Ostatní
úklid chodby a spol.prostor
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké páky můžeme použít na majitelé bytů,kteří nehodlají uklízet chodbu a společné prostory dle rozpisu.Jsme společenství vlastníků o 7 bytech,z toho 3 vlastníci neuklízí a dělají si co chtějí.Už nevíme jak na ně i přesto,že uklid máme stanovený jak v domovním řádě,ve stanovách tak v notářském zápise při vzniku společenství.volat uklidovou firmu je pro nás nevyhovující protože jí musí uhradit objednatel,což jsme mi ostatní vlastníci a pak to po těch co neuklízí vymáhat.je to zoufalá situace,protože zr
Pár dotazů nováčka
Tyto skvělé stránky mě zaujali, ještě se tu neorientuji a již prosím o pomoc. Pár dotazů: 1. Je nějaká povinnost člena výboru nebo výboru jako celku aby řešil hluk vlastníka v bytě? Pokud ano nebo ne tak dle čeho… 2. Máme dle Prohlášení vlastníka bytové balkóny , které jsou přístupné pouze z bytu vlastníků v osobním vlastnictví -není to společný prostor. Jak postupovat v případě, že SVJ si bude chtít na výměnu těchto balkónů úvěr a část peněz, které jsou určeny na rekonstrukce společných částí domu. Musí být souhlas 100% vlastníků? A proč?
funkční období- okamžik skončení
Dobrý den,
s ohledem na rozdílnost názorů ve zdejšíéch příspěvcích ohledně tétov problematiky si dovoluji požádat o vyjasnění:
Pokud dvouleté funkční období výboru začalo dne 10.4.2011, skončí uplynutím doby
- dne 10.4.2013 ve 24.00 – novému výboru pak může začít funkční období nejdříve dne 11.4.2013 ( v 00.00 hod.)
nebo
- nebo již dne 9.3.2013 ve 24.00 – novému výboru pak může funkční období začít nejdříve dne 10.4.2013 v 00.00 hod.
Děkuji předem za odpovědi.
hobo
vymaz z OR
dobrý den. nevíte, jak dlouho trvá, než se člen svj vymaže z OR? díky za odpověď
Změna zahrady na parkoviště
Dobrý den, společenství si chce na svém shromáždění odhlasovat změnu pozemku u domu(zahrady) na parkoviště. Někteří vlastníci nesouhlasí. Kolik vlastníků musí s touto změnou souhlasit resp. jaká většina? Děkuji za odpověď.
Výklad zákona 67/2013 (o službách spojených s bydlením]
Dobrý den, navazuji na příspěvek (http://www.portalsvj.cz/…h-s-bydlenim#…)
(1) Znamená to, že pro vymožení uplatnění §13/1 se musí příjemce služeb obrátit výhradně na soud? Nebo mu bude stačit provést „zápočet“ dle §580 ObčZ → jaký § tomu odpovídá v NObčZ ? (ten se bude muset aplikovat na to první vyúčtování v r. 2015 za rok 2014) ?
(2) pokud se poskytovatel nedohodne s příjemcem pro výši zálohy dle §4/1, rozhodne o ní stejně poskytovatel (=společenství). Je nějaký způsob JAK musí rozhodnout …- nebo co bude bránit aby konkrétnímu vlastníku neurčilo společenství zálohy třeba 2× vyšší než jinému spoluvlastníkovi ?
Ohlášení výpadku proudu
Dobry den
bydlim v budove kde existuje SVJ a dnes bez ohlaseni vypnuli elektrinu zrovna kdyz jsem pracoval. Chci se zeptat zda zodpovedna osoba ktera je ve vedeni SVJ musi ohlasit tuto skutecnost ze dojde k preruseni elektricke energie z duvodu vymeny jistice a pripadne podle jake vyhlasky tomu tak je ?
ďekuji za reakce a odpovedi
Samospráva
Dobrý den,
měl bych dotaz k hlasování. Jsme 2 bytovky, každá má 3 vchody a 18 bytů. Celkem tedy 36 bytů/2 bytovky.
Na schůzi přišlo na bod jednání, že bychom se mohli rozdělit a každá bytovka by měla svou samosprávu a byli bychom samostatní. Můj dotaz zní, jak to je s hlasováním. Hlasovatmusí obě bytovky, nebo jen ta která se chce odtrhnout? Pokud musí souhlasit obě bytovky, tedy 36 bytů, kolik hlasů musí být pro rozdělení?
Děkuji.
kotelna - SVJ
Dobrý den, potřebuji poradit: SVJ – nová kotelna (slouží pouze pro vytápění tohoto SVj)
- spotřeba plynu
- el.energie
- revize
- atd.další náklady – účtuji na účety 5×x, na konci roku mám tyto náklady proúčtovat 315/622 (aktivace vnitrop.služeb)tj.náklady – výnosy (stejné 0), a zůstatek účtu 315 – rozúčtuji mezi vlastníky?
SVJ nemá prozatím povinnost podávat DP, ale tím, že účtuji na 622 asi budeme mít, že? Děkuji
Odvolaný výbor se "zbláznil" ...
Dobrý den,
zajímalo by mne následující: mám konkrétní případ jednoho SVJ, které nemá ve stanovách uvedeno, že výbor lze odvolat (ano člen v předmětném SVJ výboru pozbude funkce
- pokud sám chce nebo
- uplynutím funkční doby – 5-let nebo
- pokud je na něj podáno trestní oznámení pak je „odstaven“ a v případě nějakého zavinění či odsouzení „odstraněn“)
V případě že dojde tedy k „odvolání“ na základě předchozího předpokladu (že ve Stanovách není jiný způsob odvolání uveden): znamená to, že usnesení o tom, že výbor byl odvolán je nicotné (tedy bez právních účinků). Znamená to ale, že? :

Poslední komentáře