Ostatní
výhradné užívání společných prostor
Dobrý den, v našem panelovém domě jsou 2 entity: BD (které má 85 proc plochy domu) a SVJ, které má zbylých 15%. Můj byt je součástí BD a měl bych zájem o odkoupení cca 4m2 chodby před bytem a vybudování pořádných vstupních dveří. Jelikož s odkoupením nesouhlasilo několi členů BD, tak se to nepovedlo (musí být 100% kvůli změně družstevního podílu). Existuje ještě možnost převést prostor do výhradního vlastnictví. Má s tímto procesem někdo zkušenost? Je to záležitost BD, nebo SVJ? Samozřejmě předpokládám že z těchto prostor budu platit zvýšený „nájem“ typu fond oprav apod.
Kdo hradí náklady
Uživatel/i bytu ztratil/ukradli popsané klíče od domu a od bytu. Vložku zámku a klíče od bytu vyměnil na vlastní náklad. Vložku zámku a klíče od vchodových dveří vyměnilo SVJ za náklad několik tis. Kč. Lze požadovat na uživateli náhradu nákladů výměny vložky zámku a klíčů za vchodové dveře?
Absence parkování u bytového domu
Popis situace: Před naším bytovým domem (5 vchodů) vede pozemní komunikace, na které je zákaz zastavení (přesněji je zde zastávka tram., 2 pruhy tram., a 2 pruhy jednosměrné komunikace, parkovat se nesmí ani na druhé straně ulice). Z boku domu je také zákaz zastavení, za domem je vnitroblok v soukromém vlastnictví, kde je teoreticky možné si parkovací místo pronajmout. Nejbližší možnost parkování k bytovému domu je od nejbližšího vchodu cca 50 m (pouze 3 místa, tudíž neustále obsazeno).
Otázka: Vzniká zde ze zákona služebnost průjezdu přes pozemek ve vnitrobloku ke vchodům do domu?
Byt a nebyt
Paní Krenová,
vysvětlete nám to, jak je to s bytem a nebytem. Tvrdíte, že byt je nebyt, nebo že nebyt je byt, nebo tvrdíte něco jiného?
Nedodání vyúčtování služeb za rok 2016 a promlčení
Za zúčtovací období 1.1.2016 - 31.12.2016 jsem neobdržel od poskytovatele služeb vyúčtování služeb. Ze zákona 67/2013 Sb. vyplývá, že mi je poskytovatel služeb povinen vyplatit pokutu 50,- Kč za každý den prodlení.
Jak je to s promlčením této pokuty, s úroky atd.?
1) Dle § 7 odst. 1) běží pokuta od 1.5.2017. Když pošlu předžalobní výzvu 31.3.2020, aby mi vyplatily pokutu za období od 1.5.2017 - 31.3.2012 včetně úroku s prodlením je to OK nebo jak to je "správně"?
2) Dle § 7 odst. 1) běží pokuta od 1.5.2017. Když pošlu předžalobní výzvu 31.10.2020, tak za období od 1.5.2017 to asi nepůjde (předpokládám, že to je již promlčeno, protože obecná promlčecí lhůta je 3 roky), ale je to promlčeno navždy, nebo pokuta běží stále, dokud poskytovatel služeb nesplní svou povinost, ale pokutu mohu žádat vždy za poslední 3 roky?
Rozdělení půdních prostor
Dobrý den , chtěl bych se zeptat na rozdělení půdních prostor jak to funguje pokud je momentalne ve společném vlastnictví, ale chtěli by jsme si prostory spravedlivé rozdělit, jak se to počítá ? Půda je jeden velký otevřeny prostor , jak se počítá kdo má na kolik nárok ? Pocita se to podle toho kdo má kolika % podíl v baraku tak stejný podíl má na půdě ? Potom když počítáme podle výměry bytu v % počítá se do toho byt i se sklepním prostorem nebo pouze obytná část? Jde o to ze chceme v budoucnu pridelavat na půdě bytové jednotky a chceme to spravedlivě rozdělit .
Fungování čipů a klíčů současně ANO nebo NE?
V domě máme nově zavedený čipový systém na otevírání dveří. Jsou zde rozdílné názory jestli mají současně fungovat klíče a čipy nebo pouze vstup pomocí čipu. Z hlediska bezpečnosti je určtě vhodnější vstup pouze za použití čipu. Klíče může mít kdokoliv a nikdo nezjistí jak k němu dotyčný přišel, kdo mu ho dal. U čipu už je to mnohem složitější. Jak to máte u vás v domě a jaký je na toto váš názor? Samozřejmě bude na nájemnících co si odsouhlasíme na schůzi. Stejně tak je to na počtu čipů kolik by měl který nájemník dostat a za kolik vydávat čipy na požádání navíc.
wc.
dobrej neví někdo je li normální udělat ve sklepě bývalá prádelna.Záchod normální wc.nápad našeho svj,prí kvůli uklizečce .
Minilexikon SVJ
V červnu 2019 jsem na svém účetnickém webu na www.klaiex.webnode.cz otevřela novou rubriku Minilexikon.
Tuhle informaci zde neuveřejňuji kvůli reklamě, ale kvůli větě uvedené v závěru, tak to, prosím, dočtěte až do konce.
Podobně jako v „Zajímavostech z portálu SVJ“, kde uvádím příspěvky z portálu SVJ, které by se neměly „ztratit“, objeví se i v Minilexu některé převzaté příspěvky nebo jejich části.
Důvodem je skutečnost, že jsem úzce specializovaná na účetnictví SVJ. Technické aj. informace musím čerpat odjinud.
Soudní spor okna, balkony
Přeji pěkný sluneční den. Slíbila jsem, že po proběhnutí soudního jednání o soukromých oknech a balkonech dám vědět výsledek. Oba návrhy byly KS Ústí n.L. zamítnuty. Nemohu napsat proč, není ještě písemné vyjádření soudu, třeba soudkyně našla nějaké § nám utajované. Určitě se odvoláme, neboť názor soudkyně, že se souhlasem revitalizace společných částí domu, jsme dali souhlas k zásahu do našeho majetku se nám vůbec nelíbí. Protistrana tvrdila, že při zateplování dojde k poškození oken, neboť jsou špatně ukotveny a SVJ je opravami ukotvení všechna poničí, tedy je musí nahradit novými, které SVJ musí uhradit. Nebudu to komentovat.

Poslední komentáře