Ostatní
Neřádné vyúčtování není splatné. 26 Cdo 913/2019
http://www.nsoud.cz/…4640038CD88/$file/vyhla%C5%A1ovan%C3%A9%20zn%C4%9Bn%C3%AD%20rozsudek%2026%20Cdo%20913_2019.pdf?open
Třetí judikát NS, dle kterého vyúčtování, které není řádné (tj. neobsahuje zákonné náležitosti nebo obsahuje špatnou cenu), není splatné. Dá se mluvit už o konstantní judikatuře NS. je super, že lidé hájí svá práva!
Zbývá dodat, že uvedené právní závěry je třeba aplikovat i v poměrech bytového spoluvlastnictví (k tomu viz rozsudky Nejvyššího soudu z 28.listopadu 2018, sp.zn. 26 Cdo 356/2018, a z 5.června 2019, sp.zn. 26 Cdo 4637/2018).
Vlastníci (film)
Vyšla upoutávka (trailer) k novému filmu Vlastníci. Možná se mnozí poznají. Ač komedie, ve skutečnosti postaveno na tristním stavu řízení SVJ, kvůli nedokonalostem ve výkladu zákona.
kamera u jedné bytové jednotky
Dobrý den,
prosím o radu ohledně ochrany soukromého majetku. Jsem majitelkou jednoho z bytů a sousedka mi vyhrožuje, že mi odcizí obuv před mými dveřmi na společné chodbě. chci si tedy na ochranu pořídit bezdrátovou kameru, která bude snímat pouze mou obuv (ale na veřejné chodbě). Mohu tak učinit nebo je tam problém s ochranou osobních dat? Jak jinak mohu svůj majetek chránit.
Děkuji.
Nahlížení do dokumentů SVJ když si SVJ stojí za svým
Dobrý den,
přícházím s prosbou o malou (spíše asi velkou ) pomoc.
Abych nastínil situaci, má příbuzná je vlastníkem bytu v domě s SVJ. Při reklamaci vyúčtování (které by bylo na samostatnou kapitolu), se dohodla s předsedkyní výboru SVJ na tom, že jí umožní nahlédnout do podkladů pro vyúčtování. Podotýkám, že bohužel ve stanovách je zakotveno to, že vlastník má právo nahlížet do dokumentů, ale ne již právo si pořizovat kopie.
Ano, snažil jsem se, než požádám o radu projít zdejší forum abych si zjistil podstatné věci. Ale situace se vyvinula následovně.
Inkasování peněz od poskytovatele internetu za umístění zařízení
Zdravím vás,
po založení SV chtějí členové výboru prosadit do smlouvy o umístění zařízení s poskytovatelem internetu, že by nám měl měsíčně platit. Argumentují tím, že na spoluvlastnících generuje zisk, tak ať z toho dům taky něco má do rozpočtu.
Prosím o názory, jak jste se s tím prakticky vypořádali, co je u vás obvyklé. Já zastávám názor, že by nám platit neměl (hradí pochopitelně náklady na elektřinu svých zařízení, které má za samostatným elektroměrem.)
Děkuji.
Dům nemá SVJ - jsme jediní v OV.
Převádíme byt do OV (vklad na KN – leden 2020) Celý dům je družstva, není v domě SVJ. Komu se bude hradit příspěvek na správu domu? Jak to bude dál?
Již v minulé diskuzi jste mi dobře poradili, proto se obracím znovu.
DPČ nebo smlouva o výkonu funkce?
Je nutno s předsedou samosprávy a členem výboru samosprávy SA uzavřít smlouvu o výkonu funkce nebo dohodou o pracovní činnosti?
Fond oprav -byty, balkony, kolarna, sklepy, prakovaci stani pod budovou, garazove parkovani
Ahoj,
mam dotaz jak presne se da poskladat fond oprav.
Bytovy dum je rozvrzen takto(ukazka meho bytu):
Muj byt Celkova plocha jednotky cini 60m2 Zahrnuje chodbu, koupelnu, wc, obyvaci pokoj, kuchyni, louznici komoru
Soucasti jednotky je dale spoluvlastnicky podil na spolecnych castech nemovite veci (na pozemku a na spolecnych castech domu). Spolecne casti vevylucnem uzivani s touto jednotkou: sklepni koje 10 o velikosti 2m2, lodzie o velikosti 5m2 vnitrni parkovaci misti č. 20 umístěné v 1.PP – 20m2
Dovoluje nejak zakon zahrnout do fondu oprav i spolecne casti? Treba:
Mám byt v OV
Jsou mezi návštěvníky tohoto portálu tací, na které tato dvě písmena působí jako červený hadr na býka. Stále číhají a jakmile někdo napíše OV, tak se jej snaží zesměšnit tím, že zkratku pojmu osobní vlastnictví přiřazují k bývalé SPZ Ostravy tvrdíce, že žádné osobní vlastnictví neexistuje a tím tazatele znejistí. Asi si neuvědomují, že jazyk má několik vrstev a že zde se lidé většinou nevyjadřují jazykem odborným, nýbrž jazykem obecným či hovorovým. Pojem osobní vlastnictví běžně používají realitní kanceláře, novináři a v jedné televizní besedě jej používala i pracovnice Ministerstva spravedlnosti a zaměstnanec Krajského soudu. Tento pojem je zcela srozumitelný a jednoznačný, stejně jako vlastnictví družstevní či státní. A jestliže si někteří návštěvníci tohoto portálu chtějí honit svoje ego, dám jim pár tipů. Když někde před domem uvidíte tabulku s nápisem soukromý pozemek, zazvoňte a upozorněte, že žádné soukromé vlastnictví neexistuje (občanský zákoník, který jinak upravuje vlastnická práva tento pojem nezná). Nebo si zajděte na poštu a když uslyšíte, že někdo přichází se složenkou, okamžitě jej napomeňte, že to co má v ruce není složenka, nýbrž poštovní poukázka (složenka je něco docela jiného).
Je v našem domě vubec SJV? a co když ne?
Dobrý den,
bydlíme v družstevním bytě v paneláku v Orlové, požádali jsme o převod do OV. Ten bude proveden na konci letoška. Vklad do katastru v lednu 2020. Kde zjistím, jestli vubec má náš dům SVJ? KOMU SE PLATÍ PŘÍSPĚVEK NA SPRÁVU DOMU, POKUD V DOMĚ SVJ NENÍ? Jsme asi jediní, kdo byt do OV požádal.

Poslední komentáře