Ostatní

Může SVJ odkoupit byt dlužníka?

Vložil Ice Ventura (bez ověření), 1. Červen 2015 - 15:53 ::

Dobrý den, již více než 3 roky platíme za jednoho dlužníka veškeré zálohy, vyúčtování… aktuálně nám dluží – bez poplatků a penále téměř 300 000kč! Máme u soudu podané 4 žaloby od r. 2012 – kdy přestal platit. Mezitím však dlužník skončil v insolvenci, celkové jeho – přihlášené – pohledávky činí téměř 2 500 000kč! K tomu je velmi problémový vlastník, několikrát byla volána Policie, která v bytě zasahovala ( drogy, přespávající narkomani… )avšak bydlí tam dále. Zjistili jsme, že volat Policii je k ničemu.Insol­venční správce nám sdělil, že jediné řešení je prodej bytu – zájemci však nejsou – byt je vybydlen, a když už nějaký zájemce je, tak jej dlužník nepustí do bytu.IS nám tedy navrhl, abychom koupili byt my všichni – je to možné??? Banka nám – speciálně pro nás – udělala cenu.

Nebyl jsem pozván na shromáždění

Vložil bezdek. (bez ověření), 31. Květen 2015 - 17:00 ::

Na konci loňského roku jsem koupil byt v domě, což jsem řádně oznámil zde existujícímu SVJ, zaevidoval se pro služby a byl mi poštou doručen předpis plateb, SVJ má všechny mé kontakty, vč. adresy bydliště a telefonu. V domě sám nebydlím, byt pronajímám, nicméně schůzí shromáždění a kontroly hospodaření bych se rád účastnil.

Letos v dubnu se konala výroční schůze shromáždění, já ale nedostal pozvánku. O schůzi jsem se dozvěděl předevčírem, na webu byl zveřejněn zápis – nicméně žádná pozvánka na webu není a nebyla (web slouží jen k vyvěšování zápisů a jiných dokumentů).

Hlasování

Vložil emi (bez ověření), 30. Květen 2015 - 11:53 ::

Dobrý den, může hlasovat nájemník, kterého se záležitost týká? Děkuji.

opět fondy

Vložil anezkaholubova, 30. Květen 2015 - 9:43 ::

Zdravím, již 2 roky čtu tento portál a díky němu jsme měli i mnohé diskuze při zakládání našeho SV.Něco se povedlo, hodně věcí ne. Stanovy máme opsané z NOZ, ale nedůsledné. Chybí ustanovení o hlasování, to, co máme výbor ani správce nedodržuje. Ve stanovách máme kontrolní komisi, ale výbor ji nepotřebuje zřizovat,takže se nikdy neprohlaosvala, protože městská část má pořád 38% většinu, jelikož se do vlastnictví neprodali všechny byty. Nejvíce problémů je ale s účtováním. Při zakládání SV v r. 2014 se odhlasovala pouze odměna výboru(to bylo dle výboru základ, aby vůbec pracoval), pak smlouva se správcem, kde se stanovila jednotná odměna 164,– Kč na byt a každoroční zvýšení o 10%,a fond oprav 64,– Kč na m2.

Refundace za vymenu oken

Vložil Denis, 29. Květen 2015 - 0:42 ::

Dobry den, Mohu Vas pozadat o radu v ramci refundace vymeny oken u starsiho baraku s novou nastavbou? Dlouho jsem cetla diskuze, ale na muj dotaz nebylo primo nikde zodpovezeno. Jedna se o barak 24bytu. 4 vrchni byty jsou vybudovane v ramci nastavby, tudiz nove stresni okna – cca 8let zpet. SVJ baraku existuje cca 9let. Barak se rozhodl pro kompletni vymenu oken v bytech (vyjma novych bytu) a vymenu oken v chodbe. Na dotaz vyboru, zda bude refundace pro byty, ktere nebudou mit provedenou vymenu oken bylo zodpovezeno, ze az bude zatekat strechou tak jim to taky bude jedno (moje poznamka: coz je holy nesmysl z duvodu spolecneho vlastnictvi).

Žaloba o určení neplatnosti usnesení

Vložil Sidlob, 28. Květen 2015 - 20:35 ::

Podle ustanovení § 11 odst. 3 zákona o vlastnictví bytů ( zákon č. 72/1994 Sb ) byla možnost domáhat se soudně určení neplatnosti usnesení přijatého shromážděním a též náhrady usnesení, jež mělo být (a pro nedosažení potřebné většiny nebylo) přijato shromážděním. 

Jaký je postup po zrušení zákon č. 72/1994 Sb ?

Hlasování

Vložil Sidlob, 28. Květen 2015 - 16:38 ::
1. Platnost hlasování – kvórum pro rozhodnutí o finančních otázkách V stanovách je k hlasování uvedeno následující:
  • Čl. V -(10) Shromáždění je schopné usnášení, … K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů společenství, pokud zákon nebo tyto stanovy neurčují jinak.
  • Čl. XIII Ostatní ujednání – K řešení dalších podrobností k hospodaření a správě domu je se souhlasem všech členů společenství uzavřena „Smlouva o správě, provozu a opravách společných části domu a zahrady.
  • Ve „Smlouva o správě , provozu a opravách společných části domu a zahrady“ je uvedeno v čl.I V. odst. 1 cituji „K přijetí usnesení běžného provozu je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny účastníků (podle podílů), k přijetí finančního nebo jiného závazného rozhodnutí je zapotřebí tříčtvrtinové většiny hlasů“

Jaké kvórum je tedy zapotřebí pro přijetí finančního rozhodnutí?

Fond oprav

Vložil Ondřej Bousek (bez ověření), 28. Květen 2015 - 12:27 ::

Dobrý den,

v našem družstvu máme dva účty, jeden klasický ,, běžný a druhý spořící, který byl zakládán při rekonstrukci domu a jeho úvěrování bankou.Na obou účtech je dohromady více než 1 200 000,–Kč / jsme družstvo s 18 bytovými jednotkami / a žádná zásadnější rekonstrukce nás v příštích 10 letech nečeká.Dají se našetřené peníze, které na účtu leží zbytečně nějak zpětně rozdělit mezi členy družstva?A pokud ne, můžeme si jako členové družstva odhlasovat např. takový způsob, že v příštích 12, nebo 24 měsících / nebo v jiném časovém období / si každý družstevník může nechat proplatit adekvátní částkou část , nebo celou rekonstrukci- opravu ve své bytové jednotce , pokud by tato byla jasně definovaná a vymezená ?Tzn, že bychom si odsouhlasili např. na 1 bytovou jednotku částku 40000,–Kč a tyto finance by oproti vystaveným dokladům družstvo proplatilo? Případně existuje jiná smysluplná možnost, jak tyto mrtvé finance využít?

§ 1128 versus § 1206

Vložil Mirek (bez ověření), 28. Květen 2015 - 11:25 ::

§ 1128/l – o běžné správě rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů; rozumím tomu tak, že většinou všech hlasů, nejenom přítomných, jak uvádí § 1206/2. Podle § 1194/1 SVJ zajišťuje správu domu …, tedy běžnou správu. Takže § 1206/2 lze uplatnit pouze při rozhodování ve věci neběžné správy, tedy pouze v minimu případů. Co se rozumí neběžnou správou ?

Syndikovat obsah