Ostatní
Nový vlastník bytu
dobrý den,zajímalo by mne,zda automaticky přechází placení příspěvků na správu domu na nového vlastníka nebo ho musí výbor písemně informovat o platbách.A když ano,tak jak?Existuje vzor?Předem děkuji za odpověď L.F.
Přílohy oznámení nabytí vlastnictví jednotky
Dobrý den,chci se zeptat,zda musí mít oznámení o nabytí vlastnictví jednotky ňáké přílohy a jestli existuje vzor tohoto oznámení,nebo je jen na mě jak ho zformuluji.Děkuji
způsob hlasování spoluvlastníků společné garáže na shromáždění
Dobrý den, v našem domě je společná garáž s více jak dvaceti spoluvlastníky. Chtěla bych se zeptat, jak by mělo správně probíhat hlasování na shromáždění za tuto jednotku. V některých diskusích jsem si přečetla, že by za ni měl hlasovat zvolený „volitel“. Je nutné, aby tento volitel měl pro každou schůzi plnou moc od všech spoluvlastníků garáže? Jak probíhá hlasování v případě takovýchto jednotek v běžné praxi. V případě, že hlasování neprobíhá přesně podle zákona, znamená to, že jsou takto přijatá rozhodnutí neplatná?
Děkuji za odpověď.
přenesení pravomocí na výbor
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možno na základě hlasování shromáždění přenést do působnosti výboru pravomoci, které podle schválených stanov daného společenství náležejí do výlučné působnosti shromáždění. např. o pravomoc podle pís. h) rozhodování o způsobu rozúčtování cen služeb na jednotlivé členy společenství, atd. nebo pravomoc podle pís. f) rozhodování o výši příspěvků členů spol. na správu domu a pozemku, atd.?
Děkuji za odpověď. M.
Odmítnutí platit za opravu balkonu.
Naše SVJ provedlo celkovou opravu panelového domu včetně balkonů (nejedná se o společné prostory);zateplení,nová dlažba,zábradlí a zasklení, čímž vlastníkům bytů, kteří mají balkon prakticky vznikla nová místnost. Když, ale ostatní vlastníci bytů požadují náhradu vzniklých nákladů na opravu balkonů a poplatek za nebytový prostor po vlastnících bytů z balkonem, a to formou navýšení příspěvku do fondu oprav, tito to odmítají s tím, že oprava balkonů byla povinností SVJ a když do dnešní doby nic neplatili tak, že dále nic platit nebudou a do fondu oprav budou přispívat tak jako do současné doby.
Vylouceni vlastnika ze Spolecenstvi vlastniku
Muzeme jako Spolecenstvi vlastniku vyloucit z vlastnich rad vlastnika, ktery dela jen problemy? Delal duvernika 5 let, jedine co dokazal je, ze rozestval lidi proti sobe a znechutil jim veskere rozhodovani o vlastnim majetku. To mu vyhovovalo, protoze tim padem o vsem vlastne rozhodoval sam. Za 5 let nedodal jediny vypis z uctu, svevolne si nechal delat opravy na naklady „fondu oprav.“ Zneuzil toho, ze vetsina najemniku jsou lide v duchodovem veku a mimo jine babicka, ktera ma 93 let. V dome bydli pouze 8 rodin. Vloni jsme v tomto dome koupili byt a nestacili se divit, co se tam deje. Dokonce tam „zminovany“ delal topice a tak si topil jak chtel. Kdyz byl v praci, lide mrzli a kdyz byl „pan“ doma, lidi se konecne zahrali. Obyvatele rezignovali, nikdo nemel chut ani silu se s nim hadat. Na Bytovem druzstvu mel zname, coz mu nahravalo, kazda stiznost byla bezpredmetna…
postup při řešení dlužníků
dobrý den V r.2005 jsem se dostala do krizové situace a tudíž jsem měla problémy s placením nájmu.Své situace jsem si byla vědoma a snažila se spolupracovat s výborem SVJ.Bohužel z jejich strany byla znát neinformovanost a neochota.Vyřešili to tím,že mi nechali odpojit teplou vodu,bez ohledu na to,že dluh nepřesahoval 100 000,kč a bez ohledu na to,že mám malou dceru.Teď už jsem z nejhoršího venku,moje finanční situace se vyrovnala,rok už platím celý nájem a 700, na dluh.Přesto mi teplou vodu nechce výbor pustit.O odpojení hlasoval pouze výbor,ale o připojení mají hlasovat prý všichni na schůzi.Také několik měsíců,co jsem platila,na mě podali žalobu.(odvolala jsem se)Prostě celý jejich postup se mi zdá na hlavu postavený.Nejsem žádný sociální případ,jsem jen matka samoživitelka,co neutíká před problémy,chodila jsem na schůze,nechala si tam nadávat…ale teď už jsem zoufalá,ať se snažím sebevíc,teplou vodu nemám.Podotýkám,že byt budu moci prodat,až proběhne majetkoprávní vyrovnání s bývalým manželem coby spoluvlastníkem bytu.
funkční období předsedy družstva a statut.zástupců
Funkční období předsedy a 2 statut. zástupců jsou 3 roky dle Stanov družstva (20b.j.). 4 roky jsou fuč, žádná schůze, žádné nové volby a předseda tvrdí, že je i nadále předsedou. 1 ze statut. zástupců si to nemyslí a navíc z funkce, kterou si myslí, že už ji nemá, chce odstoupit. Vím, že stejnou povinnost jako předseda měl i on, svolat schůzi a znova zvolit. Jak dál postupovat, aby se dalo vše do souladu? a hlavně jak přesvědčit předsedu, že se mylně domnívá, že je předsedou ?? Zuza
Vlastní byt s nájemníkem
Před několika lety jsem koupila byt s nájemníky, kteří mi platí regulované nájemné, které jak víme je velmi malé. Nevíte kdy se změní zákon o regulovaném nájemném a kde bych se mohla jít osobně poradit. Zajímalo by mě jak to udělat, aby do bytu nepřihlásili jiného nájemníka. Děkuji za rady Petra M.
Zástavní právo na bytovou jednotku
Dobrý večer, jsme malé společenství vlastníků před revitalizací domu. Jeden z členů má zastavní právo na svém podílu. Nejsem si jistý, co to pro nás znamená. Prozatím platí do fondu oprav i zálohy. Mám dotazy na naše práva a povinosti, jestli dostaneme úvěr a podobně.Umíte nám někdo poradit. Děkuji Jan :(:

Poslední komentáře