Stavební úpravy
Výměna oken
Výměna oken:
Patří celá okna ( vnější i vnitřní) do společných částí domu, či jsou součástí bytů. Je to stanoveno nějakým předpisem, nebo si to stanovuje vlastník domu sám svým prohlášením vlastníka.
AS
SMLOUVA O VÝSTAVBĚ (přestavba, odkoupení, připojení menší půdní místnosti ke stávajícímu bytu)
Rád bych se zeptal, jak postupovat při odkupování menšího půdního prostoru (společných prostor) a pozdějšího připojení s mým sousedícím bytem ve stávající půdní vestavbě.
- jedná se o SVJ – byty v osobním vlastnictví
- souhlas všech prozatím mám (ze schůze-zápis)
- chystám smlouvu o výstvbě, co všechno by měla obsahovat…hlavně zlomkové vyrovnání s ostatnímí spoluvlastníky…jak zjistit plochu půdního prostoru (stačí z projektu)…atd?
4)…
Neplatnost hlasovani na shromazdeni vlastniku
Dobry den,
chtela bych se zeptat, jak z pravniho hlediska pohlizi na nasledujici situaci:
V zari roku 2006 jsme podali navrh na katastr nemovitosti a v lednu roku 2008 jsme byli katastrem zapsani, a tim se staly cleny spolecenstvi vlastniku.
V dubno roku 2007 se konalo shromazdeni, kde probihalo hlasovani o rekonstrukci/modernizaci kotelny. Dle stanov je nutny souhlas 3/4 vetsiny vsech vlastniku. Tahoyo souhlasu nebylo dosazeno.
Zapis se schuze jsme videli az nyni, tedy v unoru roku 2008. Jak je mozne v teto situaci postupovat?
Je mozne pozadat soud, aby o neplatnosti rozhodl soud, i kdyz shromazdeni probehlo pred vice nez 6ti mesici? Nebo se svola nove shromazdeni?
Netopýři na půdě
Dobrý den,chci se zeptat jestli nemáte nějaké zkušenosti s netopýrama na půdě?My jich máme 250 a z toho i nějaké chráněné,ochránci nám stále jen diktují co nesmíme,máme střechu na spadnutí a letos ,už musíme tu střechu opravit.Chtějí abychom ji udělali podle jejich nároků,udělat opatření,aby tam mohli netopýři stále být.Nehledě na to,že někteří nájemníci si chtějí postavit půdní vestavbu.Musíme mít od ochránců povolení,samozřejmě začít stavět až odletí ,což bude v září.Nechápu, proč je tu musíme stále mít,to si je nemůžou o
Vymalování společných prostor
Můj dotaz se týká vymalování společných prostor domu. Navrhl jsem vymalování schodiště, přednesl jsem návrh na schůzi. Schůze měla účast 50%.Všichni souhlasili. Musím mít souhlas 75% vlastníků z celého domu?
Větrané fasády
Dobrý den!
Kdopak mi poradí nějakou variantu odvětrané – nekontaktní fasády? Sháním další srovnávací tipy a nějaxe mi nedaří.
Díky
Prodej půdních prostor
Dobrý den,jsem předcedou SVJ a rád bych vás požádal o radu, zkušenost s prodejem půdních prostor. Jsme SVJ v domě s cca 20 vlastníky bytů. Půdní prostory jsou součástí společných prostorů. Všichni jsme se schodli na prodeji až na jednoho vlastníka,který není ochoten postoupit-prodat svůj podíl. Neznáte cestu, způsob, jak bychom mohli půdní prostory prodat? Předem vám děkuji za radu. S pozdravem Mirek B.
odstranění kumbálu
V našem domě se chystáme vyměnit stará okna na chodbách, ale na jednom podlaží jeden majitel bytu zahradil zdí s dveřmi část chodby a má z toho velký kumbál. Asi 1/3 okna je v tomto kumbálu. Připomínám, že ještě když jsme byli součástí SBD tato rodina si všechny obešla a nechala si podepsat souhlas s vybudováním komory. Nic za prostor neplatí, plochu nemají započítánu k bytu. Můžeme při výměně oken požadovat, aby si tuto zeď odstranili (jinak nepůjde okno vyměnit)a už ji tam znovu nestavěli, protože to překáží při stěhování?! Děkuji za
PANEL 2008
Změna vzhledu domu
Dobrý den,
V našem SVJ – panelový dům 16 bytů si dva vlastníci vyměnili okna za plastová s viditelně užší ventilačkou bez jakéhokoliv oznámení a souhlasu ostatních. Velikost okna je stejná jako původní. Další vlastník bude měnit okna v původním provedení. Budeme tedy mít okna zatím dvou různých tvarů. Podle stavebního úřadu a stavebního zákona je výměna okna udržovací práce a nepotřebuje oznámení ani souhlasu stavebního úřadu.Podle zákona č. 65/2002 par.13(3) -úpravy, jimiž se mění vzhled domu. může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech ostatních vlastníků jednotek.Co je tedy změna vzhledu domu, jaké jsou to úpravy ? Ve stavebním zákoně se hovoří o negativním ovlivnění vzhledu domu. Co se tím konkrétně rozumí? Dodávám, že v Prohlášení vlastníka máme uvedeno, že k bytu patří vnitřní část vnějších oken a vnitřní část vchodových dveří. Může si tedy každý vlastník dát okna ve SVJ podle své libovůle? Jak tedy dosáhnout jednotného vzhledu domu? Vím, ze v novém zákoně o SVJ okna v nosné konstrukci se budou počítat do společných prostor a k podobným problémům by nemělo docházet.

Poslední komentáře