Ostatní

Zplnomocneni předsedy družstva pro schůze

Vložil HT (bez ověření), 15. Prosinec 2019 - 17:12 ::

Dobrý den, Je přípustné aby předseda družstva přijal plné moce k zastupování na schůzi od více jak 50% vlastníků bytů ( kteří v domě nebydlí) a tím v podstatě vyloučil jakékoliv diskuze a změny protože si sám odsouhlasí vše k vlastnímu prospěchu? Existuje způsob jak to zvrátit? Dekuji HT

navýšení záloh do fondu oprav

Vložil Anonymous, 12. Prosinec 2019 - 22:20 ::

dobrý den, obracím se s prosbou o radu. jsme dům s bytovými jednotkami, které jsou v osobním vlastnictví, ale nemáme SVJ (nejsme schopni se na něm domluvit), ale jsme členy družstva, které nám vede účetnictví a stará se o technické věci. nemáme ani bankovní účet, peníze zasíláme na účet družstva, jednou za rok dostaneme vyúčtování. nemáme ani předsedu, který by s družstvem jednal, starý odstoupil a nikdo to nechce dělat. na nástěnce se dnes objevil vzkaz od jednoho z majitelů domu, že se zvyšují náklady na opravu domu a že od 1.1. se o 50% zvyšuje „fond oprav“ a že nám bytové družstvo v rámci záloh navýší částku plateb.

Podmíněný prodej bytu v SVJ.

Vložil Anetta (bez ověření), 11. Prosinec 2019 - 12:14 ::

Dobrý den,

v našem SVJ neustále dochází k nějakým převodům ve vlastnictví bytů. Zajímalo by mne na co si dát pozor jako vlastník, který je o těchto změnách informován katastrem nemovitostí?

Příkladně: přišlo mi dnes z katastru mailové upozornění na typ řízení „V…“, že v našem domě bude za 20 dní proveden převod vlastníka bytu na nového nabyvatele (je jím nějaká bytová společnost). 20-dní mám tedy na to, abych podle katastrálního zákona mohla podat žalobu na to, že jde o převod mne se dotýkající a neoprávněný.

Byt kterého se převod týká, je dlouhodobě skutečně zadlužený (exekuce se údajně řeší již řadu let a stále údajně není skončena). Přesto je byt zjevně prodán a čeká se jen v zákonné lhůtě na nějaký odpor.

Dle Ústavního soudu neřádné vyúčtování služeb není splatné

Vložil anon1234_ (bez ověření), 10. Prosinec 2019 - 16:51 ::

Rovněž dle Ústavního soudu (IV. ÚS 2488/18 z 22.10.2019) vyúčtování společenství vlastníků, které není řádné, není splatné.

Dle ústavního soudu Krajský soud v napadeném rozhodnutí výstižně poukázal na to, že podle ustálené rozhodovací praxe podmínkou splatnosti nedoplatku za služby je skutečnost, že vyúčtování bylo provedeno řádně, tedy v souladu s předpisy je regulujícími. a Závěru krajského soudu, že vyúčtování za rok 2013 není způsobilé vyvolat splatnost nedoplatku plynoucího z vyúčtování, a to ani zčásti, nelze z hlediska ústavnosti nic vytknout.

klic na otisk prstu do vchodovych dveri domu v SVJ

Vložil Renata Heldová (bez ověření), 9. Prosinec 2019 - 20:16 ::

Dobrý den, náš předseda SVJ chce do vchodových dveří nechat namontovat klíč s biometrickými údaji (otisk prstů). Já s tím nesouhlasím. Již příští týden to plánuje na schůzi SVJ nechat odsouhlasit vlastníky bytů. Prosím existuje nějaká právní ochrana proti tomu (GDPR, zamezení přístupu do bytu různým osobám – využívám pro cestování výměny bytů,nebo musí pro to souhlasit všichni majiteé bytů, nestačí jen nadpoloviční většina na schůzi)? Děkuji!

Právní služby z dlouhodobých záloh?

Vložil IN (bez ověření), 6. Prosinec 2019 - 13:02 ::

V SVJ jsou právní služby nedohledatelné­.Platí se z dlouhodobé zálohy bez uvedení, že jde o právní služby (fiktivní opravy).Jeden soud byl ukončen,VJ uhradil několik desítek tisíc Kč právníkovi, ale na účtu SVJ to ani po dvou měsících není.Výbor SVJ nereaguje na chybějící fakturaci advokáta. Co dál?

uklid společných prostro firmou

Vložil Anonymous, 30. Listopad 2019 - 16:01 ::

Dobrý den .Na setkání vlastníku byla předložena nabídka na firmu uklidu domu .Sama mám na to firmu a nechci se do této akce zapojit .Jde mi o to ,abych neplatila za uklid ,když sama uklízím paneláky .Stačí me písemné vyjádření správci domu nebo je na to jiný postup .Děkuji .Pospíšilová

když svj neumí či nechce zajistit úklid

Vložil radka2222 (bez ověření), 24. Listopad 2019 - 12:28 ::

První recenze na nový český film Vlastníci

Vložil ik (bez ověření), 22. Listopad 2019 - 19:31 ::

„U Vlastníků se nedá nesmát nahlas, ale zároveň při nich nelze nezatínat pěsti z frustrace nad tím, jak marné bývá střetnutí dobrých úmyslů s českou bohorovností a vyčůraností“.

https://www.reflex.cz/…o-humor.html

smlouvy s poskytovatelem internetu

Vložil šárka (bez ověření), 21. Listopad 2019 - 8:11 ::

Dobrý den. Přečetla jsem si zde mnoho diskuzí na toto téma, ale nedobrala jsem se odpovědi, tak zkusím ještě dotaz. Jako SVJ fungujeme cca 4 roky. Zjistila jsem, že smlouvy s poskytovateli internetu (v domě máme

1. jsou neaktuální (sjednané mezi bytovým družstvem a poskytovatelem) a
žádáme o smlouvy nové. Vzhledem k tomu, že 2 ze 3 poskytovatelů si z našeho domu udělali „rozvodnu“ pro okolní domy, tak požadujeme nájemné z nainstalovaného zařízení. Firmy se ihned začaly ohánět zákonem č. 127/2005 a odvolávají se na bezplatné poskytnutí prostorů. Existuje vůbec nějaká možnost se takovému zákonu bránit? Nemáme zájem „klást odpor“, ale proč ze sebe dělat jen levný zdroj??! Budu ráda za přínosné komentáře.
Syndikovat obsah