Ostatní
Praxe schvalování účetních závěrek?
Dotaz asi spíš na statutáry: Schvalujete účetní závěrku? Nebo jen ji necháte poslat na soud a obyvatele s tím nezatěžujete? Pokud schvalujete a jste dům, kde není příjem a výsledek je vždy od nuly k nule, nevytváří se zisky o kterých je potřeba nějak rozhodovat, co přesně jako „schvalujete“? Nebo jen „berete na vědomí“? Při pozvánce na zasedání shromáždění ke schválení přikládat kompletní závěrku? S detailním rozpisem plateb za celý rok nebo jen souhrn jednotlivých účetních kódů?? Jaká je u Vás praxe?
Co proti pomluvám na schůzích
Dle NOZ §1185 u manželů za zástupce je obyčejně zvolen manžela. Jsou případy, kdy na shromáždění je i manželka a obyčejně zahájí diskusi „šlápla mi na bábovičku“. Dle formulace jako host by měla mlčet a sledovat diskuse. Má někdo radu, jak dosáhnout respektování ujednání ve stanovách ?
Údaj o osobách hlášených k trvalému pobytu
Mgr. et Mgr.Jan Vobořil a JUDr. Ing. Helena Svatošová ve svém článku na
https://www.slidilove.cz/…alemu-pobytu
píšou, že vlastník jednotky má právo na údaj o osobách hlášených k trvalému pobytu na adrese jednotky.
Je tomu tak v praxi?
PPMAS
Zarazil mě tento web správcovské firmy PPMAS http://www.ppmas.cz/…uzby-a-cenik , která ani neví, že SVJ není sdružení vlastníků jednotek. Jak asi takový správce může nabízet profesionální služby?
Jak má vypadat správné vyúčtování správy domu
Dobrý den, převzal jsem předsednictví dvou SVJ a hledám příklady dobré praxe. Zajímalo by mě, jak má vypadat vyúčtování správy domu na vlastníky, vím, že některá SVJ je posílají spolu s vyúčtováním služeb, ať už v jednom společném dokumentu, nebo samostatně ve dvou dokumentech. Viděl jsem výsledek, jaký vytváří software Domy online, ale přímo mi nevyhovuje. Jednou jsem zahlédl vyúčtování, které provádí firma Ista, ale nedaří se mi ho naprodruhé nalézt. Asi mohu každý náklad rozpočítat na vlastníky, a vytisknout seznam položek např. z účetního deníku, pak ale u nákladu za stokoruny (např.
Povinnost označit dům čísly
Náš dům je označen tabulkou s číslem popisným, číslem orientačním označen není.
Je stanovena povinnost označit dům i tabulkou s číslem orientačním? Jak postupovat, když k označení domu tabulkou s číslem orientačním nedojde ani po výzvě? Všechny okolní domy jsou označeny oběma čísly.
Musí být člen kontrolní komise bytového družstva členem družstva?
Musí být člen kontrolní komise bytového družstva členem družstva? U představenstva je to jasné, ale jak u kontrolní komise? Nemáme vhodného kandidáta, ale dcera jednoho z členů (která v domě vyrůstala, ale už tu nebydlí) je účetní auditorka a funkce by se ujala. Není ale členkou družstva.
Sklepní kóje, podíly - přispívání
V prohlášení vlastníka (PV) je uvedeno k mému bytu následující:Jednotka č./vchod se skládá z x+1 místností s příslušenstvím o následující ploše: 68,52 m2 + lodžie + sklep 2,8 m2(laťkový).
Vymezení jednotek v budově je popsáno takto: Výměra podlahové plochy jednotky s příslušenstvím pro účely stanovení spoluvlastnického podílu na společných částech domu je 71,32 m2, přičemž v této výměře není ve smyslu § 2 ZoVB zahrnuta plocha balkonů/lodžie.
Pro vytápění mám uváděnou podlahovou plochu 68,52 m2, jak je uvedeno výše. Ve spoluvlastnickém podílu je počítáno ale s výměrou 71,32 m2. Je to vše správně? Zde je různě uváděno, že sklepní kóje se do podílu nezapočítává, tzn., že spoluvlastnické podíly stanovené v PV včetně kóje jsou chybné?
Pokuta dle § 13 vs. přechod práva
ještě pokračování k pokutaci http://www.portalsvj.cz/…dan-z-prijmu …
Byt chci tak do roka prodat a odstěhovat se z tohoto debilního domu plného nenávistných lidí. Zajímalo by mne zda právo vymáhat sankce je tím nějak ohroženo anebo zda lze toto právo převést smluvně jako závazek na nabyvatele bytu anebo právo na sankce zaniká?
(někde v NOZ je zmínka, že SVJ musí vydat nějaké prohlášení o dluzích vlastníka pokud o něj požádá, takže co tam asi uvedou si dovedu představit: něco, že když si to přečte zájemce o byt, že od koupě ustoupí :( )
Společné prostory v suterénu SVJ.
Dobrý den, jen se chci zeptat jestli mám právo vstupu do společných prostorů.
Jsme SVJ, které má tři vchody " každý vchod má 24 bytových jednotek". A v každém v suterénu jsou různé společné místnosti a ty suterény jsou průchozí. Já bydlím v prostředním vchodě, ale v krajním vchodě je jedna tajemná místnost, která má zalepená okna. Na můj dotaz na co se tato místnost používá jsem dostal odpověď, že je to sušárna. Ale už tady po vchodech jsou názory, že si tam někdo udělal soukromou místnost. A tak se chci zeptat jestli mám právo požádat o klíče nebo jestli mám právo se do této místnosti podívat, když bydlím ve vedlejším vchodě.

Poslední komentáře