Ostatní
Podíly hlasů
Dobrý den, nedávno jsem se stal předsedou SVJ a tak při mém prvním zápisu ze shromáždění jsem narazil ve stanovách na větu,, Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek v domě, kteří mají většinu všech hlasů. Co toto přesně znamená. Kolik procent podílu hlasů musíme mít, abychom shromáždění uznali za schválené. Děkuji.
Kolik je promlčecí doba?
Kolik je promlčecí doba? Tady
https : / / zpravy.aktualne.cz/domaci/policie-stiha-psychiatra-cimickeho-za-znasilneni-a-vydirani/r~2205b05cb1a911ec8a24ac1f6b220ee8/
se řeší skutky z let 1980 až 2016.
Odpovědnost bytového družstva za úraz v klubovně/herničce v domě
Hezký den, z bývalé mandlovny jsme si s dalšími matkami udělaly takový koutek na hraní dětí. Je bytové družstvo (které je vlastníkem nemovitosti) zodpovědné za případný úraz ke kterému by v této místnosti došlo? Předem děkuji za odpověď.
Kamera na bytovém domě bez souhlasu SVJ
Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost s tím, že vlastník jedné bytové jednotky si svévolně instaloval kameru na fasádu byt. domu nad své okno? Kamera by dle jeho vyjádření měla snímat auto zaparkované přes úzkou silnici, která před naším domem vede… Máme dům zateplený 3 roky, nová fasáda.. Nikoho se na nic neptal, kameru nainstaloval…
Já jsem předseda SVJ, jediný člen výboru. Nerada bych, abych z jeho počínání měla já osobně nějaké problémy, ale nevím jak postupovat. Někde jsem se dočetla, že je to nepřípustné, někde zase že se správným sklonem kamery a záběrem to možné je…
platby
Dobrý den, mám dotaz ohledně placení špatně vypracovaného předpisu plateb. Máme jedinou platbu na správu domu – FO, ze kterého se platí vše. Není nic rozděleno na vlastní správu domu na každou jednotku stejně. Není nic rozděleno na drobné opravy a na dlouhodobé opravy dle podlahové plochy. Z neznalosti jsme na toto před několika lety přistoupili a začali hradit dle předpisu, nyní se budou navyšovat peníze teplo, tj. nový předpis. Jak se zachovat? Platit dle starého předpisu na který jsme již před lety přistoupili nebo platit pouze služby tj. vodu, teplo.. a doporučeným dopisem oznámit, že předpis je chybný? Výbor na upozornění, že předpisy jsou špatně vypracovány nereaguje, nesnaží se o opravu.
Falešná plná moc na shromazdění vlastníků
Dobrý den,
na schůzi se nám stalo, že byla předložena falešná plná moc (dále jen PM).
Konkrétní osoba měla více PM a na jednu falešnou se přišlo. Má se automaticky na takovouto osobu pohlížet jako na nedůvěryhodnou a ostatní plné moci neuznat? Co v takovém případě dělat?
Děkuji
deratizace
Chtěl bych se zeptat zda má někdo nějakou zkušenost s vlastníky bytové jednotky kteří v bytě mají nehorázný bordel a ještě teď k tomu se u nich vyskytl RUS brouk a šíří se panelákem . Byl již tam deratizer který za ohnisko označil tento byt . již 2 X deratizováno a pořád se brouk ukazuje. majitel bytu byl SVJ vyzván aby si byt uklidil a vše nepotřebné vyházel ale to se zdá být neúčinné. Nás SVJ to stojí nemalé finanční prostředky deratizace.ve stanovách to máme zanešeno . Nevíte jak se tomu bránit popřípadě jak donutit tyto vlastníky k úklidu a jak je donutit zaplatit fakturu za deratizaci.
odpovědnost statutárního orgánu SVJ
Dobrý den, soudní spor mezi členem SVJ a společenstvím SVJ vyhrál člen SVJ. Tento soudní spor způsobila předsedkyně výboru /§ 159/. Před vynesením rozsudku narychlo svolal výbor SVJ schůzi pomocí per rollam. Mimo nesmyslných návrhů začlenil i návrh, v kterém se navrhuje, že soudní výlohy budou hrazeny z položky „ostatní služby“. „Stádo ovcí“ tento návrh odsouhlasil. Je tímto způsobem možné se zbavit odpovědnosti? V tomto případě odpovědnosti předsedkyně a ostatních členů výboru SVJ? Děkuji za Váš názor.
Předsmluvní odpovědnost v praxi - jak naformulovat
Potenciální nájemce jedná, jsou uskutečněny prohlídky, případně ofoceny se souhlasem doklady, probíhá další komunikace, vše nasvědčuje podpisu smlouvy, připravena smlouva a nájemce tzv. za 5 minut 12 cukne těsně před podpisem, případně před splatností zálohy, kauce, jistoty, s nějakou lichou výmluvou (tedy bez validního důvodu, jen zjevná záminka).
Teorií je k § 1128 o.z. a násl. je dost.
Jakým způsobem ale radíte naformulovat (už rovnou předžalobní) výzvu k úhradě škody (spočívající např. v 1 ušlém nájmu atp.)? Anebo předtím ještě výzvu k uzavření smlouvy?
Výbor SVJ odmítá sdělit konkrétní výsledky hlasování per rollam
V našem SVJ se v letech 2020 ani 2021 nesešlo shromáždění vlastníků, dle sdělení výboru SVJ z důvodu epidemie covidu. Hlasování v obou zmíněných letech probíhalo per rollam. O výsledku hlasování v roce 2021 sdělil výbor SVJ vlastníkům mailem zaslaným přípisem datovaným 11. 1. 2022 toto: „Členské shromáždění konané v prosinci 2021 formou per rollam bylo uzavřeno hlasováním, při němž byl většinou hlasů nejen účastníků hlasování, ale i většinou hlasů všech členů Společenství vysloven souhlas s návrhem zápisu. Zápis spolu se schválenou účetní závěrkou bude založen do Sbírky listin obchodního rejstříku.“ Ve Sbírce listin jsem následně našel toto: „Celkový počet hlasů reprezentujících vlastníky našich (…) bytových jednotek činil ke dni hlasování (…) hlasů.

Poslední komentáře