Stavební úpravy

Rekonstrukce bytového jádra x nový stavební zákon x souhlas Výboru SVJ

Vložil Eva Rouhaniová, 18. Duben 2007 - 10:26 ::

Máte prosím někdo zkušenost s tím jak máme/můžeme jako Výbor SVJ postupovat podle nového stavebního zákona, když majitelé chtějí rekonstruovat bytové jádro? Podle starého zákona bylo potřeba stavební povolení, pro které jsme jako Výbor dávali s rekonstrukcí souhlas, a stavebnímu úřadu se ke kolaudaci dokládala revizní zpráva elektrických rozvodů. Když někdo v bytě prováděl stavební práce bez souhlasu Výboru tak jsme na něho měli „páku“. Po přečtení nového zákona nám přijde, že když vlastník nemusí stavební úpravy ohlásit na stavební úřad (např. původní umakartové stěny nahradí sádrokartonovými beze změny v půdorysu) tak nepotřebuje ani souhlas ostatních majitelů (Výboru SVJ).

výměna oken

Vložil Anonymous, 14. Duben 2007 - 9:13 ::

Dobrý den,

chci se zeptat, pokud chci vyměnit stará okna za plastová,potřebuji k tomu souhlas ostatních vlastníků bytů nebo nějakého úřadu? Náš dům stojí v památkové zóně.

Děkuji za odpověď

HB

Stavební úřad x společenství vlastníků

Vložil Anonymous, 11. Duben 2007 - 19:27 ::

Vážení, obracím se na Vás jako předseda společenství vlastníků bytových jednotek s dotazem, jakým vlastně způsobem bylo zjednodušeno stavební řízení pro Společenství vlastníků bytových jednotek. V rámci našeho domu jsme nuceni, jak z hlediska bezpečnosti tak i legislativně provést úpravu výtahů, zateplení a další nutná opatření k úspoře tepelné energie. Vzhledem k typu výtahu, ke kterému je z obou stan domu přístup po schodech a pro starší spoluobčany je problém tyto schody překonávat, jsme přijali modernizaci výtahu s přiděláním jedné stanice tak, aby vznikl bezbariérový přístup. Vzhledem k zásahu do nosné části jsme loni podali žádost o stavební povolení. Na výzvu stavebního úřadu jsem byl nucen nechat podepsat všemi vlastníky i spoluvlastníky plnou moc k této stavbě .

Jak řešit nesouhlas s revitalizací panelového domu některých členů svj?

Vložil svj vřesová135, 30. Březen 2007 - 7:52 ::

V současné době si přeje 83% spoluvkasníků podílů (z 69 byt. jednotek) provést opravu střechy, výměnu oken, stupaček, zateplení + vchodové prostory. Předběžný odhad je asi 8 mil. Kč. Někteří si nepřejí výměnu oken a tvrdí, že do bytu nikoho nevpustí. Stanovy máme upraveny dle posledních Vzorových stanov. Někteří členové výboru se obávají soudních tahanic a průtahů s dokončením oprav. Sdělte, prosím, své zkušenosti. Děkuji. Jirka

Výměna oken - již vyměněné okno

Vložil Anonymous, 28. Březen 2007 - 18:49 ::

Dobrý den, jsem nájemník v družstvě nájemníků.Před nejakou dobou jsem si nechala na vlastní náklady vyměnit stará okna za plastová.Nyní si družstvo na shůzi odsouhlasilo,že si vymění okna také,ale na náklady družstva (z fondu oprav).Požadovala jsem proto,aby družstvo proplatilo z fondu oprav i má okna najednou.Nechtěli o tom slyšet.Nakonec souhlasili,že mně budou částku za okna splácet z fondu po 500,–kč měsíčně,s čímž nemohu souhlasit zase já,neboť okna všech ostatních byly z fondu zaplaceny také jednorázově.Nevím co mám děla.Jsem jediná a tudíž mě vždy přehlasují.Děkuji Hana.K.

Úpravy v bytě

Vložil Anonymous, 27. Březen 2007 - 17:28 ::

Jeden ze spoluvlastníků chce přemístit bojler z koupelny na půdu, která je společným prostorem. Jak má postupovat? Stačí podepsaný souhlas 75% spoluvlastníků?

balkon

Vložil Anonymous, 24. Březen 2007 - 9:19 ::

V domě kde je všech 8 bytů v os.vl.si každý pojal opravu balkónu po svém. Dva přízemní byty mají odstraněné zábradlí a ve vzniklém prostoru je osmidílný plastový rám zasklený vakuovým sklem. To samé je ještě ve třetím podlaží.Další tři balkóny 1,2 a4 poschodí mají původní zábradlí nahrazeno novým,které je upevněno na podlaze balkonu.Vrchní část je zasklena systémem Optima.Další balkón 1 p. má původní zábradlí není jako jediný zasklený ale protože původní zábradlí je vysunuto asi 15 cm vně budovy a je ukotveno na stropě toho spodního,majitel tento prostor obezdil. Další byt má také původní zábradlí a je prosklen Optimou.Jde o to, že to plastové řešení naprosto změnilo vzhled domu a pokud vím tak na jedno určitě není žádné povolení od stavebního úřadu. Ty ostatní nevím,protože nikdo v domě se mě na souhlas neptal

Stavební práce v bytě

Vložil Anonymous, 17. Březen 2007 - 15:30 ::

Jsme čerstvě založené společenství (10 jednotek, 9 členů). Jeden člen, který vlastní dvě jednotky provedl řadu stavebních prací, mimo jiné oba byty propojil (proboural nosnou stěnu), v jednom bytě zrušil kuchyň a vytvořil tak ze dvou bytů 1+1 „nový“ byt 3+1. Výboru odmítá předat jakoukoliv dokumentaci (povinnost dle stanov), o souhlas shromáždění nepožádal. Prosím zkušené členy společenství o radu, jakým způsobem by společenství mělo vůči takovémuto členovi postupovat (dosud byl dvakrát písemně vyzván, aby výboru předložil dokumentaci), má takovéto jednání vliv na prohlášení vlastníka a mohl stavební odbor povolit tak rozsáhlé změny bez souhlasu společenství.

Plastová okna

Vložil Anonymous, 16. Březen 2007 - 9:19 ::

Jsem majitelkou bytové jednotky. Správu domu zajišťuje LBD. O tom, že má proběhnout výměna oken jsem se dozvěděla náhodou z nástěnky v domě. Je normální, že mě nikdo jako majitelku bytové jednotky neinformoval jak bude naloženo s penězi ze spoledčného účtu? Jak to, že jsem nedostala zapis ze schůze společenství vlastníků? Teď jsem v situaci, že buď si nechám okna vyměnit (nikdo je ani nepřišel zeměřit, vypadají úplně jinak než původní okna a podle mě to bude zásah do celkového rázu domu) nebo ne. Nevím jak komunikovat s LBD,jak to, že mi nikdo nic nedal vědět, jak to, že odhlasovali výměnu oken beze mne? Jak se mám v této situaci zachovat / komunikovat, že nesouhlasím s výměnou oken.

Placení stavebních oprav

Vložil PetrNovak7, 9. Březen 2007 - 15:36 ::

Dobrý den,

před vznikem spol.vlastníků v domě uzavřel jediný vlastník domu smlouvu o výstavbě půdních bytů s jistou firmou.Půdní prostor se stavbou ještě zvýšil a střechu firma udělala novou. Následně vzniklo společenství vlastníků (majoritní vlastník odprodal 5 bytů). Stavební firma záhy půdní byty prodala.Kromě reklamací kupujících přímo v bytech se objevila také závada na vrchní boční části štítu domu v podobě nedostavěné části(trojúhel­níkový otvor o velikosti metru čtverečního) a neomítnutí a nenahození prostoru,který firma dostavěla.Po dvou letech vlastníci půdních bytů žádají o

Syndikovat obsah