Ostatní
Co je to za hloupost - jedna osoba revizora
V našem SVJ místo tří osob kontrolní komise zvolili senilní hlupáci jednu osobu revizora, povolaním řezník, který je úplně mimo, na nic nereaguje a ani nikdy předtím nereagoval. Takový se hodí, že? Schválí všechnu špínu a dá tam svůj podpis. NOZ je úplná katastrofa. Místo toho, aby se zaváděl pořádek, dělá se v tomto státě bordel.
§1185/2 -společný zástupce manželů
Přiznám se, že jsem přečetl ve vyhledávači nalezených 5 stran příspěvků na toto téma a stále nemám jasno.
- manželé zplnomocní cizí osobu (dcera,syn,právník,známý,soused) – to je jasné
- manželka zplnomocní svého manžela – a když přijde na hlasování manželka,protože manžel nemůže – platí její hlas?
Dosud jsme to řešili tak,že když přišel kdokoliv,měl 1 hlas a byli jsme rádi,že máme potřebný počet přítomných. Navíc vše řešíme hlasovacími lístky a jak poznám,že v tom množství bytů jej podepsal ten správný člověk ?
Které stanovy platí?
SVJ vzniklo v roce 2011. Ve sbírce listin jsou založeny stanovy z roku 2011, jiné stanovy založeny nejsou. V březnu 2016 došlo na shromáždění ke schválení nových stanov, tyto stanovy však nejsou založeny do sbírky listin a nejsou ani zveřejněny jiným způsobem (např. na domovní vývěsce, SVJ nemá webové stránky). Stanovy ani nebyly rozdány vlastníkům, a to ani rozesláním e-mailem. Teoreticky jsou k nahlédnutí u výboru.
Dvě situace:
1. vlastník vlastní byt od počátku (tj. od roku 2011), v roce 2016 se zúčastnil schůze a hlasoval pro stanovy; fyzicky je však nemá k dispozici
Jak zákonodárce myslel § 1208 odst. h) - určení osoby, která má zajišťovat některé činnosti správy domu
§ 1208
Do působnosti shromáždění patří
- určení osoby, která má zajišťovat některé činnosti správy domu a pozemku, i rozhodnutí o její změně, jakož i schválení smlouvy s touto osobou a schválení změny smlouvy v ujednání o ceně nebo o rozsahu činnosti,
Předpokládám, že ustanovení se týká tzv. správcovských firem, které se zabývají „komplexní“ správou a na které výbor de facto deleguje většinu činností správy.
Co ale když SVJ žádnou „komplexní“ správcovskou firmu nechce, výbor většinu administrativy a technické správy zajišťuje sám, příp. soustavou dohod o provedení práce s ostatními členy SVJ, a dále pouze sjedná dílčí smlouvy s:
Účinnost změny stanov SVJ
Kdy nastává účinnost změny stanov? Domnívám se, že okamžikem schválení změny na shromáždění SVJ pokud nebude stanoven okamžik pozdější. Nemohu pro to ale nikde najít zákonnou oporu. Nevíte z čeho to vyplývá?
Jak zjistit, kolik SVJ existuje v určitém městě?
Potřebuji zjistit, kolik SVJ existuje v určitém okresním městě. Tady https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma zadávám Právní forma „společenství vlastníků jednotek“ a do Obec píšu ono město. Jenže mi to vyhledá i SVJ z ostatních obcí v daném okrese a ty mě nezajímají, chci vyhledat jen ono město, ale nejde to samostatně, prohledává celý okres. Navíc je nejisté, zda vyhledá vše SVJ. Lze se obrátit s žádostí na 106/1999 Sb. na nějaký úřad, aby mi poslal seznam SVJ v onom městě?
Předseda - šikana ?
Dobrý den,
měl bych pár otázek:
náš pan předseda nám nechal pro celé patro vylepit oznámení, že otvíráním oken na chodbě (společenské prostory u výtahu) dochází k poškození částí výtahu a pokud ho budeme nadále otvírat, tak to okno mechanicky uzavřou. Tuto skutečnost jsem si i následně ověřoval a bylo mi řečeno, že se jedná o naprostý výmysl, výtahy mají vlastní větrání atd. S touto informací jsem šel i za předsedou a řekl mu to, bylo očividné, že si to vymyslel a také mě odbyl větou „až budeš předsedou, dělej si co chceš…“. Dnes jsem se vrátil z dovolené a z hrůzou jsem zjistil, že to okno má zámek a nelze otevřít. Je vůbec možné aby si pan předseda dělal co chce ? Členové výboru o niče nevědí a ani neví, že by se o tom jednalo na schůzi.
Péče řádného hospodáře v praxi
Bývalý výbor naše SVJ zavázal na dobu určitou smlouvou o dodávkách elektřiny, která se každé dva roky prolonguje opět o dva roky. V květnu byl zvolen nový výbor, do 14 dnů jsme ho zapsali do rejstříku, já jsem člen nového výboru. Postupně nám výbor předával podklady, bohužel ne příliš ochotně (doposud všechny podklady nemáme, např. nám nepředali zápisy ze shromáždění), v červenci nám předal též smlouvu o dodávkách elektřiny.
Z té smlouvy o dodávkách elektřiny jsem zjistil, že kdyby se v červnu podala výpověď, zamezilo by se automatické prolongaci, nyní je bohužel už pozdě a smlouva opět poběží další 2 roky.
Jaka je ve Vasem SVJ ucast vlastniku na shromazdeni?
Zajimalo by me jaka je situace v SVJ o velikosti cirka 100–120 jednotek. Existuji SVJ kde neni problem dosahnout na shromazdeni minimalni 55% ucasti vlastniku (dohromady s plnymi mocemi)?
Pokud ucast vlastniku neni problem, tak cim se dle Vaseho nazoru lisite od SVJ kde je tak nizka ucastnost, ze shromazdeni je neschopne (neusnaseni schopne) rozhodovani.? Dekuji predem za Vase zkusenosti a komentare.
Jak vypadá vyúčtování dle § 1436 ?
Jsem člen SVJ, které spravuje náš dům. Statutárním orgánem je pověřený vlastník, kterým je bytové družstvo. Situace trvá již 10 let. Na poslední schůzi pouze desetina vlastníků vyslovila přání volby vlastního výboru. SVJ neprovádí žádné vyúčtování příspěvku na správu, pracovnice družstva jen uvedla neúplný seznam drobných oprav a údržeb a jejich celkovou cenu. Ostatní náklady však sděleny nebyly (nevíme např. kolik si družstvo stáhlo za prováděnou správu jako svou odměnu, nevím, kolik stály právní služby, jaké jsou náklady na úvěr apod.).

Poslední komentáře