Ostatní

problematika duševně nemocných

Vložil Václav Buchta (bez ověření), 14. Srpen 2019 - 7:39 ::

Dobrý den,

rád bych nabídl informace o Terénním týmu Podpory bydlení, který v Brně pomáhá lidem s duševním onemocněním a zároveň jsou nějakým způsobem ohroženi na bydlení. Pomáháme tam, kde nás například osloví sousedi nebo bytové družstvo, abychom pomohli s člověkem, který vlivem duševního onemocnění narušuje sousedské vztahy, shromažďuje věci v bytě nebo neplatí nájem. Mohu se tedy obrátit na někoho, kdo by mohl například informativní email rozeslat do jednotlivých SVJ v Brně, nebo lze někam zaslat informace a kontakty, které by mohly být na tomto portále zveřejněny?

Předseda SVJ vs.městsý nájemník obtěžující ostatní členy

Vložil Tomáš (bez ověření), 14. Srpen 2019 - 5:44 ::

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že už si nevím rady, potřebuji se poradit se zkušenějšími.

Máme ve zděné bytovce 9 b.jednotek. Z toho 7 je v OV, 2 vlastní město, které je pronajímá. Po odkoupení bytů a vzniku SVJ, jsem byl na žádost ostatních zvolen předsedou.

Bydlím tu od 6 let, tedy již 20 let. Celých 20 let se řeší soused, který je o 5 let starší. Nebudu psát co je to zač, bylo by to na delší text. Co si vzpomenu obohacuje nás opravdu hlasitou hudbou ve dne v noci. Kvůli stížnostem na pána, proběhlo kdysi dávno předem ohlášené měření hluku, které pochopitelně nic nezjistilo. Podepisovala se petice atd.

Místopředseda - nečlen SVJ

Vložil Fořt (bez ověření), 13. Srpen 2019 - 21:29 ::

Náš dotaz se týká místopředsedy SVJ, který je zároveň členem výboru. V letošním roce nechal přepsat byt na syna a tím přestal být členem SVJ. Může i nadále vykonávat funkci místopředsedy a být členem výboru, když již není vlastníkem bytové jednotky? Díky za odpověď.

Příslušnost soudu

Vložil IN (bez ověření), 9. Srpen 2019 - 16:22 ::

Jak lze postupovat? Z 10 projednávaných otázek na shromáždění bude přehlasovaný vlastník žádat o zneplatnění podle § 1209,odst. 1 dva body z programu a jeden bod bude žádat o nahrazení projevu vůle podle § 1209,odst.2. Lze to uplatnit obojí pouze u krajského soudu, jako prvoinstančního? Poradíte?

Majoritni vlastnik podilu a zaroven neplatic

Vložil Jitka Formanova (bez ověření), 9. Srpen 2019 - 7:29 ::

Dobry den, dopredu pisi,ze v problematice SVJ jsem neznala,cely zivot jsem bydlela v dome,ale koupi bytu jsem se dostala k SJV. Nas problem je,ze byty byly vytovreny z casti komplexu hotelu. 8 bytovych jednotek bylo rozporodano mezi nas momentalni vlastniky,ale zbytek stale zustal pod majoritnim vlastnikem, ktery bez nas zalozil SVJ,zvolil vybor a vsechno. Pisete zde,ze nejvyssim organem je shromazdeni a my jako vlastnici si muzeme volit vybor atd.,ale kdyz mame dohromady asi jen 20% z celkovych podilu,tak nas majoritni vlastnik vzdycky prehlasuje ne? Navic vubec neplni funkci SVJ,neni zadny fond oprav,zadne vyuctovani a sprava.

Nový výbor - nabytí právní moci

Vložil Michael K. (bez ověření), 6. Srpen 2019 - 8:45 ::

Dobrý den,

řešíme momentálně tuto situaci:

Potřebujeme přístup k bankovnímu účtu SVJ a zaplatit fakturu (momentálně nám visí pouze jedna).

Bývalý předseda, který měl jako jediný přístup k bankovnímu účtu zemřel.

Byl zvolen nový výbor (já jsem nyní předsedou), po zaslání potřebných dokumentů nám z krajského soudu přišlo usnesení o výmazu starého a zápisu nového výboru.

Bance toto nestačí, potřebují potvrzení o nabytí právní moci.

Usnesení nabude právní moci po 15 dnech od doručení. Volal jsem na soud a bylo mi řečeno, že pokud zašleme dopis, ve kterém se vzdáme práva na odvolání, tak by měl být celý proces urychlen.

Jak rozúčtovat fakturu za elektřinu společných prostor

Vložil Alena (bez ověření), 5. Srpen 2019 - 15:04 ::

Jsme menší obec, která pronajímá byty. Nemáme nikde stanoveno, jak fakturu rozúčtujeme, tak postupuji podle zákona 67/2013 Sb. Fakturu za elektřinu společných prostor rozúčtovávám podle počtu osob. Ale nájemníci si myslí, že bych měla rozúčtovat platbu za elektroměr na jednotku a spotřebu elektřiny na osoby, ale to by nebylo v souladu se zákonem 67/2013 Sb.. Jen se chci ujistit, že rozúčtování provádím správně. Děkuji Alena

Odvody DPH z odměn předsedy družstva

Vložil KJ (bez ověření), 4. Srpen 2019 - 11:01 ::

Členská schůze mi jako předsedovi družstva schválila odměnu 10.000 Kč hrubého měsíčně. Podle této kalkulačky: jivis.cz/kalkulacka-odmeny-vyboru/ však činí superhrubé náklady (co vynaloží firma) 13.400 Kč, tedy 160.800 Kč ročně.

Já mám dále mzdu ve svém zaměstnání 38.200 Kč hrubého a pronajímám čtyři byty, příjem z pronájmu je 676.000 Kč ročně (používám 30% paušál, zisk je tedy 473.200 Kč).

K tomu ještě občas píšu do novin a odborných časopisů, v loňském roce činil souhrn honorářů 205.000 Kč, počítám, že letos to bude obdobné. Paušál používám 40 %. Živnostenský list nemám, ale z pohledu daní a sociálního a zdravotního jsem považován za vedlejší OSVČ, jelikož mám zaměstnání.

Lhůta pro napadení nové části prohl. vlastnika?

Vložil precedens, 3. Srpen 2019 - 11:12 ::

Existuje zákonem předepsaná lhuta pro napadení nové nepravdivé, chybné části prohl. vlastnika od momentu vyhotovení PV, zapsání změny do KN, zjištění změny PV vlastníkem jednotky, apod.?

V současnosti je kt. věcně přísl. soud pro podáni žaloby týkající se odstranění protiprávní nové změny časti PV?

Změna části PV, nebo celého PVB povinně podléhá dvěma ustanovením NOZ, viz. např. názor. níže…

http://www.klatovskysvaton.cz/…ho-zakoniku/

Pravidla v prohlášení a ve stanovách

Vložil Anonymous, 2. Srpen 2019 - 19:45 ::

Podle § 4 odst. 2 písm. f) a g) zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, obsahuje prohlášení vlastníka:

1. pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku,
  2. pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku, včetně označení osoby pověřené správou domu.

Tato pravidla jsou následně obsažena i ve stanovách společenství vlastníků podle § 9 odst. 14 téhož zákona a jsou i ve vzorových stanovách podle nařízení vlády č. 371/2004 Sb., kterým se vydávají vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek. (To, zda stanovy byly či nebyly přizpůsobeny kogentním ustanovením zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, není pro tento dotaz podstatné).

Syndikovat obsah