Ostatní

Existuje ideální SVJ?

Vložil Mirek (bez ověření), 13. Březen 2013 - 21:10 ::

Dobrý den,

v našem SVJ máme neustálé problémy s nedostatečnou informovaností vlastníků – to vyvolává hádky na shromážděních a je to nepříjemné (potom tam raději nikdo nechodí a účast klesá i ke 20 % a my to musíme svolávat třeba 6 krát a výbor uvažuje o odstoupení). Při pátrání na internetu jsem narazil na tyto stránky:

http://www.p13.xf.cz/

Zdá se mi, že opravdu existuje SVJ, které umí vše vyřešit. Udivuje mě množství informací, které jsou zveřejňovány.

Jaký je Váš názor? Myslíte, že je smysluplné mít takové stránky a

ÚHRADA ZA PROVEDNÍ VÝMĚNY VOD.TRUBEK A KANALIZACE

Vložil Anonymous, 13. Březen 2013 - 20:47 ::

Jak mám rozúčtovat platbu za úhradu kompletního provedení výměny kanalizačního, odpadního a vodovodního potrubí v domě.Jsme SVJ a nevím, zda mám platbu na jednotlivé vlastníky provést podle počtu bytových jednotek nebo výpočet provést podle % podílu vlastníků z katastru nemovitostí. Děkuji za radu.

Výbor

Vložil Milena (bez ověření), 12. Březen 2013 - 17:18 ::

Dobrý den, dne 29.2. 2012 rezignovala předsedkyně na funkci SVJ. Shromážděním dne 24. 6. 2012 byla zvolena do funkce předsedy paníxxx. Prezenční listina obsahuje pouze podpisy, ne jména, ale volba je nadpoloviční.18­. 12. 2012 vypršel mandát zbývajícím dvěma členům výboru. SVJ to nezjistilo, přišla jsem na to já, při přepisu dokumentů.Dle informací oba zůstavají, ale co tu čtu, tak je vše špatně.Jak jim to mohu pomoci zachránit? Změnou zákona od 1.1. 2012 není nutný podpisový vzor, jak se to praktikuje u Čestného prohlášení, a zápisu změn do rejstříku? Mohu doložit prezenční listinu jen s podpisy, když se z nich nepozná jméno? Shromáždění měli 12.

právní ošetření dluhu u SVJ

Vložil Marta Patčová (bez ověření), 12. Březen 2013 - 16:55 ::

Dobrý den,naše SVJ si vzalo úvěr u ČSOB na renovaci oken pro několik vlastníků, kteří neměli dostatek fin. prostředků s tím, že jej budou SVJ splácet. Jak je možné tento dluh vůči SVJ ošetřit, aby v případě,že nesplatí dluh byla částka vymahatelná. Děkuji Marta Patčová

Plné moci na Shromáždění...

Vložil taky vlastník (bez ověření), 11. Březen 2013 - 20:19 ::

Dobrý den,

podle judikátu „29 Cdo 3399/2010“ nelze odvozovat možnost nechat se zastoupit na shromáždění vlastníků pomocí plné moci dle ObčZ. Toto právo může být ale ve stanovách.

Znamená to, že pokud není ve stanovách,

• že se žádný vlastník nemůže nechat zastoupit? nebo,
  • že je jakýkoliv projev toho, že mne někdo zastupuje může být následně zpochybněn
  • a jak musí být definováno jak má taková plná moc vypadat, když se na ni nevztahuje ObčZ – může to být cokoli? Jak se dá potom takové hlasování napadnout když např přijde na shromáždění nějaký vlastník s tvrzením že má verbální plné mocí?

Nájemníci - kabelovka

Vložil jardaparda, 11. Březen 2013 - 18:21 ::

"Za služby poskytované pronajímatelem jako plnění, spojená s užíváním bytu (dále jen „služby“), se považuje vytápění, osvětlení a úklid společných prostor v domě, dodávka pitné vody, dodávka teplé vody, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání výtahu, kontrola a čistění komínů, odvoz splašků a čistění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou a případně další služby, sjednané v nájemní smlouvě."

Kabelovka

Převod družstevního bytu do OV - SJM

Vložil Daisy (bez ověření), 11. Březen 2013 - 1:14 ::

Rodiče někdy cca 1972 členy bytového družstva, po rozvodu se máma vzdala nároku,kdy jsem zůstala v družstevním bytě s tátou já.Táta se následně znovu oženil (1982).Byt přešel cca kolem roku 2000 do OV, kdy táta zjišťoval, zda se jedná o SJM. Bylo mu řečeno, že ne,že je výlučný vlastník !! Do katastru byl také zapsán pouze ON!Táta nečekaně zemřel a notářka v rámci vypořádání dědictví pronesla „byt je automaticky SJM“, to prostě jenom někdo udělal u přepisu do katastru chybu. Nechci vyvolávat žádné spory, jde mi o vyjednávací pozici. Jedná se v tomto případě (člen byt.družstva před uzavřením manželství) automaticky převod družstevního bytu do OV součástí SJM? V bytě žije, svůj byt darovala vlastní dceři.

Společné prostory

Vložil Anonymous, 10. Březen 2013 - 20:28 ::

Je vůbec možné využít spol.prostory k umístění malého motocyklu(50cm3)ja­ko kočárkárny,vedlejší místnosti(sklad atd.)a za jakých podmínek.Děkuji J.Dvořák..

Může SVJ skupovat byty v domě... nebo i jiném domě?

Vložil taky vlastník (bez ověření), 10. Březen 2013 - 20:19 ::

omlouvám se za duplicitní dotaz (http://www.portalsvj.cz/…lzi-a-penize#…). Znáte nějaký KONKRÉTNÍ příklad SVJ, kde SVJ jako právnická osoba vlastní byt nebo více bytů?

A pokud ano, jak to funguje? Pokud bych si kupoval byt v domě, který toto má

• stal bych se nějak také jejich majitelem, nebo, měl bych to nějak v kupní ceně zahrnuto, co by bylo obhájitelným důvodem když by SVJ začalo „masivně nakupovat“ majetek o kterém by SVJ tvrdilo, že je určen pro správu domu?
  • a jak bych to vůbec zjistil – z katastru bych třeba zjistitl že jeden byt vlastní SVJ. Kde ale objektivně zjistím co jiného SVJ v domě vlastní „… ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu…“ resp. co je v jeho majetku? A mohu to vůbec chtít zjišťovat – nebo je majetek SVJ (virtuální právní forma) vlastnící BYT separátní jednotkou a např. pokud by užívala prostor pro kotelnu – nemá tam nikdo přístup neboť to vlastně nebudou spoolečné prostory.

Žebřík na střechu - nebezpečné umístění

Vložil Mosau (bez ověření), 10. Březen 2013 - 20:10 ::

Dobrý den,

v našem domě je vstup na střechu a žebřík, který se ke vstupu používá je připevněn na zábradlí schodiště – tento žebřík je delší než zábradlí a tak dole vyčuhuje o 34,5 cm. Již několikrát jsem se do něj kopla a domnívám se, že je toto umístění velmi nebezpečné. Stavila jsem se s žádostí o přemístění žebříku – umístění na stěně vedle schodiště – za předsedkyní SVJ, ale ta mi sdělila, že tam žebřík byl takto odjakživa a nic se nikam přesouvat nebude. Mohu se prosím nějak bránit? Existuje nějaká vyhláška či směrnice, která by mi dala za pravdu, že je to takto nebezpečné a mělo se by umístění změnit?

Syndikovat obsah