Ostatní

Větrání

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 17:41 ::

Dobrý den, v budově máme centrální nucené odvětrávání WC a koupelen.Toto odvětrávání je v chodu vždy několik minut po stisknutí tlačítka v některém z bytů.Někteří vlastníci si pro zlepšení větrání těchto místností instalovali ve svých bytech na rozvody centrálního odsávání místo mřížek vlastní ventilátorky. Při jejich spuštění vzniká v potrubí přetlak a pachy, případně cigaretový kouř jsou v době, kdy není centrální odsáváni v chodu vháněny do ostatních bytů.I když jsme nenalezli žádnou normu nebo předpis, který by takovou úpravu zakazoval, je však zřejmé, že touto úpravou dochází k porušení § 13 odst. 3 ZoVB. Nevíme si však rady jak provozovatele individuálních ventilátorků přinutit, aby je demontovali. Přivítáme každou radu.

ordinace v bytovém domě

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 9:05 ::

V bytovém domě se dvěma nebytovými jednotkami si otevřela v jedné z nich gynekoložka ordinaci. Jen tak, načerno. V ordinaci není mimo jiné větrání a větrá se trvale do chodby otevřenými dveřmi. Zajímalo by mě, jaké musí lékařka splnit podmínky provozuschopnosti a zda musí jednat s ostatními vlastníky o vyjádření souhlasu. Zajímala by mě rovněž úprava záloh za energii, vodu, úklid a další, když provoz v ordinačních hodinách je jako na nádraží.

odkup bytu do osobního valstnictví

Vložil Anonymous, 27. Červen 2007 - 8:26 ::

Dobrý den,nevím jestli je můj dotaz směřován správně,ale snad mi tady někdo odpoví a poradí. Před 4 lety jsme v rámci privatizace panelových domů odkoupili od města jako právnická osoba dům s 12 bytovými jednotkami.Všichni jsme podle velikosti bytu zpaltili členský vklad a podíl družstvu na byt.Nyní bych měla zájem odkoupit si byt do osobního vlastnictví.Jak mám postupovat?Bytové družstvo si v letošním roce vzalo hypotéku na regeneraci a dům je v zástavě.Bude i tak možný odkup? děkuji mockrát za jakoukoliv radu.

Volba člena výboru, který není členem SVJ

Vložil Fiebinger, 26. Červen 2007 - 17:24 ::

Dobrý den všem,
vím že už se to tady probíralo víckrát, ale nikdy jsem se nedočetl skutečně jasné odpovědi.

DOTAZ PRVNÍ
Takže pokud změnou stanov v našem SVJ dosáhneme toho že členem výboru se může stát manžel/ka člena SVJ který však nemá podíl na domě projde to zápisem do obchodního rejstříku ??

Náš správce tvrdí že nikoliv protože jednou z příloh pro zápis člena výboru je výpis z katastru nemovitostí. Nikde jsem se však nedočetl že tato příloha je nutná či povinná, vycházím z toho co jsem zde na několika diskusích vyčetl kdo co dáváte jako přílohu pro zápis do OR.

Výbor

Vložil Anonymous, 24. Červen 2007 - 14:29 ::

Prosím o radu. Na schůzi shromáždění byli odvoláni tři členové výboru. Odsouhlaseno usmesením. Byli zvoleni tři noví členové. Odsouhlaseno usnesením. Do té doby jsme byli fakticky bez výboru, protože funkční období skončilo v r.2005. Ptám se proto. Je nový výbor funkční, pokud jsou v něm vlastníci ze dvou vchodů, nikoliv ze všech třech, jak stanoví stanovy a mají nyní možnost odvolat stávajícího předsedu a místo něj navrhnout shromáždění dovolbu člena výboru? Shromáždění bude svolávat výbor, který bude pro sichr jištěn 15% vlastníků ( to pro případ, že by shromáždění neuznalo právoplatnost volby výboru ).

Fond oprav

Vložil Anonymous, 22. Červen 2007 - 9:45 ::

Dobrý den, chci se zeptat zda existuje někde v zákoně povinnost čerpání z fondu oprav poměrně v poměru velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu? Jestli ano, prosím o odkaz na tento zákon, nebo odpověď jak to opravdu je? Děkuji.

Daň z odměny členů výboru - vyjádření FÚ

Vložil Anonymous, 20. Červen 2007 - 15:57 ::

Přeji hezký den. Nechci se ptát na výši odměny, to tu bylo probíráno již několikrát.Můj problém je jinde. Účetnictví nám spravuje firma,která tvrdí,že je to 15% a předložili mi dopis z FÚ,kde se v podobném duchu opravdu vyjádřili, ale základě toho,že má výbor se SBJ sepsanou dohodu o provedení práce. To náš případ ale není. Předložila jsem jim všechny paragrafy, podle kterých mají postupovat a dojdou k 20% dani,ale chtějí po mně písemné vyjádření z FÚ nebo MF. Netušíte někdo,zda lze podobné vyjádření získat někde na internetu? Je lepší zažádat si na FÚ nebo rovnou na ministerstvu.

problémy ve splečenství

Vložil Anonymous, 20. Červen 2007 - 9:54 ::

Dobrý den, měla bych několik otázek ohledně funkčnosti výboru v našem společenství.

1. Ve stanovách máme uvedeno, že funkční období výboru jsou 2 roky. Co se stane, pokud nedošlo k převolbě? Zanikají mandáty představenstva nebo mají stále možnost vystupovat jako orgán?
  2. Lze uspořádat novou volbu výboru a změnit usnesení, pokud neuplynula lhůta 60 dnů od zapsání do rejstříku?
  3. Věc nejdůležitější. Máme možnost provést rekonstrukci účetnictví nezávislou kontrolou v případě, že ve stanovách je uvedena možnost pouze k nahlédnutí? Má správce ( nemající živnost k vedení účatnictví )povinnost vydat nám všechny doklady související s účetnictvím a vedením ostatní agendy? A kdo je nejlepší, aby takovou agendu provedl? 4 roky nikdo nemá přehled o účetní agendě společenství.

Shromáždění vlastníků

Vložil Anonymous, 19. Červen 2007 - 15:14 ::

Lze mimořádné shromáždění vlastníků provést tak, že jednotlivé majitele bytů obejdeme, a necháme si podepsat souhlas/nesouhlas s výměnou oken ve společných prostorách, nebo musíme svolávat mimořádnou schůzi? (řádná schůze proběhla v březnu tohoto roku, ale přesná částka a firma, která výměnu provede nebyla zatím odsouhlasena).

Správa domu

Vložil Anonymous, 19. Červen 2007 - 12:58 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli si právu domu můžeme vést sami (6 bytů, 3 nebyty), nebo právu musíme zatat někomu, kdo se tím profesně zabývá? Děkuji, Hanka

Syndikovat obsah