Ostatní

Plíseň v bytě

Vložil Michal (bez ověření), 19. Prosinec 2011 - 15:00 ::

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu. Před časem jsme si s manželkou pořídili malý byt v nezatepleném panelovém domě. Včera jsme s hrůzou zjistili, že v jedné místnosti v rohu stěn je cca. 3m čtvereční plísně (takřka od podlahy směrem ke stropu). Zeď jsme postříkali savem proti plísním, ale máme velikou obavu, že se toto bude opakovat. Pro informace, okna jsou plastová, větráme 3–5× denně tak, že okno otevřeme celé cca. na 5min. , topíme přijatelně, ne však málo. U místě kde toto vzniklo, byla spižka, předpokládám dřevěná a odvětrávání, odvětrávání je však „zaházeno“ (zabetonováno). Takto jsme byt převzali. Pokusím se sám vyhledat zabetonované otvory a znovu, možná lépe zadělat.

Komíny III

Vložil Anonymous, 19. Prosinec 2011 - 11:49 ::

ZÁKON č.72/1994, ve znění p.p. § 2, písm. g) uvádí "Pro účely tohoto zákona se rozumí "společnými částmi domu části domu URČENÉ PRO SPOLEČNÉ UŽÍVÁNÍ, zejména základy,......komíny, výměníky tepla..." PROHLÁŠENÍ vlastníka definuje společné části domu stejně jako zákon.
Komín je tedy společnou částí domu, přesněji řečeno komínové těleso je společnou částí domu. Samotný komínový průduch (ať už s komínovou vložkou či bez) není společnou částí, protože komínový průduch NENÍ URČEN PRO SPOLEČNÉ UŽÍVÁNÍ, ale je určen výhradně pro užívání jedním vlastníkem.

vznik funkce

Vložil tomca (bez ověření), 18. Prosinec 2011 - 19:16 ::

Ke kterému dni vzniká funkce ve výboru společenství, pokud to není upraveno stanovami? Dnem, kdy proběhlo shromáždění, které výbor odhlasovalo? Je možné, aby shromáždění hlasovalo o novém výboru s tím, že funkce členů výboru vznikne až k určitému datu (např. shromáždění proběhne v lednu 2012 a výbor bude zvolen s „účinností“ od 1.6.2012)? Děkuji.

Střet zájmů

Vložil Lucie504, 17. Prosinec 2011 - 15:41 ::

Dobrý den,

již několik let jsme předsedkyní SVJ. A měla bych dotaz jestli jsem se dostala do střetu zájmů. Můj manžel v domě opravoval rozvod vody po bytech, kde bylo třeba (platilo se mu 1000 za byt, což jsme odsouhlasili jako výbor). Po roce v jednom bytě zase začal téct ventil. Opravil to pán za 2300 Kč. Na výbrové schůzi jsem řekla, že mi uniká poenta, proč platíme víc, když na kontě na tom nejsme tak dobře. Místo předsedu to ovšem velice popudilo, nařkl mě ze střetu zájmů (že upřednostňuji manžela) a rozeslal velice dlouhý dopis všem 32

Zpětné doplacení příspěvku do fondu oprav

Vložil Luke011 (bez ověření), 16. Prosinec 2011 - 11:37 ::

Dobrý den, chtěl bych požádat o názor a radu jak postupovat. Koupili jsme si do OV před cca rokem starší byt v domě,kde funguje společenství nájemníků.Od počátku platíme všechny poplatky včetně příspěvku do fondu oprav ve smluvně zavázané výši.Po více než roce nám předsedkyně svj oznámila,že musíme doplatit celkem vysokou částku za období,kdy jsme ještě nebyli vlastníky bytu.Zdůvodnila to tím,že předchozí vedení svj vrátila minulému majiteli bytu zaplacenou částku do fondu oprav. Z logiky věci mi přijde nesmyslé platit do fondu oprav za minulá období,kdy jsem nebyl majitelem ani nájemcem bytu.

Přenesená daňová povinnost - § 92e ZDPH

Vložil Votočka, 16. Prosinec 2011 - 9:52 ::

Upozorňuji na novou daňovou povinnost uvedenou v zákoně o DPH (235/2004) pod § 92a a § 92e – přenesená daňová povinnost u stavebních a montážních prací s platností od 01/01/2012.

SVJ by se to týkat nemělo, protože nejsou ve většině případů plátci DPH, ale protože se jedná o novou povinnost, může se stát, že dodavatelé takových prací si zákon vyloží jinak a budou fakturovat SVJ podle těchto pravidel a na tomto základě nutit SVJ k odvodu daní s tím, aby se stali plátci DPH.

Striktně takovéto faktury vracejte k přepracování do obvyklé formy a do doby opravení faktury je zásadně neproplácejte.

Hlasování o bodech programu schůze shromážděné

Vložil Marek Nový (bez ověření), 16. Prosinec 2011 - 7:49 ::

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně schválení bodů programu schůze na shromáždění SVJ. Je nutné na začátku schůze shromáždění nechat hlasovat o schválení bodů programu? Body programu schůze byly členům shromáždění poskytnuty dle zásad našich stanov. Dostávám v tomto směru rozporuplné informace. Dle mého názoru se musí program schůze členům shromáždění poskytnout ve stanoveném termínu a nemůže být od té doby měněn nebo nějaký bod dodatečně upraven. Jaký by tedy mělo smysl o schválení těchto bodů nechat hlasovat? Přece jakákoliv změna programu schůze v den konání shromáždění bude právně napadnutelná.

Klíče od domovních dveří

Vložil Pavel Němec (bez ověření), 15. Prosinec 2011 - 10:57 ::

Dotaz zní : Na kolik klíčů má majitel bytu nárok (konkrétně pro 2 osoby) A za jakých podmínek si může majitel bytu klíč od výboru SVJ koupit a kolik? Na př. pro sestru, aby mi mohla chodit na př. větrat byt v době naší nepřítomnosti. Jakým předpisem je to upraveno? Pavel Němec

Promlčení dluhu vůči SVJ

Vložil dave (bez ověření), 15. Prosinec 2011 - 5:49 ::

Přeji všem dobré ráno, potřeboval bych poradit v jedné věci, po složení funkcí předseda, místopředseda se ocitlo naše SVJ s 12 byty bez vedení, proto jsem se tohoto roku ujal ještě s dalšími dvěma členy SVJ funkcí(já předseda ostatní místopředseda a člen), ale to jenom úvodem, hlavně proč píši, bylo zjištěno, že jeden z vlastníků, dluží do fondu oprav za celý rok (cca přes 20tisíc…) 2009, tudíž jak jsem zjistil, je zde „promlčecí lhůta 2 roky“, ale dalo by se ještě stihnout to nějak prodloužit, třeba formou splátkového kalendáře (tím se to asi prodlouží na 10 let ?), ale jakým způsobem to stihnout ještě do konce roku, stačí mít od účetní podklady, ve vyúčtování, že stále dluží a doručit tyto podklady na soud, který by pak striktně určil splátkový kalendář, protože asi nebude možné v našich silách nutit člověka k podpisu splátkového kalendáře, nebo jestli je jiná „možná praxe“ jak to stihnout a prodloužit to, díky dalšímu vymáhání.

Reklamní tabule.

Vložil hana (bez ověření), 14. Prosinec 2011 - 18:38 ::

Jsme ve společenství vlastníků .Jeden člen SVJ si zakoupil uvolněný byt pro podnikání.Vyvěsil si na fasádu domu ceduli s účelem podnikání jako -Realitní kancelář. Je to tedy reklamní tabule.Podléhá takto vyvěšená cedule poplatkům? Měly by tyto poplatky být placeny do pokladny SVJ? A jakou cenu by bylo možno stanovit. Děkuji za odpověď.

Syndikovat obsah