Ostatní

náhradní přístřeší

Vložil Cízner (bez ověření), 5. Leden 2012 - 9:46 ::

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem ohledně nájemce jednoho vlastníka bytu v baráku. Nájemce dostal od vlastníka výpověď a byla mu dáno právo na náhradní přístřeší. Nájemce se teď brání, že mu majitel bytu potažmo ostatní členové svj máme zaplatit náhradní přístřeší.

Bohužel se mi nepovedlo nikde najít kdo nese povinnost hradit náhradní přístřeší.

Pokud jste se někdo s již podobnou situací setkal a máte pro mě nějaké rady moc rád je uvítám.

Děkuji

Cizner

Dluh po bývalém vlastníkovi bytu

Vložil orchidejka (bez ověření), 4. Leden 2012 - 20:06 ::

Kdo má vymáhat dluh po bývalém vlastníkovi,který byt prodal a odstěhoval se? Bývalý vlastník na doporučené upomínky SVJ (týkající se úhrady dluhu) nereaguje. Má dluh vymáhat (zřejmě podat žalobu) nový vlastník nebo SVJ?

Výměna vodoměrů

Vložil null (bez ověření), 3. Leden 2012 - 15:19 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně vodoměrů. Nejsme SVJ, jsme pouze 4 bytové jednotky a je u nás těžká domluva. Při posledních vyúčtování vody máme větší úniky vody. Donedávna jsme to rozúčtovávali, ale nyní jsem se sekl a odmítám to platit dokud si všichni nevyměníme vodoměry – stáří víc jak 10 let – máme jen SUV. Bohužel ten, co to rozúčtovává si nedá říct a vyhrožuje mi, že mě odstřihne pokud nezaplatím. Jak je mám donutit k výměně?

Osvětelení společných prostor

Vložil Sembera Ivan (bez ověření), 3. Leden 2012 - 11:42 ::

Nase SVJ v domě zadalo firme kompletní výměnu rozvodu el.energie (od zemního přívodu až na rozvod do jednotl.bytů). Jednalo se výměnu starých kabelů AL za Cu aby odpovídalo současným předpisům pro rozvod eletr. Firma skončila práci dne 21.12.2011 a od této doby do 2.1.2012 nechali bez přerušení svítit celkem ve 12 patrech tři žárovky po 40 W. Dříve pomocí časového spínače toto trvalo osvětlení chodby asi 5. minut. Tímto se nepřetržitě svítilo (i ve dne) asi 240 hodin (10 dní provozu osvětelení) Dle spotřebovaných kW a cen za jednotku mám za to že touto nepřetržitou spotřebou el. energie vznikla spotřeba si za 1200,–až 1400,–Kč. Má toto SVJ požadovat na

Povinnosti člena SVJ

Vložil Kočka (bez ověření), 2. Leden 2012 - 20:57 ::

Podle ZoVB má člen SVJ pouze následující dvě povinnosti:

(1) oznámit společenství nabytí vlastnictví jednotky (§ 20/4),

(2) přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku (§ 15/1), k uvedenému účelu skládat předem určené finanční prostředky jako zálohu (§ 15/1).

Přehlédl jsem něco?

Povinnost hradit plnění (služby) související s vlastnictvím a užíváním bytu ze ZoVB přímo neplyne (§ 9a/2), zřejmě plyne odjinud (ObčZ?).

Odečet hodnot měřidel radiátorů

Vložil Flick (bez ověření), 2. Leden 2012 - 14:30 ::

Dobrý den.
Mám otázku ohledně odečítání hodnot měřidel radiátorů.
Máme měřidla od f.Techem.Zobrazují hodnoty na displeji.
Již druhý rok probíhá odečet způsobem,který se mi naprosto nezdá.
Má osoba pověřená k zapisování hodnot těchto měřidel nárok na vstup do bytu?Na nástěnce jsme měli vyvěšený vzkaz od předsedy,který odečet obstarává.Letos však sebou vzal ještě účetní společenství,která hodnoty jemu jen diktovala.S přístupem do bytu této paní naprosto nesouhlasím.Musím jí do bytu vpouštět?
Vždy se hodnoty radiátorů hlásily pověřené osobě,která přišla k bytu a hodnoty se nahlásily na chodbě.

Simple ucto

Vložil Jirka (bez ověření), 1. Leden 2012 - 11:19 ::

Dobrý den. Prosím o radu. Nejde mi zadat do Simple ucto rok 2012. Děkuji za odpověď. Koupelka

Vlastník požaduje slevu na platbáchz důvodů plísně v bytě

Vložil Předseda SVJ, 31. Prosinec 2011 - 12:07 ::

Zdravím diskutéry, obracím se na plénum s aktuálním problémem. Vlastník v rámci privatizace našeho domu (rok 2010) pořídil suterenní byt, který je částečně pod úrovní terénu, s vlhkostí a plísní. Po SVJ teď chce odvlhčení nebo kompenzaci na platbách (sám tomu říká „nájemné“, předpokládám, že má na mysli třeba snížení plateb do „fondu oprav“). Jakožto statutární orgán bych se rád zeptal, jak by bylo podle vás spravedlivé postupovat.

Pro:

• vlhkostí jsou zasaženy společné části domu (štítová zeď, podlaha)

Proti (ne vše možná bude relevantní):

Přenesení daňové povinnosti při poskytnutí stavebních a montážních prací, zákon č. 235/2004 Sb., § 92 e

Vložil Emilka (bez ověření), 30. Prosinec 2011 - 13:13 ::

Jsme svj, bytový dům. Máme výtahy Schnindler, servis zajišťuje stejná firma. Dostali jsme od uvedené firmy dopis, že od 1.1.2012 s nás dotýká změna odvodu DPH. Dle mého názoru společenství není daňový subjekt, nebyli jsem založeni ani zřízeni za účelem podnikání, ani neuskutečňujeme ekonomické činnosti. Nejsme tedy povinni odvádět DPH. Myslím, že minulý týden se zde již informace o uvedeném objevila. Můžete někdo prosím uvést kvalifikovanou informaci. Myslím, že svj, kterým byl doručený dopis od firmy Schindler bude víc a další firmy se také budou snažit odvod DPH přvekslovat na společenství.

Platí § 15 - náklady na správu jinak než podle podílů pouze dohodou i pro SVJ bez právní subjektivity?

Vložil Dušan, 30. Prosinec 2011 - 12:04 ::

V SVJ bez právní subjektivity má většina vlastníků v úmyslu odhlasovat na shromáždění zajištění úklidu spol. částí domu (dosud svépomocí) uklizečkou na prac. vztah podle ZP s tím, že se náklady na uklizečku budou rozúčtovávat stejnou částkou za byt.

Ovšem v prohlášení vlastníka je uvedeno, že náklady na správu domu představují zejména: … mzdové náklady vč. pojištění na pracovníka zajišťující úklid…
a že tyto náklady se rozůčtovávají podle podílů.

V jednom dalším bodu jsou ještě uvedeny ostatní náklady vztahující se přímo k domu, příp. k přilehlému pozemku a že na úhradě těchto nákladů se podílejí vlastníci obvykle v poměru spoluvl. podílů, pokud společenství vlastníků nerozhodne jinak.

Syndikovat obsah