Ostatní

Domovní dveře

Vložil Boudný, 19. Leden 2012 - 11:02 ::

U domovních dveří panelového domu stále nefunguje hydraulické zařízení zavírání dveří. Jeho seřízení vydrží den až dva. V bytech v přízemí není možno takřka používat ložnici.Je nějaká firma, která by problém vyřešila třeba instalací nějakého lepšího zařízení, které by nereagovalo na vnější změnu teploty? Ocenil bych radu. Můj telefon: 777111551

problém ve vedení a komunikaci s výborem SVJ

Vložil Slamák (bez ověření), 19. Leden 2012 - 10:12 ::

Chtěl bych se zeptat na tento problém.Bydlíme v bytě 2 roky a za tu dobu se neudála žádná schůze ani schromáždění vlastníků bytových jednotek.Patříme do SVJ,ale podle mého názoru výbor nepracuje jak by měl.Nejsme dopředu informováni o prováděných pracích,které když už se udělají,tak o jejich rozsahu a podobě asi rozhodne předseda bez předchozí diskuse s majiteli nemovitostí,kteří ani mnohdy netuší,že se něco takového bude dělat.Člen výboru pobírá finanční odměnu za nicnedělání.Prostě jakási samovláda-takové slovo mě napadá.Co se s t

Lze zaplatit jen za skutečně prokázané služby ?

Vložil Petr Křížek (bez ověření), 19. Leden 2012 - 2:20 ::

Dobrý den,

již tady bylo řečeno, že se Vyúčtování má dle Vyhlášky 372 provést do 4-kalendářních měsíců (§7/1). Vyhláška se ale týká pouze rozpočtu tepla a teplé vody. Na ostatní služby by jak jsem se zde také dočetl – měly být odsouhlaseny extra-pravidla. Dočetl jsem se také, že vyúčtování bez podkladů je nepřezkoumatelné a je tedy vadné a nemusím ho platit až dokud nebude správně a přezkoumatelné.

Moje otázky

• pokud pravidla pro služby co nespadají pod Vyhlášku 372 nemáme odhlasována (resp. nebudou mi v dubnu ani přes žádost doložena jako podklad pro kontrolu rozúčtování) mohu případné vyúčtování služeb odmítnout jako vadné a nesplatné ?

Jaký je den pro výpočet penalizace ?

Vložil Petr Křížek (bez ověření), 19. Leden 2012 - 2:18 ::

Dobrý den,

ve stanovách máme uvedenu větu: „Vzájemné vypořádání přeplatků a nedoplatků se provede dle platných předpisů.“ toť vše. Vezmu li, že pro teplo a teplou vodu platí Vyhláška 372 a pro ostatní služby si musíme pravidla usnést, pak pokud je nemáme (ale nedovedu si představit ani kdybychom je měli) pak nevím co opravňuje v SVJ aplikovat na vyplacení celého přeplatku z ročního Vyúčtování služeb lhůtu podle §7/5 Vyhlášky 372

Upřesním ještě:

• výbor nekomunikuje ale vůle odvolat jej ve Společenství není. Vládne u nás „blbá nálada“

DPP pro důchodce

Vložil Patricie (bez ověření), 18. Leden 2012 - 22:26 ::

Může mi prosím někdo poradit s následujícím. Máme v domě šikovného důchodce, který pro nás běžně dělal různé drobné opravy, např. stojany na věšení prádla, drobné zámečnické práce, opravu dveří a v zimě taky úklid sněhu, prostě vše co se namanulo v domě a kolem domu. DPP musí obsahovat dobu, sjednaný prac. úkon, rozsah práce a odměnu. Čtu si tady na podnikatel. cz informaci, že odměna nesmí být nižší než minimální mzda. Tak tomu nerozumím vůbec. Můžeme tedy s pánem uzavřít DPP na drobné zámečnické práce za odměnu např. 500 Kč?

Platné stanovy

Vložil Libor Homola (bez ověření), 18. Leden 2012 - 20:05 ::

Dobry den, dovolte mi prosím dotaz.

Před pěti měsíci jsme se nastěhovali do nového bytu, po čase a dvou shromáždění si všímám, že vlastníci mají různé stanovy, někteří je nemají vůbec, na portálu, který SVJ má jsem našel stanovy a hned třikrát, každé však jiné.

Požádal jsem předsedu, aby mě předal platné stanovy pro náš dům a to podepsané včetně data. Na mail, mě odepsal, že kopie nemá a že platné stanovy vložil na portál SVJ. Po nahlédnutí na portál tam další stanovy opravdu jsou, ale nepodepsané.

Prosím o rady: Musí mě předseda dát na požádání platné stanovy?

Hospodaření SVJ

Vložil Pavel Hála (bez ověření), 18. Leden 2012 - 8:06 ::

Dobrý den, Rád bych od vás radu, názor. Před časem se u nás v SVJ změnil výbor, předchozí výbor udělal dost kopanců a nejednal vždy, tak jak by měl. Nový výbor, opravdu bohužel jedná velice pomalu, ale snad o dost lépe. Mě sice velice vadí, že když dám par dotazů na předsedu, tak se ani po měsíci nedočkám odpovědi na více než polovinu otázek, ale prozatím nechci dělat nepříjemnost. Je mě jasné, že dělat předsedu a místopředsedu není nic tak úžasného, ale dle mého by to měl dělat člověk uvědomělí a rozumný. Jde mi však mimo jiné o peníze nás všech, zda se mi, že předchozí výbor nehospodařil dobře, nemám pořádně nic v ruce, od současného předsedy mám pár dokumentů, ze kterých je patrné, že se proplácela třeba i oprava „elektro vedení“ v jednotlivých bytech. Dále předchozí výbor sjednal firmu na výměnu oken, na oknech jsou značné nedostatky a chyby, toto jsem dal na vědomí novému výboru, ten sice ne jednou kontaktoval firmu, co okna dělala, ale firma už dva měsíce slibuje a nikde nic, dle mého současný výbor jedná velmi pomalu a ne naplno.

Převod a přechod vlastnictví jednotky

Vložil Anonymous, 17. Leden 2012 - 22:10 ::

Dobrý den,

v souladu se Zákonem č. 72/1994 Sb., § 20, odst. (3) – Práva a závazky dosavadního vlastníka budovy, popřípadě vlastníků jednotek v domě, týkající se společných částí domu a pozemku, zejména zástavní práva a věcná břemena, přecházejí na nové vlastníky jednotek nabytím vlastnictví k těmto jednotkám.

Chtěl bych se zeptat jestli na nového vlastníka přechází i dluh dosavadního vlastníka jednotky vzniklý na neuhrazených zálohách na nákladech spojených se správou domu a pozemku (do fondu údržby a oprav)?

Děkuji za odpověď

Vrácení finančního podílu na koupi bytů.

Vložil jin44, 17. Leden 2012 - 15:51 ::

Dobrý den, potřebuji poradit. Jsme byt.družstvo se 69 byty. Když jsme družstvo zakládali, abychom si mohli dům od města koupit, tak se 4 nájemníci rozhodli, že do družstva nevstoupí a proto zbývajících 65 nájemníků muselo kromě zaplacení ceny za svůj byt se ještě složit na odkoupení těchto 4 bytů a to každý stejnou částkou ve výši 14.220,– Kč. Nyní jedna nájemnice končí své členství v byt.družstvu, protože převedla svoje členská práva a povinnosti na nového nabyvatele a požaduje vrácení výše uvedené částky. Protože to naše stanovy neřeší a ani na čl.schůzi to zatím nebylo projednáváno, nevíme jak s tím naložit. Jedni tvrdí, že nárok na vrácení je, protože šlo o vratnou půjčku jednotlivce ve prospěch družstva, druzí zase prosazují názor, že šlo o navýšení podílu každého jednotlivce v družstvu, že se tyto peníze nemají vracet, ale použít do Fondu oprav. Vzhledem k tomu, že potřebujem

Vodoměr bez plomby

Vložil Radek (bez ověření), 17. Leden 2012 - 14:38 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jsme malé SVJ, loni v rámci rekonstrukce stupaček se montovaly vodoměry na studenou vodu do všech bytů. Vodoměry nejsou součástí prohlášení vlastníka, vlastníci si je platili sami – měly by být tedy brány jako majetek vlastníků (na schůzi se odhlasovalo, že „si vlastníci nechají nainstalovat vodoměry“). Plombovalo se v rámci rekonstrukce, o plombách na namontovaných vodoměrech SVJ nebyla realizátorem dodána oficiální zpráva, potvrzení… Letos při odečtech jsme zjistili, že jeden vlastník nemá plombu na svém vodoměru a spotřebu má velmi nízkou (5 kubíků za rok, i když se v bytě moc nezdržuje). Na celém domě je cca 40 kubíků rozdíl mezi vodoměry a hlavním vodoměrem, což je asi 6% objemu.

Syndikovat obsah