Ostatní

bytové jednotky a zápis na KN

Vložil Karel,Znojemsko (bez ověření), 10. Únor 2012 - 14:43 ::

Jsme čtyři zájemci o koupi bytového domu,jehož současným vlastníkem je podnik.V tomto domě jsou 3byty,které jsou obsazeny podnájemníky kteří tyto byty odkupují a poslední jsou 4kanceláře,které tvoří uzavřený celek s WC a sprchovým koutem.Zástupce podniku,který má tento prodej na starost nás ujistil,že jsou tyto kanceláře určeny k bydlení,tudíž že se prodává bytový dům se čtyřmi byty,rovněž cena je jako u bytů-s ohledem na velikost podlahové plochy.V předkupní smlouvě není uvedeno,že se prodávají jednotlivé byty,ale to,že každý zájemce

KOMINY

Vložil MIKES (bez ověření), 9. Únor 2012 - 20:14 ::

Bydlím v domě o šesti bytových jednotkách.Právě ustanovujeme SVJ.Jelikož v tomto bytě bydlím již několik mám celý byt zrekonstruovaný včetně nového plynového kotle a vyvložkovany komín v nerezu.Ve vlastnickém listu je však komínové těleso uvedeno jako společná část,protože každa bytová jednotka má vlastní komín.Zajímá mně jestli si ostatní spoluvlastníci budou výměnu hradit sami,nebo jestli bude výměna hrazena s fondu a já se na tom budu podílet?Podle mého názoru je to součast bytu,jak kotel tak komín,proč bych se měl fin.podílet na něčem

Úhrada za služby v domě za dítě?

Vložil člen výboru (bez ověření), 9. Únor 2012 - 15:54 ::

Jsme SVJ a máme dohady o platbách za děti. Jsou nějaká omezení, anebo se dítě po narození vede jako každá jiná osoba co se týká úhrad za služby? Určuje to nějaká vyhláška nebo zákon? Máte s tím někdo zkušenosti? Mám za to, že žádná omezení, co se týká věku a úhrad za služby neexistují.

Vyjadřování na schůzi společenství vlastníků

Vložil Mgr. Niederlová Petra (bez ověření), 8. Únor 2012 - 21:57 ::

Dobrý den, žádám Vás o radu ohledně vyjadřování na schůzi společenství vlastníků.Jsem majitelkou bytové jednotky, ale v bytě bydlí má babička. Šly jsme na schůzi SVJ společně, babičce jsem udělila plnou moc k zastupování již zmiňované bytové jednotky. Na shromáždění samozřejmě hlasovala ona, já jsem se pouze vyjadřovala k probíraným tématům. Pan předseda SVJ mi řekl, abych se k věcem nevyjadřovala, jelikož jsem své babičce udělila plnou moc a mám tudíž mlčet. Podotýkám, že se to netýkalo hlasování. Tyto praktiky se mi zdají nedemokratické. Co s tím mohu udělat a měl předseda SVJ pravdu?

Michal

Vložil Anonymous, 7. Únor 2012 - 16:13 ::

Dobrý den,

mám menší dotaz a rád bych Vaše nazory.

Snad tento rok bude náš dům procházet rekonstrukcí vč. zateplení.

Z dostupných dokumentu, jsem se dočetl, že nebude zatepleno kolem oken, což se mě zrovna moc nelíbí a nejsem si jistý, zda je to správný krok.

Mělo by být při zateplování zatepleno i kolem oken?

Nebo to je už nepodstatná část a vesměs to ničemu nevadí.

Děkuji za odpovědi.

Michal

SVJ jako žalobce při obtěžování hlukem

Vložil lake, 7. Únor 2012 - 12:06 ::

V diskusi http://www.portalsvj.cz/…ocniho-klidu jeden z účastníků odmítl možnost, že by obtěžování vlastníků jednotek hlukem mohlo řešit přímo SVJ. Napsal k tomu: „Proč by to měl řešit výbor?! (…) Výbor se zabývá správou domu, technickým stavem, opravami, atd. Řešení mezisousedských vztahů nemá v pravomoci.“

Ponechme stranou, že diskutující neměl ve skutečnosti na mysli výbor, nýbrž SVJ – právnickou osobu. Výbor je pouze orgánem společenství, který nemá právní způsobilost a nečiní právní úkony. Názor, že SVJ není oprávněno angažovat se v tzv. „sousedských“ sporech je sice dosti rozšířený, avšak není v souladu s judikaturou.

Soudy naopak opakovaně dospěly k závěru, že jde o výkon správy domu a SVJ je aktivně legitimováno i v případech obtěžování obyvatel domu podle § 127 ObčZ. Společenství se tedy může svým jménem domáhat nápravy závadného stavu. To platí jak pro obtěžování vlastníků jednotek hlukem, tak i např. pro obtěžování kouřem či pachem.

Již před deseti lety Krajský soud v Hradci Králové řešil v rozsudku ze dne 8.10.2002, č.j. 30 Ca 44/2002–16 otázku, zda SVJ je oprávněno nabýt do svého vlastnictví parkoviště, přestože takový pozemek neslouží k uspokojování bytových potřeb obyvatelů domu. Soud při tom provedl výklad pojmu „správa domu“. V rozsudku soud uvedl:

• "… každé společenství vlastníků jednotek má ze zákona o vlastnictví bytů omezenou právní subjektivitu a způsobilost k právním úkonům, avšak hranice této způsobilosti [jsou] dány pouze a právě tím, zda určitým právním úkonem, v tomto případě nabytím pozemku, vykonává navrhovatel správu domu či nikoliv.

Mzdové listy a ostatní povinnosti SVJ jako zaměstnavatele, oprava chybně stržené daně

Vložil Veronika (bez ověření), 6. Únor 2012 - 17:03 ::

Dobrý den,

v našem společenství máme v současné době 3 DPP a 2 členy výboru. Výpočet mezd, pojištění, odvody a roční vyúčtování daní jsou mi jasné. Ovšem ráda bych se zeptala na ostatní povinnosti, především vystavování mzdových listů (zápočťáků??) členům výboru i pracovníkům na DPP?? Vystavují se měsíčně nebo stačí roční?

Dále bych měla dotaz na řešení problému při špatném výpočtu zálohové daně v období říjen-prosinec 2011. Zapomněla jsem u jednoho člena výboru zaokrouhlit základ daně na celé stovky nahoru a tudíž byla odvedena záloha o 6 Kč nižší (celkově to dělá 18 Kč), člen dostal o tuto částku vyšší čistou mzdu. Teď chci vše napravit, ale nevím jak. Je možné chybu opravit v ročním vyúčtování daně? Pro tohoto člena musím navíc vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech, protože je zaměstnán.

Podání trestního oznámení za opakované rušení nočního klidu.

Vložil Renata. (bez ověření), 6. Únor 2012 - 15:11 ::

Může opakované rušení nočního klidu vyústit až na podání trestního oznámení?Jestli se memýlím tak rušení nočního klidu je přestupkem.Pokud na sousedy zavolám policii a vše sepíšem a nahlásím to na přestupkovou komisi na Městský úřad.Pokud se to bude opakovat vícekrát,můžu podat trestní oznámení?Jedná se o opakovaný přestupek?Jestli se nemýlím tak to umožňuje nový trestní zákoník.Zatím hrozila pouze finanční sankce až do výše 30 000.korun.Máte prosím s tímto problémem někdo zkušenosti? Děkuji.

Výbor

Vložil Lucie (bez ověření), 6. Únor 2012 - 12:14 ::

Předseda se odstěhoval,ve výboru zůstali pouze 2,kteří již funkci nechtějí vykonávat.Bude se volit nový výbor,je nutný zápis u notáře a jak postupovat?Dě­kuji Lucie

Pojistné a spoluúčast

Vložil Ilona (bez ověření), 6. Únor 2012 - 10:30 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala. V domě se stane pojistná událost na společných částech domu a poškozený vlastník uplatní pojistnou událost z pojistné smlouvy, která je uzavřena na dům. Pojišťovna při likvidaci odečte spoluúčast. Vyplácí vaše Společenství tuto spoluúčast poškozenému? Pokud ano, tak na jakém základě? Děkuji za odpověď Ilona

Syndikovat obsah