Ostatní
vyúčtování za tepelnou energii
Dobrý den, vracím se k mému dotazu ohledně výpočtu tep. energie při zdražení v roce 2021. Kdo mi, prosím, vysvětlí, proč nemohou být provedeny dva výpočty, tyto výpočty sečíst a vyúčtovat za dané zúčtovací období? Jeden, který vychází ze skutečné ceny před zdražením /1.1.21–31.10.21/ a druhý po zdražení ze skutečné ceny /1.11.21–31.12.21/. V příloze k daňovému dokladu od Tepláren máme rozepsané fin. náklady a spotřebu tep. energie,/jak za ohřev, tak i za „teplo“/ před zdražením a kolik to bylo po zdražení. Nedostala jsem odpověď, jen jsem byla napadána jedním hulvátem.
Kolárna
Dobrý den, v domě máme dvě kolárny. Při prohlídce jsem zjistil, že spousta kol je podle vzhledu a stavu evidentně dlouhé roky nepoužívaná. Když si chce nový vlastník uskladnit své kolo, má problém jej tam umístit, neboť již není místo. Jednoduché řešení je např. vývěskou upozornit nájemníky, aby se přihlásili ke svým kolům a pokud tak neučiní, budou NIČÍ kola odvezena na sběrný dvůr. Je toto správný postup? Jak dlouho musí být tato výzva vyvěšena aby nedošlo k neoprávněnému odstranění majetku? Existuje vůbec legální postup k odstranění cizího majetku?
Převod role účastníka soudního řízení
Pokud jsem účastník soudního řízení, mohu své nároky a povinnosti z toho vyplývající převést na jinou osobou, která s tím souhlasí? Jak? (Dotaz se netýká zastupování.)
Danění příjmů z pronájmu společných prostor
Chtěl bych znát váš názor na danění příjmů z pronájmu společných prostor. Ve stanovách máme: Příjmem společenství vlastníků nejsou příjmy plynoucí z nakládání se společnými částmi, a to i v případě, že jsou hrazeny na bankovní účet společenství vlastníků; jde zejména o tyto příjmy:
- nájemné z pronájmu společných částí domu
Nyní nám účetní zaslala vypsané částky, které máme danit. Ale peníze nezaslala, ty nechala jako příjem SVJ aniž by se někdy odhlasovalo něco jiného než je ve stanovách. Ono to je ve stanovách přesně opsané z NV 366/2013 Sb. § 16 odst. 2)
Elektroinstalace - co je společné
Dobrý den.
Věděl by prosím někdo o judikatuře, komentáři nebo obecném přístup k určení, která část domovní elektroinstalace je společnou částí domu a která je ve výlučném vlastnictví vlastníka jednotky? Jde mi o bytové jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů. Setkal jsem s názory, že 1) společná část je stoupačka i horizontální vedení (přívod do bytu) až po jističovou skříň v bytech, 2) společná část je pouze stoupačka a odbočky po svorky elektroměru v chodbovém rozvaděči, přívod do bytu je již ve výlučném vlastnictví.
Trubičkové indikátory
Prosim prosim, byl jsem dotázanej, jestli se smí ještě rozúčtovávat teplo podle trubičkových odpařovacích indikátorů, a protože jsme je nikdy neměli tak ani nevím kde bych hledal odpověď, nevíte to někdo?
Hlasování per rollam
Dobrý den, mám prosím dotaz. Ve stanovách máme, že může být per rollam, pokud svolané shromáždění nebylo způsobilé. Dva roky po sobě to výbor praktikoval kvůli covidu, že není možno se sejít. Letos výbor nesehnal k pronajatí prostor ke shromáždění (blízká škola i restaurace nechtějí pronajmout), až vzdálenejší škola byla ochotna nabídnout prostor. Výbor nechal udělat anketu, aby se každý vlastník vyjádřil jestli přijde na shromáždění nebo jestli chce per rollam. Drtivá většina se vyjádřila, že nikam nepůjdou, že to chtějí per rollam.
Kontrolní orgán SVJ
Dobrý den, existuje nějaký kontrolní orgán nad SVJ?
V loňském roce jsem byla zvolena jako jeden ze členů SVJ, společně s dvěma vlastníky (kamarády). Byl to boj, oba neměli nejmenší tušení co dělat a pořád jsme se dohadovali, takže jsem odstoupila.
Od ledna si ve dvou schvalují co potřebují, ze společných peněz si vesele platí co uznají za vhodné a lidi jim to baští. Vzhledem k tomu, že na 2 schůzích se nesešel dostatečný počet vlastníků pro rozhodnutí, co bude dál, rozhodli se pro hlasování per rollam. Při hlasování se odvolávali na zákon 191/2020, lhůta pro hlasování byla 30 dní a výsledky byly vyhlášeny stylem, že nikdo vlastně neví, jak se hlasovalo.
Jednorázový příspěvek do SVJ - právní opodstatnění
Zdravím ve spolek. Obracím se s prosbou o radu, jelikož jsem po prolistování snad celého fóra nenašel srozumitelnou a jasnou odpověď. K mému problému tedy. Platím pravidelně do fondu oprav přibližně 2.000,– měsíčně. Finance pokrývají náklady na provoz a správu domu a zároveň se i něco ušetří. (Okolo 15.000,– měsíčně). Po 2 letech, kdy bydlím v domě, si ale SVJ odhlasovalo jendorázový příspěvek ve prospěch SVJ ve výši několika set tisíc Kč (na moji jednotku podle m² vychází přibližně 55.000). Tato částka ale převyšuje moje možnosti, jelikož všechny peníze dávám do rekonstrukce a požadované zdroje jsou momentálně na hranici stavu mého účtu. Neměl jsem ani možnost s touto částkou předem počítat a připravit se tedy na její platbu. Tato čtástka má pokrýt sanaci spodního patra, která je ale založena jen na pocitu lidí že tam mají vlhko. A druhá část peněz má být využita na nová vchodová dveře s tím, že aktuální nejsou v havarijním stavu, normálně fungují, jenom mají horší vizuál. SVJ nemá nic jako dlouhodobý plán oprav, schůze SVJ probíhají poměrně na punk, jelikož se nesetavuje ani prezenční listina, zápisy ze schůze jsem nikdy neviděl, a musel jsem je sám poučovat o poměrech při hlasování které měli také zkreslené. Mohu se tedy zeptat, jaké mám možnosti se bránit tomuto dle mého dostatečně neopodstatněnému příspěvku, který je pro mě zároveň likvidační? (Půjčku si brát nechci, jen bych se více finančně zatížil na několik dalších let a SVJ zároveň může chtít další a další jednorázové příspěvky.)
Parkování na pozemku ve spoluvlastnictví
Dobrý den, máme následující problém: Ze prostředků SVJ se zbudovalo parkoviště na pozemku před domem, kde je 8 stání (víc se tam nevejde). V domě je ale 15 bytových jednotek. Pozemek před domem je v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek. Samozřejmě postupem času nastal problém, jak dohodnout režim užívání. Ze začátku to fungovalo v pohodě, kdo dřív přijel, zaparkoval, a ostatní holt měli smůlu. Případně někdo zastavil tak, že jiní nemohli vyjet, ale všichni se znali, tak nebyl problém se lidsky domluvit.
Postupně ale dochází k výměně obyvatel, starých, kteří auto neměli několik umřelo, a mladí kteří přišli už mají (někdy i dvě) a začaly naschvály a handrkování.

Poslední komentáře