Ostatní
vlastnictví sklepní místnosti
Dobry den, v soucasne dobe rozdelujeme dum na zaklade prohlaseni vlastnika na bytove jednotky. Rozhodli jsme se s druzstevniky, ze k vybranym jednotkam pridelime uzivani sklepnich mistnosti. (ne koji) Jakym zpusobem bude zapsana tato sklepni mistost v PV tak, aby patrila k bytu, ale plocha se do plochy bytu nezapocitavala. Jde o to aby uzivatele nemuseli platit vysoke prispevky do fondu oprav z plochy sklepa. Dekuji Martin
Nadřízený
Dobrý den,
jsme 2 domy a máme zvoleného předsedu samosprávy, který se stará o finance atd. Měl bych dotaz kdo je jeho nadřízeným. Družstvo či úplně jiná instituce?
rekonstrukce výtahu
Dobrý den , zrovna řeší v našem paneláku postup výboru . Na schůzi si lidé odhlasovali rekonstrukci výtahů ( nic víc ) . Výbor se sešel vybral sám firmu (byla prý jen jedna nabídka) a nechal udělat rekonstrukci . Celková částka byla 650 tis. Myslel jsem , že výbor vybere firmy a nám na schůzi předloží nabídky o kterých se bude hlasovat . Může si výbor sám vybrat a rozhodnout o tom , kdo to bude dělat ? Dá se proti tomu nějak bránit ? Máme ještě odhlasováno, že se podle možností budou dělat chodby , sklepy a kamery . To si zase výbor sám vybere firmu a nechá je to udělat ?Jinak se vše odhlasovalo před 3 roky .
Korespondence jako položka v evid. listu?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li může svj, po odhlasování, jednomu vlastníkovi účtovat v evidenčním listu poplatky za korespondenci. Vlastník jako jediný bydlí mimo místo objektu. Tudíž mu musíme veškeré záležitosti ohledně domu zasílat poštou. V bytě bydlí jeho matka. Po ročním zúčtování jsme se dostali na nepříjemně vysokou částku. Děkuji Švecová
vyúčtování vody
za tříčlennou rodinu jsme dostali vyúčtování vody za rok 2012 na částku Kč 3.360,–- je to dost nebo přiměřené
společné prostory-pronájem
Již po třetí vznáším svůj dotaz a prosím o odpověď:může představenstvo BD samo rozhodovat o pronájmu společných nebytových prostor nebo potřebuje souhlas členské schůze? Může představenstvo SVJ samo rozhodovat o pronájmu společných nebytových prostor nebo potřebuje souhlas shromáždění?Děkuji Marie
Vznik nové bytové jednotky
Prosila bych radu jsme SVJ a rozhodli jsme se revitalizovat náš dům a v půdních prosotrech vytvořit 4 byty,které budou patřit SVJ. Revitalizici bytového domu chceme účtovat jako pohledávku za vlastníky TZ ´, ale nevíme co ty byty. Od projektu až po výstavbu si myslíme, že by mělo být vše účtováno jako DHM na účtu 042 s tím, že po ukončení všech prací bude na tomto účtu celková cena za 4byty, které budou majetek SVj. Poraďte mi jestli to myslíme správně.
Parkovací stání
Dobrý den, ráda bych se zeptala na tuto otázku. Jsem majitelkou bytu v bytovém domě.V přízemí jsou parkovací stání, která jsou v prohlášení vlastníka označeny jako společné prostory. Každý v domě má ve své kupní smlouvě určeno, které parkovací stání má k užívání. V prohlášení vlastníka však tato užívací práva nejsou zanesena.Jelikož mám jedno z nejlepších stání, mám obavy, aby nedošlo např. k situaci, že mi tam někdo začne stát a řekne, že společné prostory mají právo užívat všichni a když není v prohlášení vlasníka, kdo má kde stát, tak kupní smlouvy jsou v tomto bodě neplatné a já nenadělám nic. Nebo ano? Jak by šlo celou situaci napravit?
Zákon o rozdělování zisků z nebytových prostor
Dobrý den,který zákon určuje rozdělování zisků z nebytových prostor ? Děkuji Mareček
V "Prohlášení vlastníka" není uveden výtah
Dobrý večer.
Mohl by mi prosím někdo objasnit, na základě čeho mi vzniklo (nebo
jestli mi vůbec mohlo vzniknout) podilové vlastnictví k výtahu? V
„Prohlášení vlastníka“, které podepsali všichni původní majitelé
jednotek, pod bodem „Společné části budovy“, není uveden výtah,
výtahová šachta, strojovna a elektroinstalace náležejíci k výtahu.
Ostatní spol. části tady uvedeny jsou (dokonce i větrací průdochy).
Prohlášení bylo vloženo do (KN) a je platné v nezměněné podobě
dodnes.
Kupní smlouva byla sepsána podle „Prohlášení vlastníka“ a neobsahuje
proto výtah a jeho příslušenství. Byt se nachází ve zvýšeném
přízemí. Výtah původně zastavoval v mezipodlaží. Do sklepa nesjíždí.
Po dobu 8. let mi nebyly předepsány žádné platby za výtah.

Poslední komentáře