Ostatní

Svolání shromáždění vlastníky s počtem 25% hlasů.

Vložil subobr, 12. Květen 2022 - 19:52 ::

Výboru našeho SVJ vypršel mandát 12.4.21 – není tedy oprávněn za SVJ jednat a svolání shromáždění nehodlá. Aktuálně se snažíme s několika vlastníky svolat shromáždění 1/4 hlasů. Vzhledem k nekorektnímu jednání bývalého výboru nechceme udělat zásadní chybu. Aby nebylo možno z důvodu chybného svolání podat námitku a zpochybnit tím výsledek usnesení shromáždění. Prosím pouze rady , případně přímo formulář jak toto shromáždění svolat. Děkuji.

Žaloba o náhradu reflexní škody podle § 213 NOZ

Vložil Člen družstva (bez ověření), 11. Květen 2022 - 22:12 ::

§ 213
Poškodí-li korporaci její člen nebo člen jejího orgánu způsobem, který zakládá jeho povinnost k náhradě a kterým byl poškozen i jiný člen korporace na hodnotě své účasti, a domáhá-li se náhrady jen tento člen, může soud škůdci i bez zvláštního návrhu uložit povinnost nahradit způsobenou škodu jen korporaci, pokud to odůvodňují okolnosti případu, zejména pokud je dostatečně zřejmé, že se takovým opatřením vyrovná i škoda na znehodnocené účasti.

Otázka:

Bytové družstvo má podle poslední zveřejněné účetní závěrky 2208 členů, z toho je 356 nebydlících. Každý člen má ZČV 500 Kč, bydlící členové mají vedle ZČV ještě DČV, který je u každého bytu v jiné výši. Výše těchto DČV není nikde zveřejněna, žalujícímu členovi tedy nejsou známy DČV ostatních členů.

Ruský majetek v Česku

Vložil Anonymous, 11. Květen 2022 - 10:45 ::

Jak to vypadá se zmrazením nebo vyvlastněním ruského majetku v Česku?

Obec postupuje věc sama sobě

Vložil Eleonora Otýlie Potůčková Bubeníčková (bez ověření), 10. Květen 2022 - 14:05 ::

Na

https : / / www . idnes . cz / brno / zpravy / alkohol-zakaz-vyhlaska-zabaveni-lahev-straznici-znojmo.A220510_110­704_brno-zpravy_mos1

se píše, že městská policie postoupila věc ke správnímu orgánu k dořešení.

Jenže:

Obecní policie je součást (odbor) obce, správním orgánem je opět (tatáž) obec. Obec si tak věc postoupila sama sobě. Je to v pořádku? Není zde střet zájmů vyřizujících pracovníků? Není zde podjatost vyřizujících pracovníků, když mají stejného zaměstnavatele, chodí do stejné závodní jídelny ad.?

Pronájem nebytového prostoru pro soukromé účely

Vložil troleybus, 10. Květen 2022 - 11:16 ::

Dobrý den, protože se mi na internetu nedaří najít nikde ucelená informace, rád bych poprosil o radu zde, pokud bude někdo tak hodný. Chtěl bych si od našeho SVJ pronajmou 1 nevyužívanou sklepní místnost, kde bych si chtěl zřídit dílnu jako soukromá osoba, kde bych si kutil, povětšinou se dřevem. Tato místnost byla při kolaudaci domu před desítkami let zkouladována jako kočárkárna. Zajímalo by mne, jestli, když bych tento prostor využíval jinak, tak musí být nově zkouladován pro jiné účely? A druhá věc, je nutno smlouvu o pronájmu dané místnosti uzavřít přímo se SVJ a tím pádem je třeba podpis předsedy nebo stačí smlouvu uzavřít s jednotlivými členy SVJ?

Vyúčtování záloh

Vložil Monika (bez ověření), 9. Květen 2022 - 10:44 ::

Dobrý den, Mojí mamince nepřišlo v řádném termínu vyúčtování za teplo a teplou vodu. Po telefonu mi 4.5. řekli, ať si počká do 15.5. jestli se dopis vrátí, že obyčejný dopis zasílali poštou 22.4. Dopis ale nelze dohledat. Chtěla jsem, aby bylo vyúčtování vytištěno znovu, že si pro něj přijede. Řekli mi, že to vytisknou za poplatek 130 Kč. Chtěla bych vědět, kdo je zodpovědný za to, že vyúčtování nepřišlo v řádném termínu? Je povinno SBD doručit vyúčtování, nebo to mám řešit s poštou? Na poště mi řekli, že dopisy hned vrací. Jsou povinni na SBD vystavit na požádání nové vyúčtování, pokud nebylo doručeno v řádném termínu?

Úrok z prodlení 1 promile denně a názor Nejvyššího soudu

Vložil J. K. (bez ověření), 7. Květen 2022 - 19:14 ::

Nedávno zde byl uveden rozsudek Nejvyššího soudu, který konstatoval, že v bytovém spoluvlastnictví, tj. též v případě SVJ, nelze v zakladatelském právním jednání (ve stanovách, prohlášení vlastníka) určit úrok z prodlení ve výši 1 promile, resp. vyšší, než úrok zákonný. Měníme stanovy a otázku řešíme. Nedaří se mi daný rozsudek Nejvyššího soudu zde nalézt.

Navýšení příspěvků na správu domu

Vložil Stanislava Dvorakova (bez ověření), 6. Květen 2022 - 12:10 ::

Dobrý den, Mam prosím dotaz ohledně plánované revitalizace a následného navýšení příspěvků kvůli splátkám úvěru. Budeme hlasovat o zateplení, k čemuž dle stanov potřebujeme 3/4 hlasů ((1) d) uzavření smlouvy o úvěru). Potom mě ale mate odstavec (2) „Má-li se rozhodnutí dotknout práv a povinností všech vlastníků jednotek určených v prohlášení nebo v pravidlech pro příspěvky na správu domu a pozemku (např. velikosti podilu všech vlastníků jednotek na společných částech nebo poměru výše příspěvku na správu domu a pozemku všech vlastníků jednotek z jiných důvodu než v důsledku změny podílu na společných částech), vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.“

Vyúčtování záloh a nákladů za služby 2021

Vložil Pavel Kohout (bez ověření), 5. Květen 2022 - 7:15 ::

Dobrý den, jsem člen SVJ. Dostal jsem Vyúčtování záloh a nákladů za služby 2021, kde je položka Ostatní náklady. Na můj byt to činí cca 2000,– Kč a na celý objekt cca 200 000,– Kč. Podotýkám, že v roce 2019 čila položka Ostatní náklady cca 19 000,– Kč na objekt.

Na můj dotaz, o co se jedná, jsem Výboru SVJ dostal odpověď, že „V ostatních nákladech jsou obecně všechny opravy, údržba, atd., co není placené z dlouhodobé zálohy“. To mi přijde zvláštní, protože opravy objektu by se měly platit z „fondu oprav“, do kterého platíme dlouhodobé zálohy.

konečně:-)

Vložil radka2222 (bez ověření), 5. Květen 2022 - 5:36 ::

Konec vychytralců, kteří bydlí na účet druhých. Vyúčtování záloh bude těžší zneužít Datum: 5.5.2022 Autor: Martin Drtina Zdroj: Hospodářské noviny Změna soudní praxe

...... Problém nastává ve chvíli, kdy je kterýkoliv údaj ve vyúčtování chybný – třeba proto, že SVJ nemělo k dispozici správné podklady. Dosavadní soudní praxe umožňovala, aby vlastník bytu chybné vyúčtování napadl. Dlužnou částku pak doplatit nemusel, ale naopak měl právo požadovat zmíněnou pokutu z prodlení, jako by mu vyúčtování vůbec nebylo doručeno.

.......

Syndikovat obsah