Ostatní

US 2019 - vlastnik x SVJ Praha

Vložil @ (bez ověření), 5. Září 2019 - 14:48 ::

US 2019 vlastnik x SVJ Praha

http://nalus.usoud.cz/…GetText.aspx?…

Způsob hlasování

Vložil Ivo (bez ověření), 4. Září 2019 - 13:44 ::

Dobrý den,
přišla mi pozvánka na mimořádné shromáždění členů společenství vlastníků. Zarazilo mě tam několik uvedených výrazů a prosím znalce v právních záležitostech, zda by mi neodpověděli.

1) Ve stanovách máme uvedeno, že pokud je jednotka ve společném jmění manželů, vyžaduje se písemné zmocnění jednoho zástupce, který vykonává práva a povinnosti. To je OK, i v souladu se zákonem (asi). Na pozvánce je ovšem věta cituji: "Při nepřítomnosti druhého manžela bez udělené plné moci pak mají manželé pouze půl hlasu". Nikde jsem nedohledal co se stane, když nebude písemný souhlas, ale krátit někomu svévolně hlasovací práva mi nepříjde zákonné. Co myslíte?

dotaz

Vložil dv (bez ověření), 4. Září 2019 - 1:43 ::

prosím o informaci, zda lze uvést trvalé bydliště v „jiném nebytovém prostoru“ /laboratoř/. Děkuji

Výpověď bez mandátní smlouvy

Vložil VM (bez ověření), 3. Září 2019 - 19:00 ::

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. SVJ před lety nepodepsalo se správcem mandátní smlouvu, SVJ s ní nesouhlasilo a správce pak na to zapomněl. Zkrátka nedošlo k podpisu mandátní smlouvy. V současné době chce SVJ vypovědět se správcem smlouvu, ale jelikož žádná neexistuje, tak si nejsme jisti jakým způsobem. Máme postupovat podle nepodepsané smlouvy nebo ze zákona, pouze ze smluvního vztahu? Samozřejmě vše ostatní (platby a služby) jdou podle nepodepsané smlouvy. Správce si do dnes tento fakt neuvědomil.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

Výbor nechce předat agendu (dokumentaci) SVJ

Vložil DavidSVJ, 3. Září 2019 - 15:12 ::

Dobrý den, na konci března jsme odvolali výbor SVJ. Zařídili jsme přepis v OŘ, změnili oprávnění k bankovnímu účtu a přebrali poštu. Každopádně veškerou jinou dokumentaci k domu nám výbor odmítá vydat (archiv, technickou dokumentaci..). Odmítá vydat klíče od technických místností. Většinou se to omezuje na odůvodnění, že pan předseda na předání nemá čas, že dá termín příští týden a tak pořád dokola. Moje otázka tedy zní, jak mám postupovat, když předání dokumentace uvízlo na mrtvém bodě?

Děkuji

Poplatek za správu

Vložil Ivana (bez ověření), 31. Srpen 2019 - 12:16 ::

V našem panelovém bytovém domě pod správou družstva ještě nevzniklo SVJ (vztahuje se na nás tzv. „odložený vznik SVJ“ podle zákona č. 311/2013 Sb.)

Vlastníci bytů platíme družstvu (osobě odpovědné za správu domu) poplatek za správu ve stejné výši na byt 186,– Kč měsíčně. Od družstevních nájemníků, kteří ještě nepožádali o převod bytu do vlastnictví, vybírá družstvo jen 124,– Kč.

Mám obavy, že po vzniku SVJ vzhledem k vysokému spoluvlastnickému podílu družstva, si bude družstvo chtít do smlouvy o správě uzavřené mezi společenstvím a družstvem prosadit zachování nižšího poplatku za výkon správy za byty ve vlastnictví družstva a vyššiho poplatku pro nás ostatní vlastníky.

Výměna oken zpětné hlasování?

Vložil Pavlík (bez ověření), 28. Srpen 2019 - 6:24 ::

Jsme malé SVJ které zateplilo fasádu, jelikož 85% lidí již mělo plastová okna tak se při hlasování o zateplení nepočítalo s tím, že by se okna na náklady SVJ měnila. Nicméně vedení SVJ je stejně u těch 15% to je u sebe a svých kamarádů nechalo vyměnit a ted zpětně vymýšlí co s tím. Nejprve, že jako těch pár lidem na okna půjčí a oni to budou splácet, pak jim došlo že to nelze SVJ není banka. Tak ted zpětně navrhli hlasování ze okna SVJ vyplatí těm co okna již mají vyplatí například za balkonovou sestavu 5000Kč a na to si navýší úvěr.

Termín pro odpověď

Vložil ADMIN (bez ověření), 26. Srpen 2019 - 9:21 ::

Pokud stanovy nestanoví termín pro odpověď výboru na dopis vlastníka, podle jakého právního předpisu postupujete? (Našel jsem jen termín pro reakci statutárního orgánu na nesouhlas vlastníka s předloženám vyúčtováním.)

Užívání společné chodby

Vložil E. (bez ověření), 26. Srpen 2019 - 8:45 ::

Dobrý den, Chtěla bych vás poprosit o pomoc. Kupujeme byt, který je složen původně ze dvou bytových jednotek, které dělí chodba, jež je ve společném vlastnictví. Dům má 3 bytové jednotky. Jedna bytová jednotka je zatížena exekucí, tudíž nemůžeme dostat souhlas 100 % vlastníků k odkupu této chodbičky (je slepá, nikam nevede). Původně jí užívali na „dobré slovo“, čemuž se chceme vyhnout. Je nějaká cesta, abychom jí mohli uzavřít dveřmi? Potřebujeme na toto uzavření stavební povolení? Bude dál sloužit jako chodba, jen by byla součástí bytu.

Doručování manželům podle práva

Vložil Anonymous, 25. Srpen 2019 - 16:51 ::

Věc je ve společném jmění manželů. Jak zasílat a adresovat vlastníkovi věci?

1. jeden dopis – kterémukoli z manželů,

1. jeden dopis – adresovat jako manželé a uvést v adrese obě jména,<br

/>

1. dva dopisy – jeden každému z manželů.

(Neptám se na situaci, kdy určili společného zástupce, pak je to jasné.)

Syndikovat obsah