Ostatní

Příklad financování správy k výlučnému užívání

Vložil AsiTak, 20. Listopad 2019 - 19:51 ::

Činnost správy domu a pozemku zajišťuje SVJ vlastní činností, činností externího správce nebo dodávkami plnění třetích stran. Financování této správy zabezpečuje vlastník-člen SVJ vlastními vklady a případně z příjmů dalších zdrojů. Protože správa je vykonána průběžně potřeba peněz pro financování správy je též průběžná. Průběžný finanční tok je realizován v pravidelných cyklech (měsíčně) jednotlivými stálými platbami. Finanční tok za ZO generuje finanční zdroj potřebný pro zajištění solventnosti SVJ a vyrovnání závazků vzniklých při pořízení SN výkonu správy. 

Bytove druzstvo nas okrada!

Vložil Anonymous, 20. Listopad 2019 - 17:41 ::

Predseda bytoveho druzstva nam svevolne zvedl zalohy bez jakohokoliv naseho odsouhlaseni! Na konci roku nam bude po vyuctvoani vracet tisice!! Okrada nas takto. Co s tim?

převedení části balkonu mezi jednotkami

Vložil lc (bez ověření), 20. Listopad 2019 - 10:15 ::

Dobrý den,

majitelka garsoniéry požádala souseda o odkup části balkonu, který připadá k druhé bytové jednotce. V prohlášení vlastníka je uvedeno, že plocha balkonu se nezapočítává do celkové plochy byt. jednotky. Jaké kroky je nutné podniknout, aby byla část balkonu (3m2) součástí garsoniéry a druhé bytové jednotce, aby se plocha balkonu snížila ze 7 m2 na 4m2? Bude nutná úprava Prohlášení vlastníka tak, aby u obou předmětných bytů byla zapsána část balkonu? Změní se tím spoluvlastnic­ký podíl?

Předem děkuji LC

Zasklení lodžie

Vložil Paja (bez ověření), 19. Listopad 2019 - 9:45 ::

Dobrý den, zajímal by mě názor na naší situaci. Chtěli jsme si nechat zasklít lodžií, ale i přes to, že v domě jsou již některé lodžie zasklené, nám bylo řečeno, že souhlas nedostaneme, že by to pak chtěli všichni a že pokud to uděláme, bude výbor trvat na odstranění. Může nám někdo nařídit odstranění zasklení a ostatním ne?

Film "Vlastníci" od čtvrtka 21.11.19 v kinech!

Vložil kultura (bez ověření), 18. Listopad 2019 - 16:26 ::

dovoluji si, zde upozornit, že tento čtvrtek vstupuje do kin film „Vlastníci“, jehož obsahem je jednání shromáždění SVJ.

Paní Zahrádková (Tereza Voříšková) s manželem (Vojta Kotek) idealisticky chtějí, aby společnými silami dům zachránili. Novomanželé Bernáškovi (Jiří Černý, Maria Sawa) se s nadšením připojují. Paní Roubíčková (Klára Melíšková) pedantsky kontroluje řádný průběh schůze. Paní Horvátová (Dagmar Havlová) všechno iniciativně komentuje. Naivní pan Švec (David Novotný) zastupuje svojí maminku. Paní Procházková (Pavla Tomicová) s panem Novákem (Ondřej Malý) hledá způsoby jak zhodnotit svůj majetek. Pan Nitranský (Andrej Polák) touží po půdě v domě a pan Kubát (Jiří Lábus) důsledně sabotuje jakékoliv rozhodnutí. A v pozadí číhají bratři Čermákovi (Kryštof Hádek, Stanislav Majer), jen starý pan profesor Sokol (Ladislav Trojan) zatím nic nekomentuje…(Ci­nemArt)

sklládání záloh a rozúčtování nákladů

Vložil IN (bez ověření), 16. Listopad 2019 - 17:50 ::

Společná elektřina a provozní náklady jsou PV (Prohlášení vlastníka)určeny nákladem správy domu. Od platnosti zákona 67/2013 Sb. externí správce sám svým uvážením rozhodl, že jde o služby a náklady se rozúčtovávají podle osob. Málo platné byly uplatňované reklamace vyúčtování služeb. Nyní byly upraveny stanovy SVJ a v nich je uvedeno, že elektřina i provozní náklady budou službou. Rozúčtování těchto dvou názorných položek je prováděno podle osob, ale zálohy NIKOLIV, ty skládají vlastníci podle podílů. Opět reklamace nebrány na zřetel. Externí správce jede stále ve vyjetých kolejích a výbor SVJ nic neřeší.Domnívám se, že větší byty tak sponzorují

Najemnik hradí fond oprav 10 let a nyní ukončil nájem, má právo dostat od svj částku za fond oprav zpět?

Vložil David (bez ověření), 14. Listopad 2019 - 18:03 ::

Dobrý den , četl jsem ze platit fond oprav jako najemnik nemám , byl jsem v najmu 10 let a platil jsem přímo na svj zálohy a fond oprav . Mám nárok získat tyto peníze zpět za celých deset let nebo vůbec nebo za rok zpětně ? Prosím o pomoc Děkuji

Kročejový hluk

Vložil Marty (bez ověření), 14. Listopad 2019 - 9:53 ::

Zdravím Vás,

s přítelkyní bydlíme v byte ve 4. (nejvyšším) patře panelového domu. Dlouhodobě nás obtěžuje kročejový hluk od sousedů; dochází k němu pravidelně nejen během dne, ale i ve večerních hodinách (někdy třeba i až do půlnoci) a brzy ráno (dnes třeba již cca od 4. hodiny), hluk je to velmi intenzivní a prakticky není možné při něm spát. Snažil jsem se být tolerantní, přeci jen akceptuji, že žijeme v paneláku, a ne v RD, ale dnes už to bylo fakt moc.

K tomu bych ale potřeboval vědět, s kým to mám vlastně řešit. Měli jsme dlouhodobě prostě za to, že to dupání pochází od sousedů pod námi, neboť jsou obecně docela dost hluční, nikdy jsme si to ale nějak neověřovali. Nicméně dnes ráno to zcela určitě pocházelo od vedlejšího bytu na patře. Byl to stejný typ hluku, co slýcháme dlouhodobě, tedy nejen dupání, ale i hlasité zavírání dveří a tak podobně. Přijde mi zvláštní, že by se tímto způsobem chovaly hned dvě rodiny v domě. Pak mi ale přijde zvláštní, že by ten hluk byl slyšet i v místnostech, které se sousedním bytem nesousedí.

Norma pro maximální teplotu v bytových jednotkách?

Vložil Karel Novák (bez ověření), 12. Listopad 2019 - 15:32 ::

Existuje nějaká hygienická či jiná norma, která ukládá správci domu (nebo výboru SVJ), aby zajistil teploty v bytových jednotkách?

V praxi: Pokud si nájemníci stěžují, že je v bytech 30 (i více) stupňů, je to něco, co musí správce domu (nebo SVJ) řešit? Např. instalace předokenních žaluzií, klimatizace, … cokoliv.

Fondy SVJ

Vložil Anonymous, 9. Listopad 2019 - 19:15 ::

Dobrý den,

prosím o radu s fondy, respektive krátkodobými a dlouhodobými zálohami, které vlastníci platí měsíčně na provoz a opravy domu.

Jak v účetnictví fungují tyto fondy? Může nastat situace, kdy krátkodobé zálohy (provozní fond) vykazují kladný zůstatek? A je v pořádku, když na bankovním účtu je mnohem méně, než je účetně kumulováno na dlouhodobých zálohách (fond oprav)?

Děkuji moc.

Syndikovat obsah