetel tuto příznivou zprávu.
Zveřejnění ZoVB spolu s důvodovou zprávou
Vážení účastníci „okinfa“
na popud p.Pavla (zde), jsem napsal 4.2.09 na MMR – ing.Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky, proč by bylo vhodné vyvěsit současně k novému ZoVB i důvodovou zprávu k němu a tím umožnit i veřejnosti širší pohled „do ZoVB“. Dnes 5.2. přišla od pana ředitele ing.Rakouše nadějná informace, v níž sděluje, že zjišťuje na uvedenou záležitost názor nového vedení a jak se zdá, má k tomu pozitivní signály a proto se domnívá, že by se to mohlo podařit. Pokud byste někdo v uvedené záležitosti ještě „apeloval“ na MMR, přímo na něj, berte již prosím při formulování na zřetel tuto příznivou zprávu.
schromáždění
Chtěl bych se zeptat, zda na shromáždění vlastníků jednotek může být omezen přístup osoby, která není spoluvlastníkem bytové jednotky, ale je zde trvale hlášená (manžel/manželka). Ve stanovách společenstva není uvedeno kdo může nebo nemůže být účastníkem shromáždění. Je mi jasné, že hlasovat můžou jen vlastníci. Děkuji. Vrhel
Změny společných částí domu
Dobrý den, ve stanovách SVJ máme uvedeno, že „stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, zajišťuje společenství se souhlasem nejméně nadpoloviční většiny všech členů společenství“. V zákoně č. 72/1994 v § 11 odst. 5 je uvedeno, že k shora uvedenému rozhodnutí „postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek“. Prosím o zodpovězení, co je pro nás závazné, zda ustanovení v našich stanovách SVJ a stačí k uvedenému rozhodnutí většina, a nebo uvedené ust. zákona a k rozhodnutí je potřeba minimálně tříčtvrtinová většina ?
INFORMACE - (datová schránka, obchodní rejstřík)
Vážení diskutující,
obecně tu láteříte na zákony např.:
- k datové schránce,
- je společenství zapsáno v obchodním rejstříku apod.
Dal jsem jasný dotaz a zde je odpověď:
"Dobrý den,
na www stránkách je opravdu nepřesně použit termín sdružení vlastníků jednotek, nikoli jak má správně společenství vlastníků jednotek. Děkujeme za upozornění. Ihned jsme opravili.
Kdo se zapisuje či nezapisuje do obchodního rejstříku řeší Obchodní zákoník a to v § 34. Společenství vlastníků jednotek se do obchodního rejstříku nezapisuje. Společenství vlastníků jednotek upravuje zákon č. 72/1994 Sb. V §10 je uvedeno, že společenství vlastníků jednotek se zapisují do rejstříku společenství vlastníků jednotek. Jedná se tedy o jiný rejstřík, než obchodní rejstřík, byť spravovaný stejnými soudy, které spravují i obchodní rejstřík. Při pořízení výpisu z www.justice.cz je v záhlaví uvedeno jestli se jedná o výpis z obchodního rejstříku, výpis z rejstříků společenství vlastníků jednotek, rejstříku obecně prospěšných společnostní apod. Jedná se o různé rejstříky.
DPH
Dobrý den, prosím může mi někdo říct, jak to je s tím DPH u SVJ? Musí se stát plátci nebo ne? a pokud ano, nevíte kde je nějaké školení k DPH a SVJ ? Děkuji Monika
Bezvládí a odměna výboru.
Dnem 5.8.08 skončilo 5leté funkční období výboru. Dne 7.11.08 starý výbor, již bez mandátu, svolal členskou schůzi na které oznámil že „odstupuje z funkce ??!!“ a že je třeba zvolit výbor nový. Nový výbor byl tedy zvolen a to v původním složení platném v dřívějším funkčním období a to na dobu od 1.1.2009 do 31.12. 2013. Za dobu od 6.8.08 do 31.12.08 panovalo v SVJ bezvládí. Výbor si však nechal vyplatit odměnu za výkon funkce i za dobu 5 měsíců bezvládí. Zastám stanovisko, že na odměnu nemá výbor nárok. Je můj názor správný nebo se mýlím?
změna programu schůze
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat (jelikož jsem nikde nenašel) na možnost změny programu schůze. V pondělí máme schůzi,její program vysí na nástěnce jak má už 14 dní,ale potřeboval bych na schůzi probrat ještě dvě důležité věci.Člen výboru mi dal výpověď a tak bych hned chtěl provést novou volbu. Otázka zní jestli mohu do této schůze zařadit další bod,nebo jestli musím znovu svolat schůzi s tímto bodem(aby vysel na nástěnce program). Pokud je možné program změnit a hlasovat i o takto důležitých věcech bez toho aby byly předem v programu jak prosím postupovat?
Změna výše záloh na správu domu.
Dobrý den, je možné o výši záloh na správu domu rozhodnout na schromáždění pouze na základě souhlasu nadpoloviční většiny všech přítomných hlasů a nebo je potřeba souhlasu tříčtvrtinové většiny ? Děkuji za odpověď

Poslední komentáře