Ostatní
mimořádný příspěvek do tzv. fondu oprav
V našem domě chceme realizovat výměnu oken (která jsou společnou částí domu), přičemž počítáme s tím, že sklepní okénka se budou měnit či nebudou podle zájmu jednotlivých vlastníků sklepů – dle zájmu vlastníka se okno v jeho sklepě buď vymění za nové plastové či se trvale zaslepí ytongovým panelem. Plán je ten, že ti vlastníci, kteří budou chtít okno zachovat (tj.provést výměnu), složí za tím účelem mimořádný příspěvek do tzv. fondu oprav ve výši dodavatelem stanovené ceny za výměnu okna. Prosím o Váš názor, jak má být tento mimořádný příspěvek schválen, aby byl po příslušných vlastnících následně případně vymahatelný. Musí jej projednat a schválit shromáždění ( např. i bez souhlasu vlastníka , jehož se týká) nebo je třeba odsouhlasení pouze těmi vlastníky jichž se to týká, tzn. že postačí prohlášení vlastníka sklepa, že ta tím účelem složí mimořádný příspěvek v určité výši? Nebo musí s ohledem na ust. § 15 odst. 1 ZoVB existovat dohoda všech vlastníků a pokud k ní nedojde, není možné mimořádný příspěvek vybírat.? Děkuji předem za Vaše názory.
Uplynutí funkčního období výboru
Zdravím všechny a prosím o radu. Výboru našeho SVJ vypršelo funkční období minulý týden, aniž by si to někdo uvědomil. Nyní téměř po týdnu urychleně svoláváme shromáždění, aby byl co nejdříve zvolen výbor nový. Znamená to, že SVJ nyní fakticky (až do zvolení nového výboru) opravdu žádný výbor nemá? Nebo by měl dosavadný výbor zůstat „ve funkci“ a vykonávat činnosti jako dosud, až do zvolení nového výboru? V diskuzích na tomto webu jsem se dočetla, že všechny úkony, které by dosavadní výbor po uplynutí funkčního období provedl, je možné napadnout u soudu.
Název dlouhodobé zálohy nebo fond oprav
Proč se má používat pojem fond dlouhodobých záloh a ne fond oprav?Vzákoně č,72 se píše o příspěvku na správu domu a pozemku ve vzorových stanovách taktéž.
zpráva o hospodaření a účetní závěrka
Dobrý den,
ukládá nějaký právní předpis povinnost orgánům SVJ zpracovat a schválit tzv. zprávu o hospodaření nebo se tato otázka řídí pouze stanovami ?
Pokud jde o účetní závěrku SVJ, do kdy je nutno ji schválit – prosím odkaz na příslušný právní předpis). Který orgán je oprávněn k jejímu schválení – pokud stanovy nezurčí jinak, je to s ohledem na ust. § 9 odst. 11 ZoVB výbor nebo z jiného předpisu vyplývá působnost jiného orgánu ?
příspěvek na rekonstrukci cizího majetku
Město podmiňuje provedení rekonstrukce přístupového chodníku k našemu domu poskytnutím příspěvku na rekonstrukci. Chodník i pozemek pod ním jsou ve vlastnictví města. Jedná se dle Vašeho názoru o záležitost, kterou lze podřadit pod správu domu, a lze tak požadovaný příspěvek poskytnout z prostředků SVJ (po schválení příslušným orgánem SVJ) nebo tato věc vůbec není v kompetenci SVJ a tento příspěvek musí s ohledem na jeho určení případně poskytnout jedině jednotliví spoluvlastníci domu ze svých prostředků např. formou daru (byť např. jednou společnou smlouvou s městem).? Osobně se přikláním k druhé variantě.....Prosím o Váš názor.
Okna - změna prohlášení vlastníka
V našem prohlášení vlastníka vydaném kdysi městem jako vlastníkem máme bájenou nesmyslnou formulaci, že součástí bytu je vnitřní strana oken. Domnívám se, že za tohoto stavu nelze určit, kdo je vlastníkem oken, a že tedy shromáždění nemůže rozhodnout mj. o výměně oken v bytech ani ve sklepích, které jsou místnostmi a jsou započítány do podlahové plochy bytu. Jako jediné řešení vidím rozhodnutí shromáždění SVJ o změně prohlášení vlastníka, v němž budou okna (celá) jednoznačně určena buď jako společná část domu či jako součást bytové jednotky, s tím, že počet potřebných hlasů pro schválení této změny se bude řídit § 11 odst. 4 ZoVB. Souhlasíte či máte jiný návrh řešení?
nucení k souhlasu vlastníka jednotky
Dobrý den. Jsem vlastník BJ v SVJ. SVJ po mně chce, abych souhlasil s převodem nebytového prostoru od jiného subjektu a zapsáním do katastru nemovitostí s odůvodněním, že musí být 100% souhlas vlastníků BJ. Já s tímto nesouhlasím neboť takové nabytí je mi podezřelé. Může mě SVJ nutit, abych souhlasil s tímto převodem. Děkuji. Franta Flinta
Je zábradlí na terase bráno jako fasáda domu
Dobrý den, jsem vlastníkem bytu s terasou / zahradou, zvenčí zábradlí své terasy jsem si pověsil reklamu. Byl jsem osloven správcovskou firmou, abych tuto reklamu sundal, že tato reklama je na fasádě domu, a že na toto pověšení reklamy potřebuji souhlas společenství vlastníků. V prohlášení vlastníka, není žádná zmínka o zábradlí na terase, jen je tam zmínka o fasádě domu. A já se tímto ptám, je zábradlí na terase či zahradě bráno jako fasáda domu.
Prosím, o jakoukoliv reakci t kéto problematice.
Děkuji Č. M.
Změna způsobu výpočtu záloh na správu domu
Dobrý den,
chtěl bych požádat o Váš názor k problému souvisejícímu se změnou způsobu výpočtu záloh na správu domu. V našich stanovách SV je uvedeno, že „Příspěvek do fondu oprav, rekonstrukce a modernizace domu se tvoří z jedné poloviny jednotným příspěvkem za každou jednotku v domě a z druhé poloviny jsou vypočteny z podílu podlahové plochy bytu s příslušenstvím na celkové ploše všech jednotek (3365,6 m2), pokud neurčí písemná dohoda všech vlastníků jinak.“.
Tento způsob výpočtu záloh je značně nevýhodný pro vlastníky malých bytových jednotek, kterých je ve společenství málo.
"fond oprav"
Výbor nevytvořil seznam (a harmonogram) nutných oprav domu, byť mu to bylo uloženo. Při vymáhání dlužných částek dělá takové chyby, že o tyto peníze asi přijdeme. Nesystémově a nehospodárně odčerpává stávající peníze z „FO“. Za takovou „práci“ ještě dostává odměny. Na schůzi si přesto spoluvlastníci odhlasovali, že se zvýší příspěvky do „FO“, aby se naspořilo třeba na opravu střechy. Nechci svými penězi přispívat na špatné a neprůhledné hospodaření. Mohu přestat platit částku do „FO“ ? Rád bych znal odpověď p. lake.

Poslední komentáře