Stavební úpravy
změna vzhledu??
Majitelé bytu v přízemí si chtějí z okna v obýváku udělat tzv.okno francouzské, aby mohli chodit ven. Domnívám se, že se jedná o společnou obvodovou zeď. Stačí jim 75% nebo musí mít 100% hlasů?? někde jsem se dočetla, že stčí 75%. Pokud se ale jedná změnu vzhledu, musí mít 100%. Te´d je otázka, jedná se skutečně o změnu vzhledu? Jak to bude stavební úřad posuzovat. Budeme účastníky stavebního řízení??
Díky. Milada, Šumperk
podíly na domě
Dobrý den prosím o radu. V našem domě jsou jednopokojové, třípokojové a podkrovní byty. Jednopokojové a třípokojové byty měly balkóny. Doposud jsme platili podíly na společných prostorách domu podle podlahové plochy bytu.Nyní se balkóny odřezaly a na nových základech vybudovaly samonosné lodžie . Ty jsou opět jen u jedno a třípokojových bytů. Můj názor je ten , že vybudováním nových lodžií přestávají být společných prostoren( svislé konstrukce) a náklady na zhotovéní a údržbu by měli platit bez účasti bytů podkrovních, nebo by se jim měl navýšit podíl na podlahové ploše k placení úhrad na údržbu.
problémy s SVJ
Dobrý den, může mi někdo poradit co dělat v případě, že výbor SVJ
samovolně vybral firmu pro revitalizaci domu, z jakéhosi pofiderního
výběrového řízení (firma byla vybrána již v loňském roce) , na
nástěnce pouze suše tuto skutečnost vlastníkům oznámil, odsouhlasil a
podepsal smlouvu se správcem domu, který si samovolně zvýšil cenu za
správu a my jenom platíme. Na naše písemné stížnosti a otázky nikdo
z výboru nereaguje a neodpovídá.
Byla podána jedním vlastníkem na SVJ – výbor žaloba k soudu, výbor
o tom nikoho neinformoval, stále pokračuje v přípravách revitalizace.
francouzské okno
Majitelé spodního bytu v našem domě si chtějí v nosné, obvodové zdi domu, která je majetkem všech, vybourat fr.okno. Tvrdí, že jim stačí 75% souhlasu majitelů. Nicméně se jedná o změnu vzhledu, dle mě potřebují stavební povolení a souhlas všech majitelů. Můžete mi poradit, kdo má pravdu??
Díky. Jan, Břeclav.
Špatná hydroizolace bytového domu
Dobrý den, před třemi lety jsem koupil suterenní byt do OV. V bytě se toho času vlhkost objevovala minimálně. Poté co Vodám a kanalizacím cca před rokem a půl praskla voda v přípojce naproti přes silnici, voda se hrnula do domu právě do suterénu. Přímo do bytu se nedostala, ale od té doby mám problém se zvýšenou vlhkostí v bytě. Od pojišťovny, u které mám pojištěný byt jsem sice náhradu dostal, ale ta mi pokryla akorát náklady na vymalování a elektřinu použitou na odvlhčovač. Dům je z roku cca 1908 z cihel, tudíž bez vodorovné hydroizolace. Chci se zeptat, zda mám právo žádat výbor SVJ o provedení dodatečné vodorovné hydroizolace (nejlépe podříznutí zdiva) nosných a obvodových zdí a kolik je potřeba hlasů.
Pomoc s jedním prvkem
Dobrý den!
Ačkoli toto jistě nepovažuji za inzertní server (a provozovatelům jsem vděčný (jako mnozí z nás), že jej, ač pouze redakčně provozujete.
Mám zvláštní a speciální prosbu.
Náš dům byl postaven na přelomu roků 1979 a 1980.
V té době už se vyráběly interiérové dveře, ač první z nich měly ještě panty zasekací a ne šroubovací, s takovou super
PLASTOVOU ŠEDOU ZASKLÍVACÍ LIŠTOU.
Za Boha ji nemohu žádným způsobem sehnat a několik jich potřebuji, protože máme po domě i dveře ještě s dřevěným zalištováním, kde sklo zvoní.
Propojení bytů přes nenosnou stěnu
Zdravím souputníky, mám dotaz, který jsem tady nedohledal. Pokud jsou dva byty na stejném patře a je možné je propojit přes NEnosnou stěnu (například doložené posudkem statika), potřebuje vlastník souhlas 75%, 100% nebo jen vyjádření stavebního úřadu, že je to nijak nezajímá? Děkuji za názory.
Rekonstrukce stoupaček
Dobrý den, zakládám nové téma, protože jsem nenašel ve FAQ ani pomocí Hledání, i když bych nečekal, že rekonstrukce různých stoupaček bude bezproblémová a bez dotazů. Ale k věci.
Dotaz: Při rekonstrukci svislého potrubí, tj. stoupaček, např. plynu dochází k opravě společného majetku, tj. hradí se z fondu oprav, to je jasné. Otázkou ale je, co dělat, když si vlastníci zadělají přístupy ke stoupačkám a nelze práci normálně provést? Logika by říkala, že jsou to hlupáci, kteří neuvažují, že se v případě havárie k trubkám prostě musíte dostat. Jenže WC, koupelny, kuchyně apod. jsou majetkem vlastníků. Neví někdo, zda je nějaké právní úprava, která by pomohla rekonstrukci provést, aniž by SVJ muselo nést náklady na bourání a pak i uvedené do původního – nesmyslného – stavu? Musí SVJ platit italské dlaždičky ignoranta, který nechápe, že k vedení musí být přístup?
Výměny oken u dlužníků. ANO, nebo NE?
Dobrý den, jsme nové SVJ, které má celkem 16 BJ. Nyní shromáždění odhlasovalo výměnu oken z FO. Jelikož máme v jednom bytě dlužníky, kteří koupili byt před 2 lety a dluží ve fondu oprav za celou dobu, je možné, aby tito dlužníci nedostali nová okna, protože dluží ve fondu oprav? Pokud ano, předpokládám, že poměrná část na částku za nová okna jim musí být odečtena z dlužné částky?
Mnohokrát děkuji za odpověď
Kohoutek
Zákon č. 371/2004 vers. znění stanov
Dobrý den, plánujeme rekonstrukci bytového domu a nyní jsem narazila na dvojí výklad při schvalování této rekonstrukce. V zákoně § 11 bod (5) se hovoří o nutnosti souhlasu 3/4 většiny všech vlastníků, ovšem vzorové stanovy podle mnou známé poslední platné úpravy, v čl. VII odst. 13 požadují 3/4 souhlas všech přítomných na shromáždění. Samozřejmě za předpokladu, že schůze shromáždění je usnášeníschopná, tj. dle čl. VII, odst. 10 stanov, kdy musí být přítomni členové SVJ s většinou hlasů – tj. podílů. Naše stanovy jsou sepsány přesně takto. Co nyní platí? Naše stanovy platné od září 2005, nebo litera zákona?

Poslední komentáře