Ostatní
Jaka je ve Vasem SVJ ucast vlastniku na shromazdeni?
Zajimalo by me jaka je situace v SVJ o velikosti cirka 100–120 jednotek. Existuji SVJ kde neni problem dosahnout na shromazdeni minimalni 55% ucasti vlastniku (dohromady s plnymi mocemi)?
Pokud ucast vlastniku neni problem, tak cim se dle Vaseho nazoru lisite od SVJ kde je tak nizka ucastnost, ze shromazdeni je neschopne (neusnaseni schopne) rozhodovani.? Dekuji predem za Vase zkusenosti a komentare.
Jak vypadá vyúčtování dle § 1436 ?
Jsem člen SVJ, které spravuje náš dům. Statutárním orgánem je pověřený vlastník, kterým je bytové družstvo. Situace trvá již 10 let. Na poslední schůzi pouze desetina vlastníků vyslovila přání volby vlastního výboru. SVJ neprovádí žádné vyúčtování příspěvku na správu, pracovnice družstva jen uvedla neúplný seznam drobných oprav a údržeb a jejich celkovou cenu. Ostatní náklady však sděleny nebyly (nevíme např. kolik si družstvo stáhlo za prováděnou správu jako svou odměnu, nevím, kolik stály právní služby, jaké jsou náklady na úvěr apod.).
Kolik běžně stojí přetěsnění plynového rozvodu?
Dobrý den,
revize plynu v našem bytovém domě odhalila úniky plynu na uzávěrech stupačky a v kolenech za plynoměry (ty jsou na chodbě domu). Zároveň byl ve zprávě požadavek osadit zátky na kuželové uzávěry.
Všechny závady z revizní zprávy jsme samozřejmě nechali opravit.
Nyní nám přišla faktura a protože fakturovaná cena je poměrně vysoká, chci se zeptat jaká je obvyklá cena za opravu úniku plynu na jednom místě plynového rozvodu v domě a kolik stojí osazení zátky na kuželový uzávěr.
Jde mi o to udělat si alespoň orientační představu o běžné ceně.
Další orgány
Musí se další orgány zapisovat do rejstříku? Je to povinnost, za jejíž nesplnění by hrozila sankce? Nejde mi jen o kontrolní komisi, ale i jiné orgány, které jsou ve stanovách a které byly zvoleny.
Ing. Jiří Skuhra, CSc
Zdravím,
můžete mi někdo prosím objasnit kdo nebo co je „Ing. Jiří Skuhra, CSc.“. Jde o energetického auditora, nebo znalce v oboru rozúčtování, nebo jde jen radioaktivního ouřadu z MMR (zmínky, které jsem k němu našel jsou jen nepřímé)?
Např. firma VIPA (http://www.vipa.cz/…009EaP-4.pdf) se k němu nevyjadřuje nijak pozitivně, ale to je již poněkud obsolentní odkaz z r.2010. nějaké odkazy jsou i zde (http://www.svjaktualne.cz/32/…) JENOMŽE celý obsah jakéhokoliv článku na http://www.svjaktualne.cz je jen pro předplatitele. Další zjevně obsolentní povídačka je zde: http://nedvezska2225-8.sweb.cz/…vytapeni.htm – zde také je prezentován jako guru z MMR.
Smlouva o rekonstrukci schválená shromážděním nebo výborem?
Dobrý den,
rád bych se zeptal na názor, kdo by měl schvalovat finální smlouvu o provedení rekonstrukce objektu. Shromáždění vlastníků nebo výbor?
Z našich stanov, které vychází z těch vzorových, je to dle mého povinností výboru.
Ale v čl. 11 (Působnost shromáždění) se uvádí:
Do působnosti shromáždění patří:
- rozhodování o
…
7. opravě, modernizaci nebo rekonstrukci společné části, není-li toto rozhodnutí v pravomoci statutárního orgánu podle čl. 5 odst. 7;
Přičemž obsah zmíněného čl. 5 odst. 7 je: Statutární orgán je oprávněn rozhodnout o opravě, modernizaci nebo rekonstrukci společných částí v souladu se schváleným plánem oprav, modernizací a rekonstrukcí společných částí a rozpočtem společenství. V ostatních případech je oprávněn rozhodnout o nákladech na opravu, modernizaci nebo rekonstrukci, nepřesáhnou-li náklady v jednotlivém případě částku [5000,–Kč]; tento limit neplatí, pokud jde o opravu prováděnou v souvislosti s havárií nebo o opravu, jejíž nutnost plyne z revizní zprávy.
Sociálka bude platit přímo na účet SVJ, říká Dienstbier
http://www.hypoindex.cz/…niku-v-byte/
Cituji: „Část příspěvku by měla být zasílána přímo do fondu oprav, majitel či pronajímatel by tedy nedostal celou sumu dávky.“
Zajímalo by mě, jak to pak bude s daněním. Mám nájemné např. 5000 Kč, a 1900 Kč je příspěvek na správu pro SVJ, čili můj předběžný hrubý zisk je 3100 Kč (dalšími náklady jsou pojištění bytu, daň z nemovitosti, opravy bytu apod.). V tuto chvíli mi nájemník platí 7500 Kč (nájemné 5000 Kč a služby 2500 Kč). Sociálka pošle příspěvek na bydlení nájemníkovi a ten mi zaplatí nájem. Netuším, jak pan ministr přišel na to, že sociálka platí přímo na účet pronajímatele, jak na takový blud proboha přišel? Pokud bude sociálka posílat 1900 Kč rovnou SVJ, budu zdaňovat 3100 Kč (které reálně dostanu) nebo 5000 Kč (smluvní nájemné)?
SPRAVNA OBRANA PROTI HLASOVANI PER ROLLAM - uzavreni prikazni smlouvy s novym spravcem objektu
Dobry den,
nedavno jsem se dozvedel, ze mame noveho spravce bytoveho domu v nasem SVJ. Dozvedel jsem se to z emailu od tohoto udajneho noveho spravce v jine souvislosti rocniho vyuctovani 2015, kt. jsem reklamoval.
V 9/2015 probehlo hlasovani per rollam. Nase stanovy (z r. 2014 soudne napadeny) dotcene clanky 11, 12 viz priloha Per rollam umoznuji. Neni zel umyslne v cl. 12 (cele stanovy jsou umyslne prevazne neurcite) presne specifikovan zpusob doruceni vysledku hlasovani tak aby byl pravne urcity. Me osobne byla zaslana od SVJ v 9/2015 pouze nabidka jedne spravcovske firmy kt. navrhoval vybor SVJ, se kterou i uzavreli clenove vyboru (predsedkyne a clen vyboru) smlouvu od 10/2015. Zadne jine podklady jsem nedostal. V nabidce bylo uvedeno obecne predstaveni spolecnosti, tj. napr. zadny navrh prikazni smlouvy jsem nikdy nevidel.
Jak oslovovat předsedu
Jak byste v dopisu oslovili předsedu společenství, kterým je právnická osoba (konkrétně družstvo).
„Vážený pane předsedo“ asi těžko, nejde o pána ani paní. Snad tedy „Vážený předsedo“?
Příklady předpisů úhrad (evidenčních listů)
Koupil jsem před několika měsíci byt a obdržel jsem od SVJ předpis plateb složený ze dvou částí:
1. první část nese název „Příspěvek na správu domu a pozemku …
1635 Kč“
tato položka není nijak dále rozepsaná a když dělím plochou bytu, ničeho
se nedopočítám 1635 Kč / 41,36 m2 = 39,53 Kč, podle zápisů se do DZO
platí 25 Kč/m2
2. druhá část nese název „Služby ..... 1670 Kč“
tato položka pod sebou obsahuje další položky, je rozepsaná na jednotlivé
služby (voda, teplo, elektřina, výtah, úklid)
Podepsán byl „pověřený vlastník“ (podle stanov máme předsedu společenství), jde o formální nedostatek, asi ještě nezměnili šablony předpisů. Předsedou je jisté družstvo.

Poslední komentáře