Ostatní
Směšná odměna advokáta
Advokát označuje odměnu 729 000 Kč jako směšnou.
idnes zpravy/domaci/hrad-soud-prezident-milos-zeman-ferdinand-peroutka-dzamila-stehlikova.A220205_090946_domaci_ised
Hluk od sousedů
Dobrý den, nastěhovala jsem se do novostavby a po pár měsících se z bytu nade mnou začal ozývat hrozný rámus. Bydlí tam v pronájmu paní s dvěma malými dětmi. Je slyšet každý krok, hrozné dupání… Jednou, když už byl hluk opravdu k nesneseni, jsem za paní zašla a poprosila jí, aby děti trochu mírnila (mimochodem mi při té příležitosti prozradila, že syna nechává jezdit po bytě na odrazedle). Nicméně hluk pokračuje dál, proto jsem napsala prodávajícímu. Ten mi vyšel vstříc, objednal akustickou zkoušku (protože mám dojem, že je něco špatně s podlahou, neboť na hluk procházející stropem si stěžovali i další sousedé, se kterými jsem mluvila). Jenže paní si postavila hlavu, že na nějaké zkoušky nemá čas (trvalo by to prý jen 15 minut) a že skoro nejsou doma – což není pravda, protože je slyším, že… Pokus o domluvu odbyla slovy, že jí žádný hluk netrápí a že přece bydlíme v paneláku. Nechce se mi dělat jim schválnosti, ale už začínám být opravdu zoufalá.
sankce pro nenovelizované stanovy
Dobrý den,
družstvo používá nezměněné stanovy z roku 2004, čímž porušuje zákon. Jaké hrozí sankce a kdo je provádí?
Děkuj iza odpověď.
Milada Boháčková
souběh funkcí -předseda x účetní
Naše SVJ ukončilo spolupráci s účetním. Jeho práci převzal předseda našeho SVJ. Předseda má v oboru účetnictví dlouholeté zkušenosti, je možný tento souběh funkcí (předseda SVJ a účetní)? Není to v rozporu s nějakou legislativou? Děkuji za odpověď.
Chodník kolem domu
Prosím vás. Bydlím v domě pro důchodce a nikdo nám neodklízí sníh z chodníku kolem domu. Já jsem těl.postiž. mám vozitko k chození. A taky další sousedi mají zdr.problémy. Dokonce i elektr. vozitko. Nelze se dostat tímto způsobem ven. Navíc ze střechy všechen sníh padá na chodník a hrozí že když někdo po něm půjde může jej i zavalit.Mi se to téměř stalo.Jen dva metry ode mne spadla lavina. Náš starosta občas nechá sníh odstranit,ale jen sporadicky.Pozemek je obecní,tak si myslím že by se mělo vzhledem k tomu ,že jsme převážně důchodci se o přístupovém chodníku starat pravidelně obec.Mám nafoceno dost fotek jak to tady vypadá.
Kooptace
Dobrý den, mohu poprosit o názor na kooptaci členů výborů?
Nejdříve uvedu současný stav: V roce 2020 odstoupil 1 člen z 3členého výboru. Následně byl kooptován nový člen. Předpokládám, že kooptace platí jen do nejbližší schůze. Ta se však s odůvodněním, že je covid, celý rok nekonala. Neproběhlo ani hlasování mimo shromáždění (per rollam) s odůvodněním, že v minulosti toto bylo většinově ignorováno. Faktem je, že z členů SVJ toto nikoho netrápí. Následně v roce 2021 odstoupil další člen výboru a byl kooptován člen nový. V tuto chvíli má výbor tedy 1 zvoleného člena a 2 členy kooptované. Předpokládám, že letos již schůze proběhne.
Notář × katastr
Notář vydal usnesení o vypořádání dědictví, katastr na základě usnesení notáře vlastnictví nezapsal a současně uvedl, proč zapsat nemůže. Notář trvá na tom, že jeho usnesení je v pořádku podle notářských předpisů a katastrální předpisy notáře nezajímají a nic ve věci dělat nebude, přestože katastr jasně napsal, jak má usnesení znít, aby bylo katastrem zapsatelné, zejména nebude své usnesení upravovat tak, jak požaduje katastr. Katastr píše, že na základě usnesení notáře nelze zapsat vlastnické právo, protože usnesení notáře není v souladu s katastrálními předpisy a notářské předpisy katastr nezajímají a nic dělat nebude, zejména vlastnické právo nezapíše. Podle výpisu z katastru je vlastníkem mrtvý.
Vrácení nevyúčtovaných záloh na služby, řízení Ncp 366/2020
Pouze správné vyúčtování služeb je splatné, judikatura je v tomto ohledu konstantní.
Pokud poskytovatel služeb nesplní svou povinnost doručit příjemci služeb správné vyúčtování služeb, nabízí se otázka, zda je poskytovatel služeb oprávněn zadržovat zálohy nebo je vrátit.
Nebyla tato problematika již řešena vyššími soudy? Jen poukážu na řízení Ncp 366/2020, které v předmětné záležitosti probíhá.
zápis změny do rejstříku společenství
Dobrý den, mám dotaz, zápis změny údajů do rejstříku společenství provádíte sami, jako výbor nebo předseda, nebo za Vás třeba správce domu? Děkuji Aleš
vlastník který se vůbec nezajímá o stav bytu
Dobrý den. Potřeboval bych poradit zda mohu něco dělat. V našem panelovém domě 22 bytů máme jednoho vlastníka který byt koupil někde od banky která jej získala exekucí.Tento majitel byt vůbec neudržuje a vše je v něm původní.První nájemníci byli v pohodě a starali se i o společné úklidy,po jejich odstěhování si majitel našel přes nějakou agenturu údajně pár (žena a muž) a z nich se vyklubal gang ukrainských dělníků.Po počátčních peripeticích kdy měli sousedé na dveřích igelitky s plechovkami od piva,u výtahu plastové lahve,ve výtahu vršk

Poslední komentáře