Ostatní

Bankovní poplatky

Vložil Havlíková Zdenka, 1. Březen 2013 - 10:21 ::

Doslechla jsem se, že probíhá nějaká akce na donucení bank ke zrušení poplatku za vedení úvěrového účtu a případné vrácení poplatků již uhrazených. Naše SVJ má úvěr u KB, uzavřený cca na 6 let, z toho máme již polovinu splacenou. Měsíční poplatek za vedení úv. účtu činí 200,– Kč, což je okolo 14000,– Kč za dobu splácení. Je i pro nás nějaká možnost se připojit s požadavkem zrušení a vrácení poplatku? Prosím o zjištění. Děkuji. Havlíková, předseda SVJ Trutnov

Sleva při závadách služeb

Vložil Lumír (bez ověření), 28. Únor 2013 - 20:12 ::

Mám nárok na finanční kompenzaci při výpadku služeb, buď mírném, tj. byt je možné dále užívat (výpadek teplé vody) a nebo při takovém výpadku, že se byt stane neobyvatelným (výpadek veškeré vody, výpadek vytápění)? Od kolikátého dne výpadku nebo od jakého počtu krátkých výpadků za rok? V jaké výši?

nákup pozemku do vlastnictví SVJ

Vložil Ježdík (bez ověření), 28. Únor 2013 - 12:15 ::

dobrý den, naše SVJ dostalo možnost odkoupit od města pozemek určený k parkování. Může SVJ koupit tento pozemek většinovým rozhodnutím Shromáždění bez 100% souhlasu vlastníků? Nebo toto rozhodnutí podléhá 100% odsouhlasení? děkuji Ježdík

Výbor

Vložil anonymus (bez ověření), 28. Únor 2013 - 8:34 ::

Měl bych dotaz ohledně schůzí výboru. Schůze našeho výboru stále navštěvuje jeden člen SVJ, který tam chodí bez zvaní. Někde jsem slyšel, že na to nemá právo. Pokud prý něco chce, tak se má hned v počátku vyjádřit a po vyřešení, nebo zaznamenání problému odejít. Již několikrát mu bylo nabídnuto členství ve výboru, ale odmítl. Jeho zásahy do jednání jsou takové, že nezaujatý pozorovatel ba mohl nabýt dojmu, že je nejméně členem výboru.

Zápis nových členů do obchodního rejstříku

Vložil Michec, 27. Únor 2013 - 18:44 ::

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu, možná spíše o pomoc. Na jaře roku 2012 odstoupily dvě členky výboru našeho společenství, na jejich místo nastoupili dva nový členové, kteří ovšem nebyli zapsaní do obchodního rejstříku a odvolané členky vymazány. Nyní v únoru 2013 byli odvoláni shromážděním dosavadní předseda a jeden z těch nových členů. Ve výboru jsem tak zůstal já (jako nový předseda – ovšem nikdy nezapsaný v obchodním rejstříku) a byly zpět zvoleny „staronové“ členky. Jenže problém je teď v tom, jak to udělat s obchodním rejstříkem. Proto bych Vás chtěl poprosit o radu jak postupovat, nebo jak byste postupovali (nepředpokládám totiž, že by se tohle někde mohlo stát). Zda nechat zapsat nově pouze mě a nechat vymazat odvolaného předsedu a doložit oba zápisy. Zápis z května, kde jsem byl zvolen členem výboru a zápis teď z února, kde byl zvolen nový výbor.

Půl roku bez výboru

Vložil Verka, 27. Únor 2013 - 17:18 ::

V srpnu 2012 skončilo našemu výboru pětileté období.V září jsme měli schůzi,kde jsem upozornila na nutnost volby nového výboru.To se nestalo a do dnešního dne nový výbor nemáme.Nemůžu říci,že by starý výbor nepracoval,jen nerespektuje stanovy.Co mohu jako řadový člen SVJ udělat?

Podmínky pro schválení změny stanov - provozování kamer. systému

Vložil dolomit, 27. Únor 2013 - 13:06 ::

Dobrý den, chci se zeptat za jakých podmínek (myšleno přítomnost členů SVJ na shromáždění) je možné právoplatně změnit/doplnit stanovy SVJ. Jedná se o zakomponování provozování kamerového systému, tzn. že ze stanov by členům SVJ vyplývala povinnost respektovat provozování kamer. systému. Všechny podmínky ÚOOÚ (souhlas subjektů údajů)by byly splněny.

Naše stanovy uvádějí pouze obecnou formulaci o usnášeníschop­nosti shromáždění SVJ. Dle názoru jednoho ze členů SVJ musí být na shromáždění přítomno 100% vlastníků dle spoluvlastnického podílu na spol. částech. Můj názor je jiný a sice, že ke změně stanov může dojít za podmínky, že na shromáždění je přítomna nadpolovičná většina vlastníků SVJ měřeno podílem na společných částech domu.

Judikáty

Vložil Votočka, 27. Únor 2013 - 10:11 ::

Všem milcům judikátů doporučuji k přečtení

http://www.epravo.cz/…i-89564.html

Volba člena výboru - stanovy vs. zákon

Vložil Jan Heřmanský (bez ověření), 27. Únor 2013 - 9:56 ::

Dobrý den,
mám dotaz k volbě člena výboru.

ZoV, paragraf 9, ods. 12:
(12) K platnosti zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. Člen výboru nebo pověřený vlastník je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků.

Vzorové stanovy tento paragraf respektují - "(15) Ke zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech členů společenství."

Pojem "vlastníci ideální části domu"

Vložil mafrabaa, 27. Únor 2013 - 0:19 ::

Dobrý večer, náhodou jsem zabrousila na vaše stránky. Je-li to možné, můžete mi prosím poradit? Existuje pojem „vlastníci nebo vlastnictví ideálni části domu“ ? Pokud ano, je v tom nějaký rozdíl oproti SVJ? Několikrát jsme řešili povinnost založit společenství a vést účetnictví, ale bylo mi tvrzeno, že vlastníci ideálni části domu jej vést nemusí.. Ale jak to tady pročítám, začínám mít obavy, že to vedeme špatně :( Máme v domě 8 bytů a bohužel jednoho neplatiče. A protože nevedeme nic „oficiálně“ nemůžeme to ani „oficiálně“ řešit.

Syndikovat obsah